Návrat krále
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
< 3. díl
V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2004 , Mladá frontaOriginální název:
The Return of the King, 1955
Na konci knihy jsem si uvědomila, že se s tím světem nechci loučit. Data smrti jednotlivých postav, to jsem těžko rozdýchávala. Ale znovu a naposled: Tolkien je borec! Patří mu můj obdiv, úcta a respekt! Děkuju za vytvoření Středozemě! Takovou fantazii nemá ani 5 leté dítě.
Už pár let nosím - a sundavám ho jen výjimečně - Arwenin náhrdelník, který ve filmu dala Aragornovi. No a teď jsem zjistila, že ho ve skutečnosti dala Frodovi ke konci posledního dílu :D Celkově mi přijde, jako by byly dva příběhy, jeden knižní a jeden filmový - a oba mám stejně ráda, přestože jsou o tolik jiné. ❤❤
jen korunuje celý příběh. dočkáme se závěru, kde naši hrdinové splní své poslání. Někteří přežijí, jiní ne..osudy se naplní. Bylo mi velmi smutno, že příběh končí...a lodě vyplouvající z Šedých přístavů jsem málem obrečela...Bilbo byl a je drahoušek...Frodo mi nikdy k srdci nepřirostl, zato Samovi jsem fandila. Takový ten hodný "truhlík" se srdcem na pravém místě, který byl tím důležitým spojovadlem a nosníkem tíhy.
Aragorn a Arwen. Faramir a Eówyn, Galadriel a Celeborn, trpaslíci, jejich říše a historiie, lidi, chodci, elfové....složitější , košatější osudy a příběhy, než nám bylo dopřáno poznat...ale i za tu část, již jsme byli součástí, děkuji :)
důstojné završení celého příběhu a jednoho věku.
Z trilogie nejlepší kniha. Před 20ti lety mě moc neoslovila, ale teď jsem ji přišel na chuť.
Dovršení celého příběhu a nejlepší kniha ze tří. Rozhodně stojí za to přečíst a ne se jen ukonejšit filmem, který je mimochodem vynikající a jeden z nejlepších filmů fantasy vůbec. Ale kniha je kniha a v tomto případě to platí dvojnásob.
Krásné zakončení trilogie, moc ráda se k ní vracím. Je to opravdu mistrovské dílo, které nemá obdoby.
Řemeslně nejlépe zvládnutý díl. A samozřejmě úžasný. Užil jsem si ji do poslední tečky (i s dodatky).
Můj neoblíbenější díl ze série Pána prstenů. Výborný konec, při kterém zadržujete dech a když knihu dočtete, jste rádi, že víte, jak hrdinové skončili, ale cítíte nesmírný smutek, že už jste to dočetli. Tedy alespoň tak jsem to měla já.
Výborné zakončenie jednej z najlepších sérii vôbec. Dlho som sa k tejto knižke nevedel dostať, ale musel som už napraviť to, že som ju nečítal a musím uznať, že ma to bavilo viac ako filmy. Pútavé čítanie a Tolkienová predstavivosť a fantázia je priam neskutočná.
Jedna z mála knih, kterou bych mohla číst nesčetněkrát. Skláním se před Tolkienovou fantazií i citem pro jazyk; pro čtenáře z jeho pera vyšel nesmírný literární zážitek.
Celá trilogie Pána prstenů je prostě to nejlepší, co jsem z fantasy kdy přečetl. Bývaly doby, kdy jsem ho četl každé léto. takže dohromady asi 15x?
Film se s knížkou nedá vůbec srovnávat. Přečetl jsem jí přes noc. Doporučuji všem svým přátelům tak i vám. :D
Krásné zakončení trilogie. Jen mi trochu vadili dlouhé popisy, někdy až nudné pasáže. Mrzelo mě že některé postavy byly jakoby zapomenuty a bitva o město je celkově pojata až naivně - Aragorn a jeho armáda mrtvých, až na Théodena všichni důležití přežijí bez škrábnutí (Krom Smíška a Éowyn) a ač všichni na smrt unavení, jeli to potřeba, vyskočí s novým elánem. Nebyla jsem si mnohdy jista časovým sledem. Přišlo mi, že o den dva je příběh Froda a Sama oproti zbytku posunutý. Úlohu Gandalfa jsem v této knize vůbec nepochopila. Za celou bitvu se nijak neprojevil a pak zanechá hobity svému osudu? Trochu mi to přišlo nefér, že Frodo, Sam, Smíšek a Pipin pomáhali jak jen mohli a na závěr se museli o vše postarat sami. Ale nic není dokonalé a i přes mé výhrady je tato kniha jednoduše nejlepší.
Epické zakončení nejlepší fantasy trilogie vůbec. To co vytvořil pan J.R.R. Tolkien nemá obdoby. Za mě je Return of the King jednou z nejlepších knih všech dob. Tahle kniha je takový "Můj milášek".
přátelství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Na fantasy sem nikdy moc nebyl a když už baví mě víc to zfilmované než na stránkách knih.Každopádně představivost pana Tolkiena patri k tomu lepsimu z tohoto zanru...Ale nejlepsi kniha zde na databazi?Pro me ani nahodou cisty prumer.