Návnada na vraha
Roger Longrigg
Detektivní příběh o Danu Mallettovi, jenž je podle slov kritiky "trnem v oku pro policii, magnetem pro ženy a potěchou pro čtenáře".
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1989 , OdeonOriginální název:
Bait on the Hook, 1984
Tady asi opravdu se nelze moc zabývat logikou děje. S ani ne tak velkou nadsázkou se dá říct, že způsob psaní převyšuje samotnou zápletku.
Dávám tři.
Mám velice ráda anglický humor, ovšem tato knížka byla tak prostoduchá, že mě nebavilo ji číst. Od začátku bylo jasné co, kdo a proč spáchal. Možná je vhodná pro čtenáře, který teprve začíná číst tyto knihy. Také mě odrazovaly hrubé chyby v překladu, jak je zmíněno níže v jiném komentáři. Ono také knize nepřidá, když chvíli je pes Žofie a najednou se přetvoří v Sofii.
Pro mě hodně velké zklamání - a to jak zápletka, tak samotný děj i závěrečné rozuzlení. Klasickým kvalitním detektivkám to nesahá ani po kotníky. 90% příběhu se "motá" kolem zvláštní vztahu a útěku dvou hlavních hrdinů, přičemž minimálně každou druhou stránku se objeví něco absolutně nelogického, připomínající spíš zápletky z knih pro děti předškolního věku. Dočetl jsem to čistě ze setrvačnosti a také abych věděl, jak to dopadne. Skutečně nedoporučuji - velká nuda, nemající s pořádnou detektivkou mnoho společného.
Příběh z anglického prostředí, kde se stane v jednom venskovském sídle vražda muže, bývalého manžela majitelky sídla. .... Podezřelý, hl. postava - Dan Mallet, je nucen uprchnout i malou holčičkou, která se na něj "přivěsí". Slečna se převleče za chlapce a spolu s Danem pátrají po skutečném pachateli... malá slečna využije cesty k tomu, aby si užila dobrodužství, které by její nóbl matka nikdy nedovolila prožít.
Vtipný příběh, zejm., vtipné komentáře malé slečny, oddychové na léto...
Docela mi kniha zklamala. Situačně je to docela vtipně popsáno. Soužití dospělého s malou oprásklou holkou a skutečnost, že si z hlavní postavy udělala poskoka. Ale vlastní motiv k vraždě je jednoduchý , možná i tak trochu nesmyslný.
Mám rád příběhy s detektivní zápletkou , ale tento příběh mi nijak nezaujal. Zajisté je to věc vkusu každého čtenáře.
[075/11] Detektivky jsou u mě v poslední době neuvěřitelně aktuální na to, že jsem tento žánr nikdy příliš nevyhledávala. Ale asi jsem dospěla do bodu, kdy řešit papírové hádanky je zábava. U tohoto svazku jsem nic dech beroucího neočekávala. Vlastně jsem neočekávala vůbec nic. Prostě jsem si to přečetla. A hele, ono to nebylo vůbec špatné. Vlastně to bylo docela dobré, dokonce zábavné a místy vtipné s vcelku originálním a s až neuvěřitelně jednoduchým řešením.
Vadou je nejspíše nedostatečné odůvodnění toho, proč se to stalo. Motiv je až příliš jednoduchý na spletitost celého děje, který je postaven na stylu honičky kočky s myší. Myš utíká, utíká, utíká a kočka za ní, ale pak žárovka udělá blik a cvak a myš zmizí a vše se ukáže v novém světle.
Malá zbohatlická holka studující na soukromé škole je naprosto jedinečná úrovní své bystrosti a způsobem jakým dokáže okomentovat každé své další jednání, které vlastně v mnoha ohledech je postavené na hlavu, ale to vám celou dobu čtení nedochází, protože to přece dává smysl, i když to dohromady smysl nedává. Narazíte na pár vtipných prupovídek vycházejících z pouhopouhé neznalosti dítěte, ale o to vtipnější. Nebudete se smát, ale při čtení člověk může cítit jisté povznesení ducha a lehkost atmosféry i přes fakt, že se dítě stalo svědkem chladnokrevného mordu.
V jistém žánrovém směru je to originální a ten fakt, že to nestojí přímo na humoru, ale s lehkostí jím děj jen opravdu něžně prokládá, tomu dodává takovou dávku sympatie, že se jedná o příběh nadprůměrný, i když ne přímo nepostradatelný.
od začátku je jasné, že tu někdo někoho vodí za nos. jasné nebylo pouze to, kdo je opravdu vrah. takže ten závěr byl překvapující, logický a spořádaný. na rozdíl od celé té fantasmagorie předtím.
opravdové čtení na dovolenou i s nástinem, jak pracuje fantazie dítěte, když nemá mantinely.
kdo to nečetl jako detektivku ale jako humoristický román, nemůže být zklamán.