Faja
Petra Stehlíková
Naslouchač série
Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměr zapomnělo. Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text
Obvykle je druhý díl série vycpávkový. Ale u Naslouchače nee. Jsem za to moc ráda. Druhý díl byl fakt pecka. Užila jsem si ho. Sice byl začátek trochu delší a rozjezd pomalejší, ale i tak je to skvělá knížka.
Stejně jako v prvním díle nás prvních 150 stran čeká především spousta otázek zvídavého dítěte a odpovědí těch, kteří se zrovna naskytnou v jeho blízkosti. Naštěstí všechny tyto osoby jsou nebývale informované, takže zvídavé dítě i čtenář dostávají hutný příděl informací. Autorka má svůj svět dokonale promyšlený a ač v této fázi ještě spoustu věcí ani vědět nepotřebujete, tak se je stejně dozvíte. :o)
Pak to samozřejmě opět chytne pořádný spád, příběh se rozjede, je napínavý a návykový. Některá tajemství jsou odhalena, další se objevují a některá stále čekají na správný čas, aby byla vyjevena. A fanoušek nedočkavě čeká na další díl.
už sa neviem dočkať na pokračovania, len sa modlím k všetkým bohom na tlačovom Olympe, aby aj táto séria nedopadla ako ta Kadlečkovej, nech priberie 10kg za každý posunutý a nedodržaný termín ....
To nejde!! Panebože jak já nenavidim otevřené konce.....já nutně potřebuji další díl...bez toho nepřežiju. Ten příběh mě dostal tak jak už to žádný nedokázal.....a co víc napsat prostě zbožňuji Ilian a vše co je děje kolem. Kniha je naprostá dokonalost!!
Co napsat - nemůžu se dočkat třetího dílu! Hlavně díky konci, ale i celému příběhu. Hrozně mě zajímají už věci nakousnuté v prvním díle, na které nemám odpověď.... pátrala jsem kdy bude další díl a od autorky jsem se dočetla, že budou celkem ještě 3, takže napnutá jak kšandy budu ještě pár let :)
Přečetla jsem Naslouchače, ale Faju jsem doslova zhtla! Nejsem cílová skupina, bylo to mé první fantasy a už se nemůžu dočkat dalšího dílu!
Tak jako předchozí díl mě kniha neuvěřitelně bavila už od zacatku, sice jsem za ten rok zapomněla co se přesně stalo, ale rychle jsem se chytla. Už se jenom modlím, ať příští díl vyjde rychle.
Tady už mi oproti Naslouchačovi pomalý úvod docela vadil a kniha se rozjíždí dost pozdě.
Pokračování Naslouchače bylo fantastické. Autorka udržela tempo z minulého dílu a postavy mi byli ještě víc sympatičtější - hlavně kapitán (i když spáchal zločin) se mi neskutečně líbil. Konec mě dostal. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu.
Stejně jako první díl i u této knihy jsem se nemohla odlepit od příběhu a knihu jsem četla jedním dechem. Potvrzuji slova Kozlowske, a to že kapitána každý miluje i když napáchal různá zvěrstva. Člověk ho nějakým způsobem má fakt rád a jeho dějové linka spolu s Ilain mě opravdu baví. Jak už tu někdo psal, po dočtení knihy vás přepadne smutný pocit. I já to tak mám a proto se nemohu dočkat dalšího dílu!
Po přečtení prvního dílu jsem si chtěla okamžitě přečíst další, ted po přečtení druhého se tato touha minimálně zvojnásobila. Prosím rychle další díl!
Kniha úžasná, jako první, jen co mi na ní vadilo, bylo to, že mě to začalo bavit, až od půlky. Prví půlka byla katastrofa. Někdy jsem chtěla knihu dokonce odložit, ale řekla jsem si, že to dočtu. Tak čtu, čtu, čtu a od půlky mě to tak chytne, že nemůžu odtrhnout oči. Opravdu ta druhá půlka byla, úchvatná. Ani jsem tu knihu nechtěla nakonec odložit. Nevím, proč taková nemohla být i ta první část. Moc se těším, až si přečtu další díl, až tedy vyjde.
První díl se mi líbil moc, ale tento mě bohužel nezaujal. Většinu knihy jsem se nedokázala začíst a když se na posledních sto stranách děj rozjel, přišlo mi to zase přeplácané (i v rámci žánru).
Nádhera,pokračování je super. Jen nezačínat číst jako první, bez předchozího naslouchače- vše na sebe do detailu navazuje. Vážně se nemůžu dočkat vydání třetího dílu :) Doporučuji!!!
Už teď se mi stýská a dělám si naděje, že by snad třetí díl nemusel být poslední.
Kdybych mohla, dám hvězdiček klidně 10. Už dlouho se mi nestalo, že bych se nedokázala odtrhnout a četla na jeden zátah. Tato kniha mě stála zlomený malíček na noze (ano, i při chůzi venku nešla odložit) a nyní neskutečný pocit prázdnoty, protože jsem musela Ilan a 25 nedobrovolně opustit. Na oba díly jsem narazila díky slevě na e-booky a nikdy za to nepřestanu být vděčná. S paní Mornštajnovou jsou pro mě s paní Stehlíkovou největší objevy nejen za poslední rok, ale snad i za celou mou knihotéku vůbec (promiň můj milovaný Follete).
Trochu jsem se toho bál, ale i po Fajovi zůstává série stále velmi příjemným překvapením. Druhý díl je mnohem sebevědomější a rozvíjí svůj velký potenciál. Ilan se naštěstí začala rozvíjet jako opravdová hlavní hrdinka, ubylo vzlyků a přibylo akce i tajemna. Paní Stehlíková je výborná vypravěčka!
antiutopie, dystopie, kakotopie česká literatura česká fantasy pro dospívající mládež (young adult)
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Tak to je super! Dočetla jsem druhý díl a kdy vyjde třetí, netuším. Bavilo mě to moc, jenom ta nesmrtelnost hlavní hrdinky je trochu úsměvná. Ale jinak výborné čtení.