Návrat krále

Návrat krále
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152021/bmid_navrat-krale-Pxu-152021.jpeg 5 7485 7485

Pán prstenů série

< 3. díl

V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta

The Return of the King, 1955

jakub6611
30.11.2016 5 z 5

Jako všechny knihy od pana Tolkiena je to moje Edda!

TheTara18
09.11.2016 5 z 5

Třetí pokračování války o prsten v tomto díle vrcholí a my se konečně dozvíme, jak to vše dopadne. Kniha je už od samého začátku skvělá a vyvrcholení celé trilogie člověka pohltí. Celá trilogie od pana Tolkiena se pro mne stala mou biblí a pokud bych měl někdy někomu doporučit autora nebo knihy, měl bych v tom jasno. Za mne pět hvězd za tuto knihu a rozhodně také pět hvězd za celý svět Středozemě.

Karoli282
26.10.2016 5 z 5

Geniální dílo. Tento díl mě opět pohltil a mně nezbývá nic jiného než přes den snít o elfech a Středozemi. Teď se vrhnu na další Tolkienovy příběhy.

Meredith
14.10.2016 5 z 5

Nejkrásnější knihy, které jsem kdy četla. Poprvé jsem trilogii Pána prstenů přečetla v deseti letech a myslím, že máloco ovlivnilo můj život tak, jako Tolkienovy knihy psané úžasně vytříbeným jazykem, ve kterých Středozemě doslova ožívá před očima...

Dymond
28.09.2016 5 z 5

K této knize snad není co dodat... Určitě si ji ještě přečtu...

Nestorkea
05.09.2016 5 z 5

Jedinečné, propracované dílo od geniálního autora. Musím dát pozitivní hodnocení i filmu, což se mi zatím ještě nikdy nestalo :-)

Vlastina67
24.07.2016 5 z 5

Plně souhlasím s předchozím komentářem - mluví mi z duše. Mou nejoblíbenější postavou je Sam, který prokázal obrovskou odvahu a statečnost. Ve chvílích, kdy byl na pokraji svých sil a mnohý z nás by to vzdal, se zvedl a šel dál. Bez něj by Frodo ve svém poslání selhal. Sam se z naivního chlapce stal silným mužem (hobitem :-)).
Trilogie je silným příběhem a ačkoliv to Tolkien ve své předmluvě popírá, pro mě má mnohem hlubší význam.

Eumenida
21.07.2016 5 z 5

Nejemotivnější část trilogie. Nikdo nevyjde bez škrábance na těle i na duši. Nikdo už není schopný žít tak jako dřív, zejména Frodo, který si sáhl na dno svých sil a dokonce i vlastního selhání. Největší hrdina v tomto příběhu je Sam, nenápadný nebojovný Sam, kterého drží nad vodou hlavně věrnost a tak trochu víra v lepší budoucnost. A vlastně na konci, kdy už sám věděl, že se nevrátí, stejně šel dál. Nádherný příběh, velký smutek nad ztrátou nevinnosti, iluzí a ranami, které nejsou vidět. A neuvěřitelná, pro nás moderní zhejčkané lidi nepochopitelná odvaha zemřít pro věc, která je možná ztracená, ale která se jeví jako správná - bojovat za svou zemi, za své rodiny, je ta nejnormálnější věc na světě.
Výborně natočená byla i filmová adaptace, Jackson si své Oskary zasloužil víc než oprávněněn a s ním celý jeho štáb a všichni ti lidičkové, kteří dělali neuvěřitelné věci a vydrželi někdy dost vyčerpávající natáčení. I ve filmu bylo několik emočně vypjatých scén, kdy nezůstalo oko suché a to už nejsem dávno typ, který se jen tak nad něčím dojme. Sáhli si na dno, dá se říct, všichni co tam byli, Frodem počínaje, Samem konče. I Eowyn, i Boromir (v prvním díle), i Arwen, u které mě těší, že jí ve filmu dali daleko víc prostoru než v knize.

Gandalff007
19.07.2016 5 z 5

Brilantní zakončení trilogie, která vešla do dějin jako jedna ze stavitelek žánru fantasy.

RudýOnkel
14.07.2016 5 z 5

Celá tato trilogie je pro mě jako nějaký oblíbený seriál, na který se šeredně těšíte. Jste celí bez sebe - když to začne, hltáte jeho děj a nakonci si řeknete: "Ne nadarmo jsem ztrácel čas". Ještě dlouho jsem se v mysli obracel k těmto knihám a někdy si ještě vybavím část pasáže. Za mě jsou tyto knihy společně s "Kmotrem" 4 nejlepší knihy a právem stojí na místech vítězů...

majík1
04.07.2016 5 z 5

Perfektní kniha líbila se mě i synovi,který velmi nerad čte,ale tuto knihu hltal.

Michal1999
24.05.2016 5 z 5

Nádherné zakončení celého příběhu. Oproti filmu je tu spoustu věcí navíc a řekl bych, že jsou dost důležité a v jistém smyslu mění charakter celého finále.

Arven2001
11.05.2016 5 z 5

Perfektní a dokonalá kniha

Arya26
04.05.2016 5 z 5

Návrat krále - co jen k tomu dodat. Tato kniha byla úžasný závěrem celého prstenvé trilogie a každý si v ní najde své. V tomto díle mě více oslovila linie Aragorn a spol, než vyprávění o zničení prstenů. Osobně si myslím, že Frodo je hrozných ufňukánek. Chápu jak to pro něj muselo být těžké, ale mohl se zkusit rvát jako Sam. Sam je hrozně věrný a nemyslí vůbec na sebe, VŠE se točí okolo Frodo. Radši mám Smíška a Pipina. Konec byl celkem šťastný , to že Frodo nezůstal v Stř. se dalo předpokládat, protože ho prsten poznamenal. Kniha se mi líbila a byla ještě lepší než ostatní. Nebavil měl ale dodatek, který byl místy až moc zdlouhavý a podrobný .

dadan44
30.04.2016 5 z 5

Troch víc se mi líbily Dvě Věže, a to proto, že v mém vidání od Arga je samotný příběh do 60% knihy, zbytek jsou dodatky,které jsou důležité jen tak z 50%, jinak by tam vůbec nemusely být.
Musím ale pochválit mapu Středozemě, na kterou jsem se často koukal.
Vzít to kolem a kolem,po Hraničářovu učni je to moje nejoblíbenější série.
Co říct, je to epické.
PS.Četl jsem od Tolkiena jen pár knih např. Hobit, Silmarilion a Nedokončené příběhy, které jsou opravdu nedokončené,ale Pán Prstenů je od něj prostě nej, o trochu lepší než excelentní Hobit.

Lessana
27.04.2016 5 z 5

Vyvrcholenie príbehu so všetkým, čo k tomu patrí! So správnou dávkou napätia (v bitke na Pellenorských poliach, v Mordore či v Kraji), krásnych opisov, pri ktorých si človek vydýchne, pocitu zadosťučinenia pri naplnení Aragornovho osudu, a napokon clivoty, že príbeh, hoci s víťazným dobrom, končí. Istou útechou sú dodatky v závere knihy, kde sa o (nielen) ďalšom živote obľúbených hrdinov čo-to dozvieme.

michalmatousek
19.04.2016 5 z 5

Epické. Dojemné. Nezapomenutelné. K téhle trilogii se zaručeně zase vrátím a s chutí se ponořím do kouzelného vyprávění mistra Tolkiena. Nutno podotknout, že závěr třetího dílu mě mile překvapil (možná až šokoval) - nečekal jsem totiž, že Saruman ještě vystrčí své temné růžky a potrápí naše hobity...

Palorizek85
13.04.2016 5 z 5

Výborná kniha, výborného spisovatele.

fmash
11.04.2016 3 z 5

S odstupem času (asi dvě dekády) vyprchala euforie z nepoznaného. Báječná kniha, kde mi málo vadí to "antické" přátelství mezi Frodem a Samem, ale hodně mě ruší servilnost a psí oddanost sluhy k pánovi, jenž mu mnohonásobně vděčí za život i duši, ale nikdy nedopustí setření třídní odlišnosti (i mezi hobity, sic!) a sebesrdceryvnější provolání vděku nezapomene zaobalit do blahosklonnosti. Jinak pánoprstenovská klasika a fajn čtení.

tatjana1737
29.03.2016 4 z 5

V rámci série se mi nejvíce líbily Dvě věže, Návratu krále tedy ve srovnání s nimi jednu hvězdičku ubírám, i díky té části knihy, která zfilmovaná nebyla (nechci spoilerovat) a se kterou se nějak nemůžu srovnat. Sice vše nakonec dobře dopadne, ale mám ráda návraty do toho, z čeho člověk vyšel, je to takové nějaké víc optimistické, když hrdina, jenž zažil mnoho běd, ví, že doma je vše v pořádku (teď už ale spoileruji).

Z celé knihy se mi nejhůře četly dodatky, které jsou sice zajímavé, ale zejména u těch lingvistických se mi v hlavě objevila taková ta opice s činely, jako mívá Homer Simpson, a vůbec jsem nechápala, na co to koukám - písmena mi absolutně nedávala smysl :-). Oceňuji však informace o dalších osudech členů Společenstva (poté, co jsem poznala svého muže, mi přijde osud, který si zvolila Arwen obzvláště krutý a stejně jako ona chápu Númenorejce a jejich touhu po překonání Sudby lidí), rodokmeny a též časovou linii celého příběhu, která mi pomohla některé věci doladit a lépe pochopit (bez její znalosti však příběh neutrpí).

Když jsem knížku četla poprvé, nějak jsem se více soustředila na dějovou linii Pána Aragorna, na hrdinství jízdmarky a na elfy. Prostě takové to zářné hrdinství, které imponuje, ušlechtilé postavy, kterými čtenář touží být. Je zajímavé uvědomit si, jak se náhled čtenáře na příběh mění, když má za sebou nějak zkušenost a váží si klidných večerů v kruhu rodiny. Proto na mne tentokrát nejvíce zapůsobila dobrodružství hobitů, jejich moudrost, která nevyplývá ze vznešeného původu či staletí odžitých ve Středozemi, ale z kořenů obyčejného života, kdy je člověk rád, že se má dobře, má co jíst a může si lebedit v teple své nory. A že když tohle nemá k dispozici, musí vinou neovlivnitelných okolností strádat a trpět, dokáže za to své bojovat s vervou větší než lecjaký veliký bojovník.

"(...) A pak si dáme na chvíli klid. To víš, my Bralové a Brandorádi nevydržíme žít dlouho ve výšinách."
"To ne," řekl Smíšek. "Já ne. Aspoň zatím ne. Ale aspoň je, Pipine, vidíme a vážíme si jich. Asi je nejlepší mít nejdřív rád to, k čemu se hodíš: musíš někde začít a mít nějaké kořeny a v Kraji je hluboká půda. Ale jsou i hlubší a vyšší věci, a kdyby jich nebylo, žádný kmotr by nemohl ošetřovat zahrádku v tom, čemu říká klid a mír, ať už o nich ví nebo neví. Jsem rád, že o nich vím aspoň trochu. (...)"

Při druhém čtení tak skládám hold Samvědu Křepelkovi (který na mne ve filmu působil "little bit gay" :-)), kterého sice Kmotr neustále tepal a častoval ho různými rčeními o jeho chytrosti, ale který se nakonec ukázal rozumnější než jiní:
"V té hodině zkoušky mu nejvíce pomohla obstát láska k pánovi, ale hluboko v něm také žil dosud nepřemožený zdravý hobití rozum: v nitru srdce věděl, že není dost velký, aby nesl takové břímě, i kdyby všechny ty vidiny nebyly pouhý zrádný klam. Jedna maličká zahrádka pro svobodného zahradníka byla vším, co potřeboval a co mu příslušelo, ne zahrada rozrostlá v říši; měl používat vlastní ruce, ne rozkazovat rukám jiných."