Něfo
David Walliams
Myrta Mírná má všechno, na co si vzpomene. Jenže mít všechno jí pořád ještě není dost. Chce víc, víc a ještě víc! Když přijde se svým dalším přáním, má to malý háček. Nikdo neví, co to je. Myrtini trpěliví rodiče však udělají cokoli, jen aby jejich dceruška byla šťastná. Pátrají v zaprášených svazcích encyklopedie netvorů v tajných strašidelných sálech knihovny. Vydají se do neprobádaného nitra nejdivočejší džungle, kde se ukrývají nevídaní živočichové. Bude ale jejich zoufalá snaha korunována úspěchem? Další k popukání zábavný, poněkud tajuplný příběh o neuvěřitelně laskavých rodičích a jejich děsivě příšerné dceři napsal fenomenální David Walliams a ilustracemi opatřil báječný Tony Ross.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , ArgoOriginální název:
Fing, 2019
![uzivatel04658 uzivatel04658](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Davida Williamse mám opravdu rád (jako asi všichni, co tu píší komentáře), ale tohle možná trochu přepísk. Mě teda moc nevadilo to nadávání, nebo ne úplně happy end, ale bylo to už trochu hodně bláznivé (ne, že si nemyslím, že ta vulgarita je pro děti menšího věku vhodná). Ano, Williamsovki bývají takové bláznivé, ale až tak moc, že to bude vypdat jako tahle knížka. Jeho knihy jsou samozřejmě vtipné, ale způsobem tím, že jsou třeba trochu přihlouplé, nebo něco v tom stylu. Tady mi ale moc nepřišlo, že to je opravdu jeho humor. Teda nevím, jestli měly být tyto vulgární věty od Myrty, být vtipné, ale chápeme se. V knížce bylo celkem hodně trusu, a tyhlety věci. Upřímě mi to teda moc nepřišlo vtipné a to je mi deset. Příběh byl dobrý, ale podle mě měl DW ubrat na vulgaritě. Ale berte to takhle, každý děláme chyby, DW to asi prostě jenom trochu podcenil. A jestli si můj komentář čte někdo, kdo ještě od DW nic nečetl, nenechte se od něj odradit. Napsal krásné knížky, jako třeba Babička drsňačka, Ďábelská zubařka, nebo třeba Kluk v sukních. Jak jsem řekl, asi to prostě jenom podcenil. Doufám, že se příště polepší a udělá další explozi v dětských knížkách (tím myslím, že udělá další skvělou knížku, kdo to nepochopil).
![Tyto Tyto](https://www.databazeknih.cz/img/users/78_/78311/m_78311-y2Z.jpg?v=1459855057)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Možná jsem ovlivněna dobou, kterou procházíme.... ale tohle dílko bylo pro mě vyloženě osvobozením a osvěžením !!! Poselství všech knih, co jsem od DW četla, dává dětem určité ponaučení.... Ano, kniha je vulgární a má fatální konec, tak jak to v životě bývá... DW si nebere servítky. Takže, milé děti... a nejen děti... bacha... opravdu můžete dopadnout špatně.... táááááááááák !
![NinaZPohádky NinaZPohádky](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/353187/m_ninazpohadky-TQC.jpg?v=1615993962)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tak tohle hodnocení dávám dost nerada! Je to moje první knížka od Davida Walliamse a ohromně jsem se na ni těšila, protože její vzhled mě nadchl. Doslova mě dostal zpět do cca 11-13 let, do hravosti a poťouchlosti tohoto skoropubertálního věku, ale už po pár přečtených stranách jsem byla velmi zklamaná. Jsem konzerva, přiznávám a vtipy ala prdění, hovínka, zesměšňování a urážení druhých nejsou můj šálek čaje. Přivřela jsem jedno oko, přivřela jsem druhé.... hlásek ve mně říkal "ale dětem se takové trapnosti líbí!". NE! Snažila jsem se, ale moje děti tuto nechutnost rozhodně číst nebudou. Byť je knížka úžasně graficky zpracovaná a má neskutečný šmrnc. ŠKODA
![Šebestová3 Šebestová3](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170192/m_170192-l6C.jpg?v=1482308076)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Davida Walliamse mám ráda, ale jeho nové knihy jsou pro mě bohužel čím dál větším zklamáním. Na titulech jako Malý miliardář, Babička drsňačka, Půlnoční gang atd. jsem milovala to, že i přes veškerý humor skrývaly vážné téma a hezké poselství. To člověk odpustí v rámci kontextu i nějakou tu vulgaritku a nechutnost, které, co si budem namlouvat, děti baví...ALE celá série Nejhorší děti na světě, stejně jako Něfo, je už jen prvoplánová snůška vulgarit a nechutností. Nejsem žádný puritán...ale aby na každé druhé straně zpovykané dítě oslovovalo matku "Ty blbá krávo" ...to fakt ne. Tohle v knihovně rozhodně doporučovat nebudu.
![Karcoolka2210 Karcoolka2210](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38419/m_karcoolka2210-662ea1ad272b5.jpg?v=1714332077)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Prvá kniha od Walliamsa. Mám ho rada ako komika (britský humor ja veľmi môžem ;), ale ako autora som ho ešte nepoznala. Nie je vôbec zlý, aj keď prirovnanie, že je to druhý Roald Dahl, je asi trochu, ale len trochu prehnané. Rada by som si prečítala originál, kedže sa niekedy veci v preklade stratia. Ale čo sa týka príbehu Tekly a jej rodičov, tak je veľmi dobrý. Tekla je rozmaznané a nevychované dievča, ktoré nemá nikdy dosť a vždy chce VIAC. A aj dostane viac ako by sama chcela. Má to hlavu aj pätu, aj myšlienku, kniha je vtipná a deťom sa veeeeeľmi páčila. No neodporúčam čítať deťom pred spaním, ako som to urobila ja v školke :D
2012 | ![]() |
2012 | ![]() |
2013 | ![]() |
2014 | ![]() |
2013 | ![]() |
Přečteno v Aj - prostě vtipné, zábavné, ano, tentokrát se Walliams trochu vyřádil. Možná překlad způsobil jiné drsnější vyznění. Zdvihnutý prst pro rodiče i děti:)