Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Beskyd a Valašska
Naděžda Lázničková , Taťána Polášková
![Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Beskyd a Valašska Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Beskyd a Valašska](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298415/bmid_nejkrasnejsi-povesti-severni-moravy-DK9-298415.jpg?v=1539036058)
Začarovaná místa, tajemné postavy, kouzla a záhady nás stále přitahují a zkazky o nich se vyprávějí již po mnoho generací. Koho by nezajímal osud bájného rytíře Ondřeje, zazděného preclíkáře, krásné Barky či smělého zbojníka Ondráše? Své četné obdivovatele mají známá i neznámá místa kraje, opředená mnoha dávnými mýty, jako Pulčínské skály, které skrývají vzácné poklady, tajuplná Čeladná i záhadný Radhošť. Vydáme se do nitra Čantoryje za spícím vojskem a svá tajemství poodhalí Lysá hora nebo místecký vrch Štandl...... celý text
![Kačíí99 Kačíí99](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha s pověstmi z Valašského prostředí (a Beskyd). Člověka ihned zatáhne do děje. Přečteno za jeden zimní podvečer.
![Mrňous1 Mrňous1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hezká a zajímavá kniha, některé příběhy poutavější, jiné méně, ale celkově příjemné počtení o krásném kraji, ze kterého pocházím.
![rusalka medová rusalka medová](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57516/m_rusalka-medova-FRA.jpg?v=1629112705)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla jako puberťák a naprosto mě pohltila - tehdy jsem ji přelouskala jedním dechem během deštivého víkendu, to si ještě doteď pamatuji. Je to psané příjemným stylem, poutavým, čtivým. V knize se mi líbí "geografické" rozdělení pověstí, že to není naházené všechno na jednu hromadu. Ráda se ke knize vracím i po letech.
![Lucissia Lucissia](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/116517/m_lucissia-ltx.jpg?v=1540840706)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jak to u pověstí bývá, některé byly zajímavější, některé méně, něco se opakovalo, ale jako celek kniha působila příjemně. :-)
![haki34 haki34](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/164590/m_haki34-eYC.jpg?v=1615290815)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
líbí se - pověsti čteme s dětmi, několik jsme už znali, o nějakých místech jsme se dověděli něco nového. Jako milovnice pověstí dávám pěkných 75-80%.
Moc pěkné čtení vhodné i pro děti. Tajemno a kouzla mě vždy přitahovaly a s touto knížkou jsem si jich náležitě užila. Připomněla jsem si jednotlivými pověstmi místa, která jsem v minulosti navštívila. V některých okamžicích mi zabylo líto, že se mi knížka nedostala dřív do rukou. Ale, co mi brání navštívit uvedené lokality opětovně a vydat se znovu do okolí Lysé hory.