Naše jedovaté rostliny
Václav Jirásek , Zdeněk Blažek
Účelem knihy je podat všeobecně přístupnou formou souhrn informací o našich jedovatých rostlinách a jejich účincích. V první, všeobecné části jsou vyloženy základy toxikologie, vysvětleno působení jedů a přehledně uvedeny naše jedovaté rostliny. Druhá, speciální část podrobně popisuje v abecedním pořadu přes 300 rostlin, jejich jedovaté účinky a způsob léčení. Uvedeny jsou i historické a jiné zajímavosti o nich. Třetí, obrazová část barevně zachycuje na 120 jedovatých rostlin.... celý text
Kniha, která by měla být ( ať už v jakémkoliv vydání) v každé rodině a s jejím obsahem seznamovány postupně děti, které vše strkají do pusy a pojídají.
Ani mnoho dospělých lidí si vůbec neuvědomuje jak jedovaté krásky doma, i na zahradě pěstuje, kolik jich roste kolem nás a že někdy stačí i kontakt s nimi.
Pokud máte opravdu maličké děti, zkontrolujte hlavně domácí rostliny a budete se divit, co zjistíte. U nás se přestěhovaly holky do výšky a některé byly darovány.
Podle mého názoru by tyhle znalosti měly být vštěpovány i dětem ve škole.
A obezřetní buďte i s domácími mazlíčky, nedávno jsem vyřešila opakující se nadměrné slinění naší fenky, okusovala větvičky jalovce. Stačilo kousek plůtku a je po slinění. A to raději nevzpomínám na otravu vyhrabanou cibulkou tulipánu.... v tomhle případě vědět znamenalo záchranu psího života.
A některé keře a květiny by neměl pěstovat nikdo se zdravým rozumem.
Jaké?
Tím, že si odpověď najdete se je naučíte znát.