Nejrudější růže rozkvétá
Liv Strömquist
Slovo láska na nás dnes vyskakuje ze všech stran, z románů, filmů, časopisů i webů, ale čím častěji ho užíváme, tím snadněji opouštíme jeden druhého. Jak je to možné? Liv Strömquistová, švédská autorka úspěšných a provokativních komiksů, si ve své knize pokládá jednu z nejtěžších otázek: Jsme v čase konzumu a sociálních sítí ještě vůbec schopni se zamilovat? Nebo jen, stejně jako Leonardo DiCaprio, který střídá partnerky jako modelky plavky, hledáme v tom druhém zrcadlo pro vlastní ego? Beyoncé, Kierkegaard, Šmoulové, Sokrates, Ariad na i Ježíš Kristus, v tomto chytrém komiksu se sešla vskutku vybraná společnost. Tak se konečně pojďme bavit o lásce vážně. Bude to nesmírně zábavné.... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2021 , PasekaOriginální název:
Den rödaste rosen slar ut, 2019
Pár zajímavých myšlenek v knize bylo, ale nadšený jsem z ní nebyl.
Jedná se o syntézu citací z několika zdrojů zabývající se zamilovaností a láskou. Čekal bych, že (i vzhledem ke komiksové formě) dojde ke zlidštění těchto názorů tak, aby byla více srozumitelná. Bohužel se často jedná o sled výrazů, kterým možná rozumí student filozofické fakulty, málokdo však s jiným, smysluplnějším vzděláním.
Autorku jsem znala už z Ovoce poznání, což byl zajímavý výčet nesmyslů, které o ženském těle po staletí panovaly.
V Nejrudější růži se dost filosofuje, ale tak, aby to bylo zábavné a nenudilo. Lehce a hravě.
Pobavil mě všudypřítomný Leonardo DiCaprio jako příklad muže, který bere ženy, své přítelkyně (maximálně je u sebe nechává do 25 let), jako spotřební zboží.
Liv uvažuje nad tím, co je vlastně opravdová láska, jak se projevuje a jak ji udržíme.
Nešetří Sokrata ani Thésea, ale klidně zobrazí i první známou stíhačku, milenku lorda Byrona - Caroline Lamb.
Mně se líbilo autorčino přirovnání vztahu dvou lidí k minináboženství, které má své osobité rituály, řeč, uctívání a modlitby ve svém vlastním chrámu. A čím víc svobodněji a radostněji se praktikuje, tím víc naše víra narůstá. A může trvat až do konce života.
"Být milovaný je jako procházet něčím, co se podobá vyvolávání fotografie - zvolna druhému odhalujeme svou pravou tvář, barvu a hloubku, pod jeho dlouhodobým a pronikavým pohledem." (s. 159)
Další řekla bych peprný komiks z rukou Liv Strömquist. Obdivuji její smysl pro představivost, smysl pro to spojit satiru s vědou, vtip s odbornými větami.
Opírá se sice primárně o práce Illouz, sem tam přidá jiné filosofy. Četba je ale poměrně náročná - nejen pro to, že je to komiks, ale hlavně pro ty odborné "odstavce". Na jedno čtení to není. Určitě si ji přečtu znovu a třeba lépe porozumím.
Super knížka, obsahuje v sobě tolik zajímavých myšlenek, že bych si z ní začala nejraději dělat poznámky. Taky jsem se dost nasmála, což se mi obvykle u knih neděje Doporučuju, kudy chodím. :-)
str. 27: " Lou Andreas-Salomé o lasce vedela leccos, proslavila se totiz mimojine tim, ze si omotala kolem prstu Nietzscheho a nakonec ho uspesne psychicky ROZLOZILA. Nevydeptala tedy jen tak nejakeho nesmeleho pubertaka ale FRIEDRICHA NIETZSCHEHO - chlapka s nejvetsi sebeduverou v dejinach! A to ne ze by ho jenom trochu vypsychovala, spis ho TOTALNE ROZSEKALA. "
Nejrudější růže rozkvétá je zábavný a zároveň značně poučný komiks o lásce. Na toto téma se dívá z celkem neobvyklého úhlu pohledu a servíruje množství informací ze sociologie, filozofie, psychologie, historie a třeba i umění.
Kresba autorky je originální - ty, kdo již četli její předchozí knihu, tedy nepřekvapí. Mně se kresba líbí a k celkovému pojetí knihy i stylu autorky mi sedí. V knize je docela dost textu - rozhodně nečekejte komiks s jednou "bublinou" na stránce. Některé pasáže jsou i docela složité a člověk se musí soustředit, aby si přesně vyložil tu kterou filozofickou či sociologickou úvahu/poučku. :)
Musím souhlasit s některými komentáři, že autorčina první kniha Ovoce poznání, se mi líbila o něco více - ale i tato nabídla zajímavé čtení nabité informacemi a podněty k zamyšlení.
Za mňa super, kniha, ktorá rozoberá témy,nad ktorými sa ja sama rada a často zamýšľam, nenútene a vtipne. Navyše super kresba a celkovo grafické spracovanie.
Jezis to bylo tak vtipny! Je mi 34 a jeste nemam dite, takze jsem u toho curala smichy. Kdyz jsem to ale ukazala pritelovi, tak spis kroutil hlavou. Knizka by vyhrala cenu za nejosklivejsi obalku, ale obsah se autorce opravdu povedl. Za me jedna z nejlepsich knizek za posledni dobu. Uz ted vim, ze knizkou obdaruju par kamaradek.
Co je to láska a proč je v dnešní době stále těžší ji cítit, poznat a najít? Hledáme si v pozdně kapitalistické společnosti partnery a partnerky, které obdivujeme pro jejich jinakost, nebo jen obrazy vlastního ega? A je dnes tak moderní racionalizace hledání partnerů a prioritizace sebe samého a svých pocitů opravdu prospěšná pro dlouhotrvající láskyplné vztahy? Liv Strömquist nabízí opravdovou tour de force láskou dnes i v minulosti, kterou nás kromě ní provází i mnoho sociologů, filosofů ale třeba také Erich Fromm, Théseus či Malý princ.
Od autorky jsem kdysi četla komiks Ovoce poznání, který, byť byl místy za hranicí mé komfortní zóny co se týče věcí, o kterých chci číst, mě fakt nesmírně nadchnul. Když jsem zjistila, že autorce vyšel v češtině další komiks, neváhala jsem ani minutu a okamžitě si ho půjčila. Nečekala jsem však, že se mi zalíbí natolik, že si nakonec pořídím vlastní výtisk. Není to žádná světoborná záležitost a vlastně to nejsou ani autorčina slova, jedná se spíše o takové komiksové shrnutí poznatků různých odborníků na proměny vztahů a lásky v dnešní moderní době. Jenže ono je to tak nesmírně skutečné a pravdivé a taky místy opravdu vtipné, že si to chci přečíst znovu.. a ne jednou, jsem si jistá, že k tomuhle komiksu se vrátím ještě několikrát. Nejenže Vám to pomůže pochopit, proč se lidé staví v dnešní době ke vztahům tak, jak se k nim staví, ale seznámíte se i s projevy různých stereotypů, které v navazování vztahů hrají velmi důležitou roli a kterými si možná i sami ve šťastném vztahu bráníte. Také se dočkáte jisté sebereflexe a poznání, jak vlastně lásku a fungování vztahu vnímáte Vy sami, případně jak se v tom vnímání (chápání) od obecné představy společnosti lišíte, proto je komiks vhodný nejen pro ty, kteří nějaký vztah mají, ale také pro ty, kteří s jeho navázáním mají dlouhodobé problémy, případně se jim partnerské vztahy po velmi krátké době hroutí. No zkrátka - více takových osvět.. světu bodne, když se nad sebou sem tam zamyslí :)
Nemůžu si ale odpustit jednu věc - grafické zpracování by zvládlo i malé dítě a ta obálka teda taky spíš nic než moc..
Obsah skvěle vede k zamyšlení nad vztahy obecně, ale mě přiměla přemýšlet i nad mou samotnou láskou a udělat si trochu sebereflexe.
Záporně hodnotím obal. A to jakože fakt fuj. :D K tomu je i nesmyslný. Nejrudější v názvu a nejrůžovější vizuálně.
Na rozdíl od Ovoce poznání, ze kterého jsem byla úplně unešená a komiks jako prostředek skvěle fungoval, tak tady mi ta komiksová forma úplně nesedla. Místy se jednalo už o poměrně hodně textu a bubliny mu nedávaly tolik prostoru, kolik by si zasloužil.
Ale jinak opět spousta zajímavého čtení k zamyšlení.
Co je láska? Co je dobře a co špatně? Je Leo DiCaprio opravdu tak ztracený v hledání té pravé, protože hledá jen odraz sám sebe a nedívá se na ostatní? A co má tohle všechno společné?Komiks, který je nadupaný zkoumáním lásky jako takové od starověkého Řecka až po současnost, kde nám Liv ukáže paradoxy moderní doby a to, že i dnes je spousta věcí, které považujeme za špatné vlastně naprosto v pořádku. Seznámí Vás tu se ženou, která dostala na lopatky Nietscheho! (A to je sakra co říct že?), seznámí Vás s filosofy, o kterých jste možná nikdy neslyšeli a to všechno dokonale zábavnou formou, ve které nechybí šmoulové, Jabba Hutt, Leo nebo postavy ze seriálu Sex ve městě. Kdo si chce přečíst něco, co mu rozhodně něco dá a ne jen prohlížet obrázky, tak směle do toho. Protože u spousty věcí se zamyslíte a u spousty pobavíte :)
Tato kniha mi oproti Ovoce poznání přišla trochu slabší, ale to nemění na vysoké úrovni a nezbývá mi nic jiného než hodnotit 5 hvězdami. Kniha byla trochu méně funny, a to mi trochu chybělo, a zároveň míň surová, kritická a ironická. Možná je to jen tématem - netuším, ale Liv mi přišla “měkčí”. Anebo jen moc porovnávám s předchozí knihou, která se dá jen ztěží předehnat. Kdyby šel vrátit čas, nejdříve bych si od Liv přečetla tuhle knihu na navnazení a až pak bych odpálila bombu Ovoce poznání. Doufám, že dojde na překlad i jejích ostatních knih, protože mám pocit, že jsem právě objevila svoji oblíbenou autorku (:
Liv Strömquistová je autorkou, co si nebere servítky, ale zároveň má co sdělit a přitom neříká, že tohle a támhleto je strašně špatně, zatímco něco úplně jiného je ideální stav věcí. Je schopna polemiky i dialogu, přičemž nejraději cituje umělce z různých etap historie, čímž podtrhuje rozdíly mezi tím, co bylo a tím co je. Dokonale to funguje v kapitolách Nic necítím a Théseova tvář, kde se na příkladech různých forem dvoření vykresluje nepříliš příznivý obraz moderní společnosti, jež pro všechno to motivační blouznění trochu zapomněla, o čem láska vlastně je. Velmi zajímavá je přitom úvodní část o zrcadlení ega, poukazující na současný nešvar, kdy k sobě nehledáme někoho „jiného“, ale spíš ideální doplněk k našemu selfíčku.
Moc mě však nebavila kapitola Takovýho, jako ty najdu během minuty, která až příliš lpí na tom, že kapitalismus je zlo, jež nám šlape po štěstí. A taky to časté opakování textu před bublinou a v bublině bylo vtipné všehovšudy jednou – podruhé až podesáté fakt ne.
3,5*
Osobně si myslím, že kdyby se jednalo o klasickou non-fiction knihu s pár ilustracemi, bylo by to lepší. Čtení bych si pak mnohem víc užila, protože kresba mi absolutně nesedla a nelíbila se mi, ačkoliv samotná témata (vztahy a láska) mne zajímají hodně a většina informací (až na část s Beyoncé) mi přišla opravdu zajímavá a často jsem při čtení souhlasně kývala hlavou. Takže si rozhodně nemyslím, že je tahle knížka blbá, jen bych zvolila jinou formu.
Stejně jako předchozí autorčina komiksová kniha, i tahle je geniální. V životě byste neřekli, jak moc se na životě Leonarda DiCapria dá ukázat, co znamená láska.
láska partnerské vztahy komiksy
Od začátku až do konce čtení jsem přemýšlela komu všemu knihu doporučím. Kdo nejnaléhavěji potřebuje připomenout či se teprve seznámit a nebo najít s dobou nový pohled na super úvahy o lásce a ještě se u toho královsky bavit. Mladí? Staří? Šťastní, zklamání a nebo spíš ženy, ne určitě víc muži . už to vím, doporučuji všem, všem, všem !!! A je to myslím i víc než “jen o lásce, tak nějak bych to viděla o přístupu k životu vůbec.