Nebeský fotbal a jiné povídky
George Bernard Shaw
Tato sbírka obsahuje osm povídek z let 1885 - 1932. Nebeský fotbal, Pomsta zázrakem, Černošská dívka hledá Boha, Císař a děvčátko, Tajemství divadelní šatny, don Juan vysvětluje, Serenáda a Víkend na venkově.
Sáhl jsem do knihovny a vytáhl Shawa. Nelituji, ale na Čapka je to příliš zahleděné do sebe, na Greena příliš málo vážné, na Haška příliš smutné. Něco v hlavě zůstalo, ale celkově mi to nesedlo, promiňte, mistře.
Čekal jsem od tohoto slavného autora troch víc. Povídka Pomsta zázrakem stojí ale určitě za přečtení. Zejména pro vtipně vymyšlený závěr příběhu.
Takový Víkend na venkově číst o víkendu na venkově, když venku vlídně prší, má něco do sebe.
Tato kniha je vhodná spíš pro takové seznámení s G.B. Shawem. Pár povídek vybraných z jeho díla ale potěší a čtou se svižně, nebo-li jedním dechem. Samostané příběhy jsou chytlavé, vtipné a běžného čtenáře nepochybně pobaví a upřímně se zasměje, avšak vnímavého čtenáře povedou i k zamyšlení.
Jinak souhlasím s komentářem Skawin :o)
Větší část povídek spojují motivy smrti, víry a duchařiny, které však ke konci ustupují do pozadí. Narazíte zde na vyobrazení vstupu do ráje, manipulaci se zázrakem i teologicko-filosofické hledání podstaty Boha. Potkáte duchy, uslyšíte promluvit bystu v divadle i jezdeckou sochu na náměstí (ta dokonce přijme pozvání na večeři, kam se také dostaví). Nakonec se mi nejvíc líbila povídka, která tohle všechno postrádala - Serenáda.:-)
Satirou a cynismem nasáklá sbírka povídek. Někdy vyznívají tragicky, jindy komicky. Nejvíce mě zaujala černošská dívka. Je nyní až zarážejícím způsobem aktuální a nutí k přemýšlení. Kvůli černošské dívce si knihu časem jistě přečtu znovu.
Povídky G.B.S. mi trochu připomněly styl Karla Čapka. Inteligentní, pohotové a milé. Asi nejvíce se mi líbila povídka Černošská dívka hledá boha, která je opravdu nadčasová a podle mě stále aktuální - hlavní otázka je kdo má právo tvrdit, že ten a ten Bůh je ten jediný pravý? V Tajemství divadelní šatny. jsem si zase "polebedila" u rozhovoru herce a autora jeho hry samotného Shakespeara. Jak to ten Shakespear vlastně všechno myslel? Ono to mohlo být vlastně trochu jinak, kdyby ... :-)
Pro mě nejzajímavější povídky jsou - Pomsta zázrakem, Serenáda, Don Juan vysvětluje a Víkend na venkově.
Část díla
1956 | Svatá Jana |
2012 | Pygmalion / Pygmalion (dvojjazyčná kniha) |
1973 | Nebeský fotbal a jiné povídky |
1979 | Divadelní moudrost G.B. Shawa |
8 povídek – poslední dvě jsou hodně vtipné, zejm. ta poslední. Trochu mi to připomnělo Dahlovy povídky. První povídky mi přišly spíš vážné (až na Pomstu zázrakem). Zejm. ta o válce byla dost těžká. Za mě nejlepší Víkend na venkově.