Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Naslouchač nebo spíš Petra Stehlíková na mne udělala dojem. Nečtu fantasy literaturu a vůbec jsem nečekala, že by česká spisovatelka mohla něco takového napsat. Fantazie ale nemá hranic :-), hrdinové mají svá silná i slabá místa a skvěle vypracovaný příběh a postavy vás donutí knihu neodložit, dokud ji nepřečtete. Skvělé!
Krutý život, který si nevybírá. Mladá hlavní hrdinka, přesto tak silná. Vedlejší postavy jsou uvěřitelné, lidské. Kniha není zromantizovaná. Nádherné, podrobné popisy nového světa.
Nechce se mi věřit, že takový skvost vyšel z pera ženské české autorky, přesto tomu tak je.
V knize nehledejte především akci, ale spíše promyšlený nový svět, který vtáhne a pohltí čtenáře až do konce.
Jezdit denně metrem tam a zase zpátky, do práce a z práce...je trochu otrava, ale když si u toho ve čtečce čtete o sklenáři(sklenářce) a jejím mladém životě, je to o mnoho příjemnější. Děkuji autorce, kniha je úžasná, napínavý příběh, už teď chci číst druhý díl. Díky ještě jednou!
PS: Pokaždé jsem si říkal, jestli píše o sobě jako holce nebo chlapci. Klobouk dolů autorce, že si na to dala pozor a nikde neudělal chybu :D
Je to napínavý příběh, který se čte dobře a udržuje čtenáře zvědavého. Hlavní postava z kasty nedotknutelných, má všechno co je třeba k tomu, aby si jí člověk docela oblíbil. Pětadvacítka jsou dobří řezani a to umístění na Ural je originální!!
Fantasy pro náctileté, kterou s napětím rád přečte i dospělý. Kniha má spád, nápady, pěknou češtinu... Přečteno za 3 dny. Nelze než doporučit :-)
Neměla jsem k této české fantasy důvěru, ale nečekaně jsem se od ní nemohla odtrhnout. Líbila se mi moc, jak tématem, tak i příběhem a hlavně svým zpracováním...
Nevím, jestli se pustím i do dalších dílů, neb nejsem skalní fanda tohoto žánru. Naslouchače jsem si ale přečetla s chutí. Autorka opravdu umí.
Ano další pětihvězdičková knížka, a ano dostal jsem se k ní už asi jako poslední. Opět česká fantasy, která potvrzuje moje slova, že je úplně jedno jestli je autor čech nebo američan. Když někdo umí tak prostě umí. Knížka je trochu temnější a hraje na strunu soucitu. Načnete spoustu tajemství, záhad a nevyřešené minulosti. Tolik věcí budete chtít zoufale rozlousknout, že Vás to bude nutit číst dál a dál a se zatajeným dechem očekávat co to má vlastně všechno znamenat. Přesto, že se v podstatě nestane nic velkého, žádný obří zvrat, povstání nebo válka, na stránkách se stále něco děje. Vzhledem k tomu, že je to první díl, dává pouze nahlédnout do obrovského a propracovaného světa, kde je každý aspekt a každá drobnost neskutečně ovlivněna minulostí, kterou budete toužit poznat. Knížku jsem přečetl během jednoho večera a jednoho rána a díky konci nekonci jsem se okamžitě musel pustit do druhého dílu. Ten mi vzhledem k nedostatku času trvá o dost déle ale zatím je stejně dobrý. Styl psaní je skvělý, přesto že je kniha psána z pohledu první osoby, podařilo se autorce výborně zapracovat i pocity ostatních a dění kolem. Příběh Vás vtáhne od první stránky a postavy budete milovat či nenávidět ale žádná Vám nebude jedno. Prostě další skvělé české fantasy, nemůžu jinak než vřele doporučit a hodnotit pěti hvězdami.
Znáte ten pocit, když v antikvariátní knize za deset korun najdete jako záložku zapomenutou tisícovku? Odborně bývá tento psychologický jev popisován slovy „příjemné překvapení“; a pokud od české fantastiky příliš mnoho nečekáte, lze jej zažít také při čtení Naslouchače.
Přitom to není kniha, jež by jakkoliv vynikala obdivuhodnou jazykovou gymnastikou a nahlížením do hlubin lyričnosti, kniha, která by snad nutila nebohé čtenáře výskat nadšením nad neotřelými přirovnáními či brilantně vybroušenými duvaly vět; tu a tam se něco pěkného najde, ale hlavní Naslouchačovou předností to není. Dokonce i samotný příběh je vcelku prostý, přinejmenším na poměry komplikovanějšího spekulativního písemnictví, a sotva ho lze označit za něco jiného než dlouhý úvod. Jenomže: ta radost z vyprávění! Ta z toho tryská a prýští, že je člověk po pár stránkách zmáčený od hlavy až k patě, jako by se právě sprchoval ve vodopádu literární radosti. A to je přece na čtení to nejlíbeznější, nebo ne?
Dalším plusem, a to plusem tak velkým, že by na něm bylo možné i někoho ukřižovat, je obrovská, téměř sandersonovská kreativita při vymýšlení pravidel „nového“ světa – všechno je originální, všechno do sebe zapadá, a zároveň si to ponechává jistou důvěrnou známost, takže i při velkém množství neznámých pojmů se člověk v trochu hororovém sklenařském ghettu začne rychle cítit jako na útulném a důvěrně známém místě. K tomu si přičtěte ještě příjemně vysoustružené postavy, nepřirozenou čtivost a uvěřitelné konflikty individuální i společenské – a zjistíte, že i když toho třeba Naslouchač nenabízí tolik jako jiné, velkohubější fantasy romány, to, co nabízí, zvládá natolik dobře, že stojí za to ho číst.
Pro mě zjevení v tom nejlepším slova smyslu. K české fantasy moc důvěru nemám, ale tohle je opravdu bomba. Myslím, že by mohla uspět i v zahraničí. Naprosto originální a "neočtený" svět, sympatická hlavní hrdinka. A Vargas! :))
Úžasné! Kniha obsahuje humor i napětí. Nesmírně na mě udělala dojem. Nově vzniklý svět není totiž tak nereálný a navíc zmiňuje i skutečnou záhadu z dvacátého století. Nemluvím ani o skvělé charakteristice postav. Naslouchač se vyrovná jakékoliv zahraniční fantasy knížce. Mohu jen doporučit!
Jedna z nepřekvapivějších knih. Měla jsem ji doma asi rok než jsem se dokopala k tomu ji číst. Ale pak jsem byla velmi překvapená. Je výborně čtivě napsaná a naprosto originální. Nic, co by tu už bylo. Za týden jsem ji stihla přečíst třikrát... A to už něco znamená
kniha mě moc bavila, ačkoli fantasy nevyhledávám, byla pro mě opravdu milým překvapením.
Mám ráda fantasy, podle mnoha kladných ohlasů jsem si knížku koupila, ale nemohla jsem se začíst a knížku jsem nedočetla.....
Tato kniha je pro mě obrovským překvapením. Česká fantasy nemá takový zvuk jako ta světová, ale můžu říct, že tato kniha má světovou úroveň. Příběh byl napínavý od začátku až do konce a moc se mi líbí kombinace dystopie s fantasy. Těším se na další díly.
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínkyAutorovy další knížky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Skvělá česká fantasy....mohu vřele doporučit.