Narodený v modrú stredu přehled
Daniel Tammet
Dokázal sa naspamäť naučiť 22 514 čísel za desatinnou čiarkou čísla pí. Na to, aby sa plynule naučil rozprávať po španielsky či islandsky potreboval týždeň. Aj takéto schopnosti má výnimočný autistický génius a savant Daniel Tammet. Jeho život však nebol žiadnou rozprávkou. Prežil komplikované detstvo i dospievanie, výsmech aj šikanu. Najbezpečnejšie sa vždy cítil sám uzavretý vo svojom malom svete zloženom z nádherných číselných krajín. Daniel Tammet sa narodil v jednu modrú stredu. Prečo práve modrú? Pretože čísla vidí ako farby, každé z nich má v jeho vnímaní iný odtieň, iný tvar, inú veľkosť aj iný charakter. Spôsobuje to záhadný a mimoriadne vzácny jav známy ako synestézia. Narodený v modrú stredu je výnimočná autobiografická kniha o živote mladého autistického muža, ktorý vládne nadpriemernými jazykovými i matematickými schopnosťami, no mnohé bežné životné situácie sú preňho absolútne neprekonateľné. Dojemný a motivujúci príbeh Daniela Tammeta je aj o tom, ako sa dokázal popasovať so životom bez toho, aby stratil svoju vlastnú tvár. Svetový bestseller Narodený v modrú stredu vyšiel už v osemnástich jazykoch. V Absynte vychádza mimo edície v preklade Alexandry Strelkovej.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , AbsyntOriginální název:
Born on a Blue Day, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Narodený v modrú stredu. Přihlašte se a napište ho.
Bola to moja prvá kniha s témou autizmu a neľutujem, že som po nej siahla, aj keď to nie je práve môj obľúbený žáner. Zo začiatku ma trochu otravovali dlhé popisy toho ako funguje autorove vnímanie čísel ale po dočítaní knihy som pochopila, prečo sa tomu venovalo toľko pozornosti. Ocenila by som, keby bola aspoň časť knihy napísaná formou dialógu postáv, a nie vždy len sprostredkovane cez autora. Najviac ma potešili posledné 2 kapitoly, takže všetkým odporúčam knihu dočítať až do konca.
Nejlepší kniha, co jsem četla, o prožívání autisty. A to jsem si myslela, že Podivný případ se psem nic nepřekoná.
Kniha Narodený v modrú stredu v seznamech
Za to, ako sa pasuje so svojím osudom a čo všetko dokáže, dávam 5 hviezdičiek. Ale kniha ako taká ma ako čitateľa veľmi nebrala.