Nebe nezná vyvolených
Erich Maria Remarque (p)
![Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39238/nebe-nezna-vyvolenych-39238.jpg?v=1276951858)
V malém sanatoriu vysoko ve švýcarských horách svede náhoda dohromady dva hráče se smrtí - křehkou, krásnou, avšak nevyléčitelně nemocnou dívku Lillian a stárnoucího automobilového závodníka Clerfayta, který přijel navštívit přítele. Lillian, jež odmítá pomalé umírání pod lékařským dohledem, přijme Clerfaytovu nepříliš vážně míněnou nabídku a hluchá k varování odborníků i přátel opouští sanatorium a odjíždí s novým známým do Paříže. Nehodlá promarnit ani vteřinu. Láska, která mezi Lillian a Clerfaytem vzniká, je bez minulosti a budoucnosti, je to láska ve stylu carpe diem odměřená časem od závodu k závodu a od jednoho chrlení krve k druhému. Zpočátku celkem nezávazný vztah se však náhle začne komplikovat…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , Naše vojskoOriginální název:
Der Himmel kennt keine Günstlinge, 1961
![doriska doriska](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46741/m_46741.jpg?v=1459854933)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Moc povedená kniha, i když jak již bylo párkrát zmíněno níže, pro ty co četli Tři kamarády, je tohle trochu sklamáním. Avšak i přes mírné opakování děje se v knize pro mě našli nové odchylky, které mě chvílemi štavaly (např. lhostejnost Lillian) a jindy zase okouzlily... Prostě Remarque je jednen z mých nejoblíbenějších spisovatelů a tak to i zůstane :)
![Reiben Reiben](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33791/33791-bgr.jpg?v=1392408795)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po přečtení "Na západní frontě klid" bylo pro mě toto dílo celkem zklamáním. Do hl. postav jsem se nedokázal vžít a celkově příběh mě nijak nezaujal.
![servus servus](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44092/44092.jpg?v=1384689624)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha o lásce k životu a jeho smyslu. Četla jsem ji už několikrát a ráda se k ní stále vracím. Od Remarqua moje nejoblíbenější.
![katerina-b katerina-b](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice poutavě napsáno přečetla jsem skoro jak se říká "jedním dechem" a velice ráda se k ní vracím. Můžu jen vřele doporučit
![Atuin Atuin](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27133/atuin-P0I.jpg?v=1652945369)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice křehký příběh, tak křehký že působí až zakletě, neztrácí však niť a přes stíny kterými probodává své hrdiny, pravdou i lží která se nevytratí. Remarque dokonale ukázal že jsou nepochopitelná a neuchopitelná území, pro ty kteří po nich nejdou.
Ach ta naivita a neukázněnost člověka,ta překotnost lidské duše, která jde vždy a všude nepokojná a nemůže dojít pokoje, protože pokoj, klid a mír to je...
Křehkost zaplněná kuráží.Smutnou, tvrdou, neklidnou a často bezvýchodnou
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když mě ty příběhy nedokonaných lásek tolik berou! A ty od Remarqua jsou zvlášť sladkobolavé, sentimentální, citlivé, tak nějak holčičí, přestože on je automobilový závodník.
![Warronika Warronika](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30812/30812.png?v=1390924172)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi smutná, bolavá a citlivá kniha. Moc se mi líbila , jsem ráda, že jsem jí přečetla, nicméně už jí číst nebudu. I když mi dala spoustu krásných životních pravd, tak mě také po celou dobu čtení "vysávala". Každopádně knihu doporučuji!
![lenya lenya](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
dojemná a citlivá knížka, chvílemi mě až vytáčela hlavní hrdinka svojí lhostejností a otupělostí, ale pak mi vždycky došlo - vždyť ví, že každý nastávající den může být jejím posledním.. Od autora Remarqua to sice není příběh přímo o válce, nicméně se také zaobírá smrtí a umíráním. Takže kniha určitě stojí za zamyšlení, posune čtenáře zase "o kus dál", ale teď šáhnu po nějaké oddychové knížce se šťastným koncem. a souhlasím s komentáři níže, o filozofickém "plkání", které mě chvílemi trochu nudilo.
Tato kniha se mi velice líbila,jedna z mála od tohoto autora,která nepojednává o válce,smutný příběh lásky a umíráni, napsane velice poutavě,kniha mně dojala.
![budíček budíček](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38232/38232-h9K.jpg?v=1415188082)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úchvatná kniha o životě, smrti, lidských snech, rozhodnutích, lásce a taky o tom, jak může osud kdykoli všechno úplně obrátit. Rozhodně je to jedna z knih, kterou by si měl každý alespoň jednou v životě přečíst, a která po dočtení zanechá ve čtenáři hluboký dojem.
![Claire Claire](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný příběh, krásně napsaný :) filozofické útržky se mi líbily, dávají smysl a je fajn dívat se na věc z různých pohledů :)
![brabofka brabofka](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14756/14756.jpg?v=1381127953)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělý dojemný příběh, plný filozofických myšlenek na téma života a smrti. Opravdu mistrně vykrelené hlavní postavy a strhující děj, který vás prostě nepustí až do konce (byť jsem zrovna v těch filozofických pasážích přemýšlela že knihu odložím).
![misacaj misacaj](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32356/32356.jpg?v=1381127964)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Remargue je můj oblíbený autor, takže knížka se mi líbila. Je trošku podobná příběhem Třem kamarádům. Knihy mají společný jmenovatel: automobil, láska a nemoc.
1967 | ![]() |
1962 | ![]() |
1969 | ![]() |
2006 | ![]() |
2005 | ![]() |
Přiznám se že knihu jsem "četla" jako audiopovídku v autě. Ale získala si mě naprosto :) jedna z mála knih, u které nemůžete předvídat co se stane dál, protože pokud se o to pokusíte, zjistíte, že jste střelili naprosto vedle. Není to tedy taková ta kniha plná úvah, popisů a tedy statická a nudná. Střídají se tu pasáže, kdy se musíte zamyslet a uvažovat nad životem a smrtí a pak najednou baf a nastane neočekávaný zvrat. Jinými slovy, dokonalost