Míšenci
Robert J. Sawyer
Neandrtálská odchylka série
< 3. díl
Závěrečná kniha trilogie Neandrtálská odchylka. Ve třetím dějství neandertálské trilogie posílá autor Mary Vaughanovou na neandertálský svět a staví ji hned před několik životních rozhodnutí najednou. Má se nechat rozvést s bývalým manželem, a vysloužit si tím exkomunikaci z katolické církve? Dokáže se smířit s tím, že po zbytek života uvidí Pontera jen čtyři dny v měsíci? A bude schopná sdílet mezitím domácnost i lože s jinou ženou? Musí se také rozhodnout, zda dítě, které s Ponterem plánuje, bude z genetického hlediska barast či gliksin a především, zda bude obdařeno „božím orgánem", tedy schopností náboženských prožitků.... celý text
Třetí díl byl podle mě nejslabší z celé série. Hrdinové, v minulých dílech sympatičtí, najednou sympatičtí nebyli - hlavně z Mary se stala protivná ženská, která v mých očích svým chováním dost klesla. Plus v předchozích dílech zajímavě podané úvahy o náboženství byly v tomto závěrném dílu vyhnané do extrému... Třetí díl mě opravdu bavil nejmíň, přišlo mi tam toho splácaného už hodně najednou.
Sice se tu řeší víceméně jen partnerské vztahy a Mary se chová jako hysterka, ale ve finále se dočkáme i lehce bezzubého konfliktu. Nicméně čte se to pořád dobře, takže vzhledem k povedenosti celé trilogie trošku přitlačím.
V třetím díle už se zdá neandertálské téma tak trochu vyčerpané - pro mě série klidně mohla skončit druhým dílem. Ten třetí totiž už slouží autorovi jen k tomu, aby sám obdivoval jím samým vytvořenou neandertálskou civilizaci coby civilizační etalon, coby dokonalou ekologicko-mírovou utopii (pozor - mě se tahle utopie taky dost líbí!), u níž už ani nejsou pochybnosti o některých jejích vlastnostech, které postavy měly v předchozích dílech ("Velký bratr Alibi", kleštění zločinců i jejich příbuzných). Všichni (kromě hlavního záporáka, který je samozřejmě republikán a má "reaganovskou" ofinu) už se totiž shodují na tom, že je to prostě úplně dokonalé. A všichni víme, že co je v knize dokonalé a nepochybné, to je prostě nudné - a to je přesně to, co se závěrečnému dílu stalo. A nezachrání to ani pokračování milostné linie Ponter-Mary okořeněná pobočným lesbickým vztahem ani vedlejší linie s náboženstvím, božím orgánem a přepólování zemského magnetického pole. Každý, kdo trilogii začal číst, by asi touto knihou skončit měl, ale nečekejte to nadšení, jaké jste měli u prvního dílu (pokud jste ho měli). 60%
První díl byl suprový, druhý kapet slabší, ale tohle je hooodně slabý odvar. Většinou sem se u toho nudil, ani sem jí nedočetl dokonce. Protáhlý, nezáživný epilog. Kdyby nebyl nic by se nestalo.
Celá série má, dle mého názoru, silně se snižující kvalitu. Navíc se stále více mění na jakýsi autorův světonázorový manifest. Téma a jednotlivé nápady zajímavé a nosné. Škoda, že nenapadly lepšího autora.
Sawyer se v závěrečném díle neandertálského cyklu trápí. Jako by nevěděl, co si s příběhem počít dále, a tak nás zavalí diskusemi o genetice, ženské otázce, mateřství, božském orgánu a konečně i o podílu mužského testosteronu na zkaženosti světa. Hrozně rád bych mu za to přiznal zásluhy a řekl, že jeho spisovatelská invence dokáže překlenout jakoukoli propast, ale bohužel nic takového udělat nemohu. První dvě třetiny knihy jsou prostě bez chuti a bez zápachu v šedé zóně nikoho a ničeho. Dynamika žádná, témata bez nápadu, recyklace bídy a ubohosti. Sawyer se točí v bludném kruhu, přešlapuje na místě a zoufale hledá únik. Když už se zdá, že to nemůže být horší, zapne turbo a řítí se nadsvětelnou rychlostí vstříc závěru. Je to násilné, nesourodé, laciné a průhledné jako skleněná deska, ale i přes to všechno mu fandíte a držíte palce, aby to vydržel až do konce. Už je jasné, že zlí jsou zlí a hodní jsou hodní. Není to žádné terno, ale díky za ty dary. Zazvonil zvonec a pohádky je konec…