Naslouchač

Naslouchač
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295931/bmid_naslouchac-jMS-295931.jpg 5 4615 4615

Naslouchač série

1. díl >

Velká válka rozdělila svět na dvě části, z nichž jedna je obyvatelná a druhá zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii z nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dokážou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Energetické pole štítu odsuzuje sklenaře k životu ve středověkých podmínkách, lidé z nížin je zotročili a těžba sklenitu jim způsobuje nemoci a znetvoření. Třináctiletá Ilan se jako jedna z mála narodila bez deformací a navíc se vzácným darem — dokáže naslouchat sklenitu. Aby ji neodvedli od rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v masce a hábitu, které musejí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky svému daru by snad mohla mít o něco lepší život, protože se může vyučit sklenařským brusičem. Jenže její schopnosti jsou už teď tak výjimečné, že si ji vybere kapitán pětadvacítky, družiny, která chrání sklenařská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem. Ilan ví, že musí své tajemství před pětadvaceti bojovníky za každou cenu uchránit. Jsou to přece nepřátelé a život sklenaře pro ně nic neznamená. Nebo se mýlí? ----- Svět otrokářů a otroků, svět bohatých a chudých, svět věčně mladých a těch, kteří denně umírají v nelidských podmínkách. Kdo je však na kom závislý? Když jsem byla malá, matka mi za temných večerů často vyprávěla o tom, kým jsme kdysi bývali. Ležela jsem na slamněném lůžku, držela si její ruku přitisknutou na tváři a hltala každé její slovo. Bylo nám zakázáno číst a psát, a tak se historie našeho lidu přenášela ústně z rodičů na děti. Vzpomínky pro nás byly velice důležité. Museli jsme si zapamatovat, že to, co jsme teď, je jen důsledek lidské chamtivosti.... celý text

Bombas
17.12.2017 5 z 5

Už dlouho dobu mám v sobě zakořeněny dva předsudky:
1) Nečíst české fantasy (jednoduše jsem si myslel, že na to Češi nemají)
2) Nečíst fantasy od ženské autorky (také jsem si myslel, že na to ženy nemají a když jsem se konečně odhodlal, sáhl jsem zrovna po Skleněném trůnu, což byla červená knihovna převlečená za fantasy)

A proč to všechno píšu? Protože Naslouchač zbořil všechny tyhle mé předsukdy. Úžasná kniha, originální příběh, časové zasazení. Nádherně čtivé a akční, knihu jsem fakt hltal. Hlavní hrdinka mi sedla, děj se stále nabaluje a stále se objevují nové záhady. Jen tak dál, paní Stehlíková...

Roux
17.12.2017 4 z 5

Dlouho jsem přemýšlela a zvažovala zda knihu koupit či nikoliv. Posledních pár poukázek do knihkupectví ovšem rozhodlo. Hezky napsaná kniha, která se velmi dobře čte. Ráda bych pochválila člověka, který navrhoval obalku, protože je úchvaná. Hlavní hrdinka mi lehce připomínala Vin (v Sandersonových Mistbornech), až na to, že Ilan se skutečně chovala jako dítě, kterým je. Určitě doporučuji přečtení a těším se na druhý díl, který co nevidět pořídím do knihovny.

Marylaa
14.12.2017 5 z 5

Občas když čtu nějakou knihu, která se odehrává v budoucnosti mně napadne otázka "Copak se tak asi odehrává tou dobou u nás v Evropě?" Ne že by mi Naslouchač na tuto otázku odpověděl :) (popravdě by mně zajímalo co se asi tak děje jinde než na pomezí Evropy a Asie), ale dobře, že se taky něco odehrává jinde než v Americe. Skvělé vymyšlený svět i děj, jen mi asi na rozdíl od mnoha jiných čtenářů vadí, že musím shánět po knihovnách další díl, abych věděla co bude dál. I když předpokládám, že to opět bude příjemné počtení.

mishka1976
11.12.2017 5 z 5

Kniha se ke mně dostala kvůli recenzím ze Čtenářské výzvy 2017.
Dost dlouho mi trvalo zorientovat se v použitých (smyšlených) výrazech. Až asi uprostřed rozečtené knihy jsem zjistila, že Slovníček je umístěný na konci knihy.
Autorka nádherně vykreslila postavy, tajemství, neznámo, strach, beznaděj i naději, vzdor i absolutní podvolení se. Na konci knihy jsem jen nechápavě koukala na ukončený příběh. To přeci nemůže být konec! Naštěstí jsem si zde přečetla, že existuje druhý díl :-).
Jsem zvědavá, zda autorka ve druhém díle udrží to tajemno a napětí.

bekule
05.12.2017 5 z 5

Přečteno po půl roce podruhé jako příprava na Faju, a s ještě větším nadšením. Dokonalý příběh! Jen se bojím pokračování, snad to nebude zklamání. Prvních sto třicet stran už mám zakoupeno v předprodeji, takže hurá do toho.

brodequin
30.11.2017 5 z 5

Přiznám se, nebýt zdejšího hodnocení, nikdy bych si tuto knihu nepořídil. Nějak mě to nezajímalo a díval jsem se po "slavnějších" titulech. Díky recenzím jsem se ale nechal ukecat a knihu koupil. Ze začátku jsem se bál, že to bude něco ve stylu Jména větru - vlastní (vymyšlená) slova, pojmenování atd. Ale zvykl jsem si v pohodě, navíc na konci knihy je slovníček pojmů. :-) A přesto, že se jedná o první díl série, tak jsem se začetl a teď se těším na další díl. Četba je to jednoduchá, přímá, žádné odbočky nejsou potřeba. Dokonce jsem měl i strach z toho, že knihu píše žena, ale nakonec jsem byl překvapen, jak si vyloženě krvavé scény v popisech užívá! :-) Takže za mě výborný - hlavně originální námět se sklenaři se mi líbí. No a nemohu zapomenout na dobře napsané postavy - Ilan, kapitán Joel, Vargas a Raven. Přidávám bodík za tu snahu, co musela spisovatelka podstoupit, aby knihu vydala a držím jí moc palce k dalším dílům.

Allla9
27.11.2017 5 z 5

Posílám vzkaz paní spisovatelce: úžasné, perfektní, knížka mě chytla za srdíčko. Přiřadila jsem si Vás mezi své oblíbené autory. Prosím o další a další pokračování. Za mě plný počet hvězdiček.

Monny98
22.11.2017 5 z 5

Velmi čtivá, napínavá. Už se nesmírně těším na pokračování.

šneki
21.11.2017 4 z 5

Úžasně vymyšlený fantasy svět spojený s dystopií. Moc se mi líbilo zabudování jedné události z našeho světa do příběhu, moje "konspirační" srdíčko zaplesalo. Bohužel mi tam osobně chyběla nějaká romantická linka (ano, ano, chápu, jsem klišé a chci všude romantiku, ale nedávno jsem dočetla Dvůr mlhy a hněvu, tak to pochopte :D) a také trochu epičtější konec. Jednu hvězdičku si proto nechávam jako rezervu pro další díl, který věřím, že bude minimálně stejně tak dobrý.

ditul
20.11.2017 5 z 5

Tak tuto knížku jsem zhltla jedním dechem... Nezlobila bych se, kdyby kniha měla mnohem více stran :) Těším se, až výjde další díl ;)

Vincenzoci
20.11.2017 5 z 5

Knížku jsem dostal jako dárek od snoubenky, již delší dobu mě na ni lanařila. Byl jsem velice mile překvapen, že toto dílo pochází z ČR! Knížka mě chytla hned od začátku, dobrý děj, žádné velké okecávání a umělé výplně, místy napínavé, celé si to dokáže člověk živě představit. Občas hodně vysvětlování a náznaků, ale třeba se to v dalším díle dozvíme :-)

mi-380
20.11.2017 3 z 5

Zajímavý postkatastrofický svět s minimem děje. Přestože většinu textu zaplňuje vysvětlování, mnoho záhad zůstává pouze naznačeno. Asi se máme těšit na pokračování, chystá se pod názvem Faja.
65 % (zatím 559 hodnotících s neuvěřitelně vysokým průměrem 95 %).

gordon13
19.11.2017 5 z 5

Paní autorka mě neskutečně překvapila, moc se mi do knihy nechtělo, ale lapila mě hned prvními stranami, vynikající a troufám si říct světové dílo, dokonalost!!

TomTomis
13.11.2017 4 z 5

Tak zpočátku se mi to četlo hůř. Nějak jsem si nemohl zvyknout na ta nová slova. Pak jsem pomalu vklouzl do příběhu a už se ho nepustil. Jenže ouha. Kupa věcí zůstala tak strašně nevyřešených. Tolik záhad a nakousnutých možností. Už se těším na další pokračování!

Viviana-Mori
13.11.2017 5 z 5

Moc hezké, zajímavé a místy napínavé čtení. Konečně nějaká novější fantasy, kde mě neštve hlavní hrdinka a kde to není převážně o hormonech a superhrdinech. Vše plyne, je to originální a nepřemrštěné a proto dávám plný počet. Moc se těším na další díl, už aby vyšel. :)

Tonda.JI
12.11.2017 5 z 5

Naslouchač mi byl půjčen při čtyřdenní dovolené, nevěděl jsem, do čeho jdu, nic jsem od něj nečekal a o to víc jsem byl příjemně překvapen. Kniha se četla skvěle a rychle, zajímavě vykreslený svět vyloženě vybízí k rozsáhlejší sáze. Ke konci příběhu se sice přecitlivělost hlavní hrdinky začala dostávat malinko za hranu, ale celkové hodnocení to již nemohlo zvrátit. Moc se těším na pokračování...

81evama
05.11.2017 5 z 5

Neuveritelny pribeh, autorka umi vtahnout do deje, krasne popsany novy svet sklenaru, vse prirozene, uveritelne. Plne zvratu a akce, ikdyz autorka musi popsat novy svet. Jedine co me zklamalo pri docteni prvniho dilu je, ze jeste druhy dil jeste nevysel

zofie3000
05.11.2017 3 z 5

Trochu mě překvapilo, když jsem zjistila věk autorky, čekala jsem někoho mnohem mladšího v tom případě by byla kniha výborná, takhle mi přijde průměrná. Postavy mi přišli poněkud nepropracované a děj taky nic moc, ale musím uznat že je to čtivé a zajímavě zasazené

DuncanIdaho
04.11.2017 5 z 5

Skvělá česká fantasy. Je jen dobře, že má pokračování. Já jen doufám, že bude alespoň tak dobré jako tohle. Svět v této knize je jednoduchý a nenáročný, děj je často shrnut do krátkých rychlých pasáží, čímž jsou odstraněny ty nudné části, které by děj jen zdržovaly. Od knihy jsem se nemohl odtrhnout škoda, že jsem neměl více času. Jsem prostě rád, že i česká fantasy může být tak dobrá.

marketa.ul
02.11.2017 5 z 5

Skvělé. Tato kniha si zaslouží, aby ji znal celý svět. Napínavé, čtivé. Těším se na pokračování a na další knihy od této autorky.