Narodený v modrú stredu
Daniel Tammet

Dokázal sa naspamäť naučiť 22 514 čísel za desatinnou čiarkou čísla pí. Na to, aby sa plynule naučil rozprávať po španielsky či islandsky potreboval týždeň. Aj takéto schopnosti má výnimočný autistický génius a savant Daniel Tammet. Jeho život však nebol žiadnou rozprávkou. Prežil komplikované detstvo i dospievanie, výsmech aj šikanu. Najbezpečnejšie sa vždy cítil sám uzavretý vo svojom malom svete zloženom z nádherných číselných krajín. Daniel Tammet sa narodil v jednu modrú stredu. Prečo práve modrú? Pretože čísla vidí ako farby, každé z nich má v jeho vnímaní iný odtieň, iný tvar, inú veľkosť aj iný charakter. Spôsobuje to záhadný a mimoriadne vzácny jav známy ako synestézia. Narodený v modrú stredu je výnimočná autobiografická kniha o živote mladého autistického muža, ktorý vládne nadpriemernými jazykovými i matematickými schopnosťami, no mnohé bežné životné situácie sú preňho absolútne neprekonateľné. Dojemný a motivujúci príbeh Daniela Tammeta je aj o tom, ako sa dokázal popasovať so životom bez toho, aby stratil svoju vlastnú tvár. Svetový bestseller Narodený v modrú stredu vyšiel už v osemnástich jazykoch. V Absynte vychádza mimo edície v preklade Alexandry Strelkovej.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , AbsyntOriginální název:
Born on a Blue Day, 2006

Ak vás niekedy zaujímalo, čo sa odohráva v hlave autistického človeka, ako vníma okolitý svet, kniha Narodený v modrú stredu je určite vhodná voľba pre ukojenie zvedavosti, keďže ju napísal spisovateľ, ktorý má sám Aspergerov (a savantský) syndróm. Samozrejme, autistické spektrum je nesmierne široké, takže Danielove skúsenosti a vnímanie sveta sa nedá aplikovať na každého človeka s autizmom, no možno aspoň čiastočne pomôže čitateľom pochopiť, čo autisti prežívajú.
Táto kniha ma zaujala hneď ako vyšla. Daniel nám ponúka náhľad do vnútra človeka, ktorý trpí poruchou autistického spektra, konkrétne Aspergerovým syndrómom. Tiež je aj savant, teda človek, ktorý v určitých oblastiach vykazuje schopnosti, ktoré vysoko prekračujú „bežnú“ normu. V Danielovom prípade sa jedná o nadpriemerné jazykové a matematické schopnosti.
Kniha sa mi čítala veľmi dobre. Daniel nám ukazuje svoj život od detstva až po dospelosť. V detstve to naozaj nemal ľahké, vtedy sa veľa o autizme (a už vôbec nie o Aspergerovi) nevedelo. Opisuje nám, ako sa vyrovnával s tým, že nezapadal medzi ostatné deti. Ako sa musel učiť rozoznávať emócie. Ale napriek svojmu hendikepu sa nevzdával a snažil sa toho dosiahnuť čo najviac. Niekedy mi ho bolo ľúto (hlavne keď opisoval svoje školské časy), niekedy som mu trošku závidela (kto by sa nechcel naučiť nový jazyk za týždeň). Ale najviac som asi bola ohromená. Tou jeho vnútornou silou a tým, ako sa naučil zdolávať prekážky, ktoré si my, „bežní“ ľudia ani len neuvedomujeme
Táto kniha mi toho dala veľmi veľa a odporúčam prečítať ju každému.