Naslouchač

Naslouchač
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295931/bmid_naslouchac-jMS-295931.jpg 5 4606 4606

Naslouchač série

1. díl >

Velká válka rozdělila svět na dvě části, z nichž jedna je obyvatelná a druhá zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii z nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dokážou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Energetické pole štítu odsuzuje sklenaře k životu ve středověkých podmínkách, lidé z nížin je zotročili a těžba sklenitu jim způsobuje nemoci a znetvoření. Třináctiletá Ilan se jako jedna z mála narodila bez deformací a navíc se vzácným darem — dokáže naslouchat sklenitu. Aby ji neodvedli od rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v masce a hábitu, které musejí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky svému daru by snad mohla mít o něco lepší život, protože se může vyučit sklenařským brusičem. Jenže její schopnosti jsou už teď tak výjimečné, že si ji vybere kapitán pětadvacítky, družiny, která chrání sklenařská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem. Ilan ví, že musí své tajemství před pětadvaceti bojovníky za každou cenu uchránit. Jsou to přece nepřátelé a život sklenaře pro ně nic neznamená. Nebo se mýlí? ----- Svět otrokářů a otroků, svět bohatých a chudých, svět věčně mladých a těch, kteří denně umírají v nelidských podmínkách. Kdo je však na kom závislý? Když jsem byla malá, matka mi za temných večerů často vyprávěla o tom, kým jsme kdysi bývali. Ležela jsem na slamněném lůžku, držela si její ruku přitisknutou na tváři a hltala každé její slovo. Bylo nám zakázáno číst a psát, a tak se historie našeho lidu přenášela ústně z rodičů na děti. Vzpomínky pro nás byly velice důležité. Museli jsme si zapamatovat, že to, co jsme teď, je jen důsledek lidské chamtivosti.... celý text

bookwarmerka
30.03.2017 5 z 5

Takhle skvělou knihu jsem snad nečetla od Jiskry v popelu a Kostičasu. Tahle kniha patří rozhodně ke skvostům českého knižního trhu a všem ji vřele doporučuji!

Jakahol
26.03.2017 5 z 5

Neuvěřitelné. Stále nenacházím vhodná slova pro popsání této knihy. Celá autorkou vystavěná budoucnost je úžasně promyšlená, příběh vás donutí číst dál, dokud se neocitnete na poslední stránce. A jakmile se tam objevíte, bude vám pravděpodobně stejně moc líto, jako mně, že kniha už končí a další díl přijde kdoví kdy. Ilan je velice sympatická postava a není jediná. Najdete zde mnoho části, kde se budete muset zamýšlet nad tím, čeho všeho by lidé mohli být schopni ( a ano, myslím, že by toto vážně vzniklo v tomto případě). Někdy jsem se bála, někdy smála a občas nezbývalo nic jiného než sedět před knihou a ani se nehnout. Jestli existuje ještě někdo, kdo přes zdejší hodnocení pochybuje nad přečtením, ať s tím okamžitě přestane a bere knihu do ruky!

SmoulikCZ
24.03.2017 5 z 5

Největší zklamání bylo, že ještě nevyšel druhý díl. Tak moc jsem se chtěl dozvědět, jak to vše bude pokračovat. Ani nedokážu popsat, jak se mi ten příběh líbil. Dívka, která se za každou cenu snaží ochránit svá tajemství před jejími otrokáři, kteří jsou ale děsně hodní a občas mě mrzí, že jim to pořád neřekla.

Od knihy jsem se prostě nemohl odtrhnout. Jen spoléhám, že další díl vyjde co nejdřív !

Magdyla.8
11.03.2017 4 z 5

Nutně potřebuji druhy dil! Od česke spisovatelky dokonale napsana fantasy vlastniho světa. Necha vas napnute až do konce a budete ješte dlouho premyšlet o přiběhu i po dočteni knihy ... :)

Soofi
11.03.2017 5 z 5

Velmi důstojný český příspěvek do dystopického žánru, který by si rozhodně zasloužil překlad a distribuci za hranice.

Nejvíc se mi líbil naprosto neotřelý a propracovaný postapokalyptický svět s originální terminologií a hierarchií. Přestože bych našla pár drobností ke kritice, zajímá mě nyní jen jedna otázka: Kdy vyjde druhý díl?

JoeBlack16210
08.03.2017 5 z 5

Dokonalá knížka od české autorky. Kombinuje hlavně fantasy s troškou dystopie. Výsledek je úžasný. Po dočtení nemám slov. Nemůžu se dočkat pokračování. Bravo!

flare
07.03.2017 5 z 5

Přitáhla mě anotace a popravdě i česká autorka a po dlouhé době i obal. Zajímavý příběh, který by se klidně mohl odehrát v jiném světě, dokonce jsem se i tak párkrát cítil a přemýšlel tak nad tím.
Je čtivá, prakticky ne moc předvídatelná a hlavně dobře rozehraná, těším se na další díly a ty se blíží, pomalu, ale blíží
jen tak dále Petro.:-)

pakala
02.03.2017 5 z 5

Líbíla se a moc i ta obálka jí sluší. Tak jsem ji nominovala.

zazvorka
23.02.2017 5 z 5

Moc se mi líbila. Také mne těší, že jde o českou autorku. Jen bych si ráda co nejdříve přečetla další díly - doufám, že vzniknou! Tohle byla jen taková ochutnávka :-) Příběh je rozehrán - jen tak dál!

R.E.M.
22.02.2017 5 z 5

Výborná fantasy, čtivá, propracovaná, chytrá, se správnou dávkou tajemna a záhad, ponechaných fantazii čtenáře.

Kniha mě vtáhla do děje a příběhu hned od začátku. Naslouchač mě zaujal, ne, zaujal je slabé slovo, pohltil tak, že pár dní po dočtení jsem si znovu nalistovala první stranu a s chutí se znovu nechala unášet příběhem Ilan a osudem sklenařů, znovu si skládala střípky informací o historii jednoho světa v budoucnosti a jeho tajemstvích, hádala, co se skrývá za tajemným, číhajícím zlem.

Autorce se povedlo mě nadchnout, probudit mou zvědavost... Prostě, Petra Stehlíková mě dostala, přestože fantasy moc nevyhledávám. :).

Bella1
21.02.2017 5 z 5

To se čte jedním dechem! Fakt pecka!

Atira
17.02.2017 5 z 5

Tato kniha mě zaujala svou anotací, byla první od této autorky, se kterou jsem se setkala a po zdlouhavém hledání v knize ji i zakoupila. Přečtená byla za několik hodin. Je napsaná čtivým způsobem a plyne rychle, kdybych věděla, že druhý díl má vyjít až za dlouho, asi bych její přečtení odložila, protože vyvolala spoustu otázek, ale nedala moc odpovědí a já nevím, jak teď vydržet do pokračování, abych zjistila, co bude dál a jestli budou alespoň některé z mých otázek zodpovězeny.

evickakyticka
16.02.2017 5 z 5

Musím uznat, že tohle je pecka. Bravo! Kniha se mi moc líbila. Hlavní postava se chovala přesně tak, jak byste očekávali od třináctileté holky. Strach, vzdor, zvídavost. Ze začátku jsem měla drobet problém se zorientovat v cizích názvech, ale nakonec jsem knihu doslova hltala. Byly tam i strašidlné momenty a to mám ráda. Celý ten svět je skvěle vymyšlený, dlouho ho budu mít v hlavě. Závěr knihy navnadí čtenáře na pokračování, protože tohle byl teprv začátek. Těším se na pokračování. Moc!

KatnissLavender
15.02.2017 5 z 5

Tak tohle jsem nečekala! Říkali mi, že je Naslouchač skvělá kniha, ale nenapadlo mě, že po jejím dočtení budu uvažovat o tom, jestli jsem za poslední roky četla něco lepšího!!! Paní autorko, smekám!

ferda
13.02.2017 5 z 5

Nemá chybu..

marukm
11.02.2017 5 z 5

Moc jsem se těšila. A teď jsem naštvaná, protože ještě není pokračování.:-D Příběh mě úplně vcucnul, knihu jsem přečetla za 1,5 dne. Teď se budu každý večer modlit, ať vyjde pokračování co nejdřív.

TomaMay
10.02.2017 5 z 5

Knihu jsem si přečetl na doporučení přítelkyně a okamžitě jsem si ji zamiloval. Naslouchač má obrovský, živý a uvěřitelný svět. Pohled hlavní hrdinky na svět kolem ní je úžasně ztvárněný. A delší začátek mi nevadil. Právě naopak!
Těším se na další knihu (spoustu knih :)) z tajemného světa naslouchačů.

Teclaireddy
08.02.2017 5 z 5

I mě kniha naprosto okouzlila. Neuvěřitelně čtivá, působivá a napsaná s citem, který vás tak nějak rozněžní, ale zároveň nenasytí a zanechá v napjatém očekávání. Nejvíc jsem si užívala vývoj vztahů mezi Ilan a pětadvacítkou. Také se mi líbilo, že Ilan není klasická dospívající hrdinka, ale spíš zvědavé a zarputilé dítě, které vypjatá situace často dožene k pláče - působí tak přirozeněji a lidštěji. Kapitánovo charisma a jeho roztomile neohrabaný vztah k Ilan(ovi) zajisté vyústí v zajímavé pokračování.
Konečně mě po delší době nějaká kniha zase úplně pohltila. Také ve mně silně probudila fantazii - nevzpomínám si, kdy naposledy jsem si při čtení vše tak živě představovala.

Halka2
07.02.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetla během dvou dnů. Pro mne velmi emotivní , neobvyklý, poutavý fantasy příběh. Je to má první přečtená kniha Petry Stehlíkové a bez zaváhání jsem si autorkou zařadila do mých oblíbených. Mám radost, že máme takové české autorky fantasy. Dávám pět hvězdiček , doporučuji . A moc prosím ať Naslouchač 2 ( Faja) není dlouho v počítačovém šuplíku.

evka.jurca
06.02.2017 5 z 5

Předem bych se chtěla paní Stehlíkové omluvit, že bývám k českým autorům poněkud skeptická. Kniha byla naprosto skvělá! Zhltla jsem ji během dvou dnů, poutavý příběh plný napětí, neotřelé prostředí, zkrátka a dobře paráda.