Black Knight
Paul Cornell , Roy Thomas
Nejmocnější hrdinové Marvelu série
Dane Whitman je znovuzrozením legendy. Jeho dávný předek Černý rytíř je ztělesněním hrdinství starých dob. Dane jako Black Knight třímá bezkonkurenční moc Ebenového ostří, byl členem Avengers, Defenders i Nájemných hrdinů. Poznáte neohroženost britské rozvědky MI-13, v jejíchž řadách Black Knight, Captain Britain a ostatní členové týmu ukážou nejmocnějším hrdinům světa, jak se to dělá! Na Britské ostrovy podniká invazi Drákula a je na Daneu Whitmanovi a jeho spojencích z Albionu, aby odrazili neutuchající nápor mrtvých. Naostřete meče, čtenáři, v sázce je duše celé Británie! Obsahuje: Po zemi kráčí Magneto Návrat mezi živé Upíří stát... celý text
V zásadě mám s tímhle albem dva problémy – za a) není o Black Knightovi a za b) v britské odnoži Marvelu se absolutně neorientuji. Nicméně Draculova invaze do Británie je parádní, stejně jako celá parta kolem MI-13, přičemž sám Black Knight mi zde paradoxně přišel jako nejslabší článek řetězu. Což je hodně dáno tím, že se v příběhu pracuje s dlouhodobými liniemi, díky čemuž mě například jeho vztah s Faizi příliš nedojal. V rámci historie postavy však kvituji s povděkem otištění sešitů z roku 1967, kdy je krásně vidět, jak si tvůrci už tehdy dávali záležet na tom, aby v propojených vesmírech všechno pěkně zacvakávalo, třebaže logika byla pofidérní. Následný šestidílný Upíří stát má dokonalý rozjezd (bombardování upíry je prostě fantastické) i průběh, člověk doslova cítí mráz v zádech s gradujícím vývojem konfliktu. Jenže druhá půlka alba si „odskočí“ k různým vysvětlovačkám, které stejně nic nevysvětlí, když netušíte, která bije, a finále hlavního příběhu tak působí zbytečně uspěchaně.
Velmi slabé! Jeden z těch komiksů, na které jsem se těšil a i proto je to velké zklamání. Za prvé se tím příběhem dá jen těžko prokousat. Přišlo mi to zmatené a o ničem. Každou chvíli nelogický zvrat. Obecně je to stupidní a nudné. Všichni ti superhrdinové mi přišlo, že vypadá skoro stejně a měl jsem binec v tom, kdo je vlastně kdo a ským chodí. A na závěr, ten příběh vůbec nebyl o Black Knightovi, vždyť ta jeho role byla minimální.
Co to má být? Pořídil jsem si Black Knighta, abych si doplnil sérii s britskými hrdiny, ale pojmenovat tento komiks Black Knight, je jako přejmenovat filmy s Avengers na "Falcon". Ano, tato postava se v týmu opravdu vyskytuje, ale řekne asi šest vět, má jednu akční scénu a nazdar. Ubohost.
Starý komiks je klasická trapárna a Black Knight je v ní asi v osmi panelech. Nepřeháním.
SPOILER: Novodoba série má být jedním z highlightů komiksů s britskými hrdiny a vy v půlce zjistíte, že to všechno až doteď byl SEN?! To už je horší než Dallas. KONEC SPOILERU
Posledním hřebíčkem do rakve je fakt, že tento komiks původně v českém znění vyšel před Captain Britain, takže pokud čtete popořadě, nemáte nejmenší možnost tušit, která bije.
Nakonec ani nevadí, že v příběhu, který se táhne ze svazku Cpt. Britaina do Black Knighta, chybí prostřední číst. Oba party fungují v zásadě samostatně. Horší je, že se člověk v příběhu trochu ztrácí - z části je to dané tím, že britské superhrdiny Češi moc neznají, z větší části ale tím, že Cornell nedokáže moc souvisle vyprávět. Upířina ale vcelku odsýpá a pozitivní je i to, že heist story, kde jde o to přelstít dostatečně lstivé padouchy, je chytře vymyšlená. Až do bodu zvratu bude čtenář věřit, že mají klaďáci opravdu namále. Dialogy jsou ale trochu moc papírové. Ve výsledku je z toho průměr NHM.
Asi mé největší překvapení bylo to, že v knize moc Black Knighta není. Kdyby byl kvalitní příběh, tak by mě to tolik nevadilo(jako to bylo u Wasp), ale zde ten příběh drhne. Fakt jsem měl ze začátku dost velký problém se chytnout, a navíc mě to přišlo celé jako velké WTF. Naštěstí se to čte celkem rychle a snadno, a v půlce to začne být lepší. Pak přijde sešit s Meggan, u kterého jsem ze začátku vůbec nevěděl co se děje, a jaký to má význam pro děj. Celé to je pak zakončeno dvou sešitovou bitvou, jenž se celkem povedla. Největší problém je to, že je zde spoustu postav, ale k žádné jsem si nevytvořil vztah a jejich příběhy se mnou nic nedělaly. Staré komiksy mě nevadily a neurážely. Celkově je Black Knight takové neurážející čtení, které nenadchne, ale taky nijak neurazí.
Takový průměr který neublížil