Hominidé
Robert J. Sawyer

Neandrtálská odchylka série
1. díl >
Před desítkami tisíc let se náš svět rozdělil. V jedné verzi přežili naši předkové druhu Homo sapiens a položili základy dnešní moderní civilizace. Ve druhé však v boji o nadvládu zvítězili naši příbuzní, hominidé druhu Homo neanderthalensis, a postupně se vyvinuli v jakési Homo neanderthalensis sapiens s vlastní kulturou, civilizací a morálkou. Jeden z těchto moderních neandrtálců, kvantový fyzik Ponter Boddit, "propadne" během nepovedeného pokusu s kvantovým počítačem do našeho světa, kde je konfrontován s našim myšlením, chováním a způsobem života.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2006 , TritonOriginální název:
Hominids, 2002

Původně jsem se do tohoto příběhu pouštět ani nechtěl, ale nakonec mě nalákal fakt, že kniha byla v roce 2003 oceněna v soutěži Hugo za nejlepší román. Námět mi přišel zvláštní, ale tak co…zkusil jsem. A musím se přiznat, že to nebylo vůbec špatné.
Když si přečtete obsah, budete si myslet, že tady někdo hodně hulil. Pak to ale během čtení dává docela smysl. Originální, mnohdy hodně filozofické, někdy až k zamyšlení. Z podstaty věci ale i tak dost čtivé. Ocenění Hugem tu evidentně není žádnou náhodou.
Je zajímavé, jak paralelní dimenze byly v 80. a 90. letech tématem. Mnohdy i filmově. Zatímco dnes u novodobých románů si na ně nikdo už ani pořádně nevzpomene.

V knize se moc neděje, všechno se vyřeší tak nějak samo. A přesto mě to bavilo a přečetl jsem knihu na dva zátahy. Sawyer umí psát nenuceně.

Robert J. Sawyer přišel s myšlenkou dvou oddělených paralelních světů - v jednom vládnou lidé, ve druhém neandertálci - které se díky experimentu s kvantovým počítačem na krátkou chvíli spojí a vzniklou bránou propadne jeden z neandertálců. Tento nápad umožnil Sawyerovi konfrontaci dvou odlišných způsobů myšlení, chování, nazírání na náboženství, ale třeba i na stvoření vesmíru. Neandertálský kvantový fyzik Ponter Boddit reprezentuje racionální nezkaženou přírodní sílu ve světě lidské zhýralosti, agresivity a pánbíčkářství. Na druhou stranu ani neandertálská civilizace není tak dokonalá a utopistická, jak by se na první pohled zdálo a i tady se najde nějaká ta šmouha. Přiznávám románu výbornou čtivost, i když jsem se v přednáškách z kvantové fyziky chvílemi ztrácel. Za to diskuze o Bohu, neposkvrněném početí, posmrtném životě, ráji a pekle, jsem ocenil, maje na úlohu náboženského uchvácení podobný názor jako autor. Zklamání mi přineslo snad jen neobyčejně prosté a nekomplikované řešení veškerých problémů, na které jednotliví hrdinové v knize narazí. Pozitivní polarizace (především na straně lidí) je až nepřirozená. Uvidíme, kam se bude příběh vyvíjet dále…

Zajímavá sonda do alternativního vesmíru i historie. V knize je několik, dost podstatných, faktických chyb, ale pokud se s nimi čtenář vyrovná, příběh je svižný a postavy uvěřitelné.

Povedená oldschool scifi od nového autora. Líbí se mi, že neandertálská země není líčená jako bezchybná, ale má i své stinné stránky.

Od knihy jsem čekal něco malinko jiného, ale i to, co jsem dostal, mě hooodně bavilo a zaujalo! Námět mi přišel super nejen sám o sobě (svým způsobem to bylo dost originální a napínavé - existence dvou paralelních světů, kde na jednom převzali před tisíci let vládu lidé a na druhém neandrtálci), ale i z pohledu filozofického: hodně mě bavily ty úvahy na téma "Jak by se nám asi žilo, kdybychom neměli žádné náboženství, žádnou víru, kdybychom k manželství přistupovali takhle otevřeně, kdyby existovaly Archivy Alibi..." atd.

Ke knize jsem se vrátil po 10 letech a opět se mi to zdá skvělé. Musím jen připustit, že literárně je to takové dějově a úvahově nekomplikované dílko a jazyk je spíše vědecký než květnatý či poetický. Jenže jednak mám takové psaní prostě rád a nestydím se za to, a druhak prostě zbožňuji utopie. A neandertálský svět je prostě přesně takovou utopií, o které si rád čtu. Svět, ve kterém všichni až na drobné poklesky žijí v idyle, v rovnováze s přírodou, všichni se mají rádi (i muži s muži a ženy se ženami) a jedinou skrvnou na této utopii je připomínka Velkého bratra v podobě „Archivu Alibi“ (to snad aby to celé nebylo moc dokonalé). Prostě až by se Homo Sapiens pocházející z těch krvežíznivějších lidoopů se svou historií válek a vykořisťování člověka člověkem styděl. Díly Sawyera se většinou prolínají také zajímavé právní otázky (zde neandertálský právní systém s již zmiňovaným Archivem Alibi a také neexistencí placené advokacie), což pro mne jen zvyšuje jejich zajímavost. Prostě být to jen o trochu víc literární, bylo by to dokonalé. 90%!

Nemám ráda scifárny. Ale tohle mě bavilo, byť je to jednoduché od příběhu po jazyk. Trochu mi vadí občasné obsáhlé pseudovědecké pasáže, které jsou v obrovském kontrastu s pasážemi dějovými a tak nějak se to snaží honem honem zachránit, aby to nebylo moc citlivé. Nicméně za mě dobrý (dobrý je za tři), fajn oddychovka. Další díly ale asi vynechám.

velmi se mi libila cela myslenka pribehu. libilo se mi ze autor se nijak nesnazil omluvit chyby lidi, jejich "bezlidskost" vrazednost a proste neskryval tu spatnou tvar lidstva.. kdybych si mohla vybrat, byla bych neandrtalec, z casti kvuli partnerovy ale hlavne kvuli tomu vsemu co ny nemame/ neumime/ nedelame.. cetla jsem i dalsi dva dily a toto je hodnoceni vsech tri knih... zaver mi prisel takovy moc otevreny ale to mi pripada u vsech knih. taky me ve 3tim dile matl ten proslov ktery vzdy zacinal novou kapitolu, chvilema jsem mela strach ze lide udelali zase to co vzdycky a nasilim si vzali to co jim nepatri. nastesti nevzali. taky schvaluju kastraci ale jen vinika, ne vsech kteri maji z 50% stejnou dna.
ps: omlouvam se ze nepisu s hackama a carkama jsem na mobilu

Velmi zajímavý námět příběhu, některé zajímavé myšlenky, ale jazyk autora - možná je to překladem - působí poměrně jednoduše a závěrečná věta - Mary Vaughnová šla podél zdi dál, stále kupředu, vstříc budoucnosti - je tak originální, že jsem musel ubrat ještě jednu hvězdičku a málem jsem ubral dvě. Vstříc budoucnosti??? To je hrůza:-)) Celá první kniha navíc působí jen jako předehra trilogie - další dva díly jsem ale zatím nečetl, takže si nemohu být jistý. Přesto dám Saweyerovi ještě šanci a časem si přečtu další díl této trilogie, protože nabízí poměrně rozmanité možnosti a třeba se v dalších dílech autor rozepsal a vytěžil skutečný potenciál svého příběhu, který nevystavěl na občas tak kýčovitých nanicovatých slovech. Zajímavé, ale šlo by to jistě lépe:-)
Pěkný námět, člověk vs neandrtálci, alá současná zkažená civilizace vs přírodní neandrtálská, (s negativy, sic!), zajímavá kniha, velmi čtivé