Blade
Marv Wolfman , Marc Guggenheim
Nejmocnější hrdinové Marvelu série
Eric Brooks je Blade, zabiják upírů. Nejhorší noční můra nemrtvých. Zplodila jej upírova zrada a pro Marvel je vojákem v první linii v boji proti nadpřirozenu. Obsahuje: Jmenuje se... Blade! Zase nemrtví
![Norri Norri](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/185819/m_norri-dMF.jpg?v=1662729149)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nuda a nelíbila se mi ani kresba a vzhled Bladea. Představte si, že by ho místo Wesley Snipese hrál Bill Cosby. Anebo kdyby Bladea natočili v Bollywoodu. Ale abych jenom nekritizoval - docela mě bavil sešit s démonem v obchoďáku. A taky Bladeův origin, který byl čtenářům odhalován po kouscích po celou knihu, byl svou atmosférou docela zajímavý. Retro sešit byl taky nuda.
![Ivan Kučera Ivan Kučera](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50523/m_ivan-kucera-65c1e2d31d197.jpg?v=1707205332)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tradičný NHM: prostredníctvom jedného retro príbehu (prekvapivo fajn a znesiteľného... a najmä krátkeho) a jedného moderného sa zoznámime s menej známou marveláckou postavou. Blade bol v rokoch 1998 – 2004 populárny najmä na filmovom plátne, čo následne ovplyvnilo aj jeho komiksový život a podobne, ako Nick Fury (resp. Samuel L. Jackson), i Blade v istom bode získal podobu svojho hereckého predstaviteľa. Komiks ubehne rýchlo a svižne, strieda sa v ňom plno ako záporákov (Morbius, Dr. Doom, Dracula), tak hrdinov (Logan, Spidey, Maria Hill). Inkerované a nakreslené je to fakt pekne. Nedá mi nespomenúť okrem samotnej kresby i odvážnu obálku uprostred, v ktorej figuruje Bladeova hlava a Wolverineove pazúry (asi si viete domyslieť, ako to dopadne). Páčili sa mi retrospektívne pasáže, taký klasický origin, trocha klišé, ale slušne spracované a umiestnené do pôsobivého obdobia (a prekvapivo aj krajiny, Blade je... Angličan!!!).
![Bobik9 Bobik9](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě jedna z nejočekávanějších knih této série. A nezklamala. Starší příběh byl celkem cool, na to, že se jednalo o 70. léta, ale tak ono černoch v sedmdesátkách, který zachraňuje bílé je vždycky cool. A hlavní tahák byl super. Parádní kresba, dobrá akce, zábavné hlášky, akorát lehce slabší příběh. Mrzí mě, že není vydáno v češtině více dílů.
![Lenka.Vílka Lenka.Vílka](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56305/m_lenka-vilka-65420d14001ae.jpg?v=1698827540)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nebudu si tady hrát na něco víc, ok? Úvodní číslo s představením Bladea je otřesné. Kresba odpovídá době, takže z toho jsem ani moc nebrečela. Ale já to tak mám, takže žádné překvapení. Začalo to být hodnotitelné až v druhé části. A moje hodnocení celého komiksu je vlastně hodnocení nového příběhu, těch šesti čísel.
Nízké hodnocení chápu. Takže takhle. Každej už bude vždycky vidět Bladea jako toho s ksichtem Wesleyho Snipese a většina z nich nemá tušení, že "on je z komiksu". Jenom škoda, že nevybrali pro seznámení trochu lepší příběh. Tohle byl suchej průměr. Co oceňuji je vkusné zapracování flashbacků do děje. Ale tenhle komiks zapadne v mojich vzpomínkách. Dám ho dozadu do knihovny, aby nezabíral místo jiným. A rozhodně už znovu číst nebudu.
Jo, málem bych, já popleta, zapomněla na hodnocení kresby. Z toho asi je jasný můj názor na ní. Obyčejná, nezajímavá, zapomenutelná stejně jako děj.
(PS: dnes žádná hudba. Po dočtení mám v hlavě prázdno.)
![Plague Plague](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/152810/m_plague-h6w.jpg?v=1583444106)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Špaténka. Bladea (filmového - 1. díl) mám rád a čekal jsem zábavu v podobném duchu. Místo toho jsem dostal kýbl (možná kýbl a půl) NUUUDY!! Některé příběhy měly zajímavé náměty, zpracování slabé a nezajímavé. Ani kresba se mi nelíbila. Tohle byl krok VEDLE. První a POSLEDNÍ Marvelovka......
![martinstefko martinstefko](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40210/martinstefko-9w3.jpg?v=1555390211)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Vzhledem k tomu, že toho s Bladem u nás moc nemáme, je škoda, že nebylo vybráno něco lepší.
![Pitbullka Pitbullka](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40795/40795.jpg?v=1381127989)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zábava na jedno odpoledne, co příliš nenadchne ale ani neurazí. Očekávala jsem trošku něco více akčního.
![Atlantis Atlantis](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18688/atlantis-0Is.jpg?v=1540841305)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na tenhle komiks jsem se opravdu těšil, a proto je pro mě o to větším rozčarováním jeho nízká kvalita. Starý příběh pominu, jako první výskyt Bladea má svoji hodnotu, ale jinak jde o pitomoučkou slátaninu.
Zklamáním je pro mě hlavně nový příběh. Akce je poskrovnu a i poté je nemastná, neslaná a zvláštní kresba, která se vyznačuje hlavně silným šrafováním, mi přišla poměrně odpudivá. Navíc díky ní Blade vypadá, že má 130 kilo.
Blade je pro mě poslední díl z červeného kompletu. Jde totiž o nezajímavé a často špatně vybrané příběhy. Budu raději investovat peníze jinde.
![hroubek hroubek](https://www.databazeknih.cz/img/users/86_/86729/m_hroubek-CUs.jpg?v=1649246256)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Co si budeme nalhávat většina lidí neví, že Blade je komiksová postava. A o to více jsem na jeho první zde vydaný komiks těšil. A abych byl upřímný není to, tak boží jak jsem čekal(může za to taky, že mám velmi rád první dva díly filmového Bladea). Je to slušné čtení, které příjemně odsýpá, a u kterého se nestačíme nudit. Problém je, že jsem od této látky čekal trochu více. Blade se zde drží celkem při zemi a ani to zabíjení, není pořádně vygradované, což by ve výsledku ani moc nevadilo, kdyby to bylo nahrazeno hororovou atmosférou, která zde pro jistotu chybí úplně. Nejvíce z celého komiksu pak potěšily flashbackové části a camea různých postav(Dr. Doom, Maria Hill, Wolverine). Blade je fajn čtení, ale rozhodně jsem čekal více.
Nebylo to nic moc mohlo být vybráno něco lepšího