Nejtemnější hodina
Anthony McCarten
V květnu 1940 Velká Británie vstoupila do války. Nacistické Německo obsazuje jeden stát za druhým. Winston Churchill se v kritické situaci stává ministerským předsedou. Jak může změnit náladu lidu a udržet jeho silnou vůli? Zkušený spisovatel Anthony McCarten detailně zachycuje kroky velkého politika: jak vznikaly jeho projevy i nejslavnější výroky, jak uvažoval o Třetí říši. Během 25 dní vznikla ikona. Použitím nového archivního materiálu kniha odhaluje zásadní zákulisní momenty, které změnily průběh historie. Souběžně s knihou byl uveden i stejnojmenný film.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2018 , Universum (ČR)Originální název:
Darkest Hour: How Churchill Brought England Back from the Brink, 2017
Není projev, jako projev...Byl to dar a potěšil. Jen syn (4) neustále opakoval, že na obálce knihy je kouřící Santa Claus.
Zajímavý pohled na několik dní 2. světové války a politický boj o další směřování Velké Británie v první půlce roku 1940. Viděla jsem film, kniha je samozřejmě mnohem podrobnější a méně akční, avšak obsahuje klíčové projevy W. Churchilla ve sněmovně i v rozhlase, takže je možné se k nim vracet a plně si vychutnat sílu jeho slov. Jen malá výtka k občasným chybám v českém překladu, chápu, že některá souvětí jsou opravdu hodně dlouhá a komplikovaná, ale u knihy, která je postavena na řečnickém umění, by se mělo na vychytání chyb více dbát.
Velmi zajímavý vhled do vývoje událostí a také Churchillova uvažování v době, kdy se Francie hroutila pod německým náporem a hlavní síle britského pozemního vojska hrozilo zničení nebo zajetí na kontinentu. Celý příběh se vlastně točí kolem úvah válečného kabinetu o tom, zda se pokusit o vyjednávání s Německem, s Mussolinim jako prostředníkem. A také kolem přímého střetu mezi Churchillem a dvěma hlavními "šampiony" politiky appeasementu - Nevillem Chamberlainem a lordem Halifaxem. Je vcelku pochopitelné, že v nastalé situaci se i tak vehementní odpůrce Hitlerova režimu, jako byl W. S. Churchill, zamýšlel nad možností dosáhnout míru za cenu jistých ústupků. Autor upozorňuje, že o tomto "zakolísání" se nezmiňuje nikdo z autorů, líčících události těch dnů, ani sám Winston ne. Otázkou je, jak dalece je oprávněné autorovo tvrzení, že "Churchill vážně uvažoval o možnosti mírové dohody s Hitlerem." Pozorně jsem přečetl autorovy argumenty, soustředěné především v epilogu, a nemůžu tvrdit, že mě přesvědčil. Jak říkám, za dané situace - pod tlakem válečných událostí i pod nátlakem "mírové kliky" Chamberlain-Halifax, bez nichž válečný kabinet v tu chvíli nemohl politicky existovat, je pochopitelné, že na čas (asi na tři dny) poněkud slevil z nesmiřitelné válečnické rétoriky. Ale o tom, že by "vážně uvažoval o mírové dohodě" podle mého soudu nemůže být řeč. Je to trochu škoda. Autor si dal práci se shromážděním faktů, která většinou předkládá a interpretuje nezaujatě a se znalostí problematiky. Jeho očividná snaha "udělat díru do světa" tvrzením, že až po překonání oné kritické chvíle, kdy uvažoval o míru, se "Winston Churchill stal Winstonem Churchillem" je mírně řečeno přehnaná.
Můžu jen dodat, že po přečtení této knížky si Winstona Churchilla vážím ještě víc, než dřív. Vskutku zajímavý pokus proniknout do nitra této významné osobnosti. :-)
Stručná sonda do života W.Churchilla v období, které by se dalo nazvat nejnáročnějším pro celé lidstvo. Kniha popisuje Churchillovu povahu, chování jeho spolupracovníků i rivalů a běh událostí.
Vše je dokumentováno citacemi proslovů, článků a deníkových záznamů. Vzhledem k tomu, že je publikace směřována i k filmové verzi, je možná o něco stručnější, neméně však přínosná.
Zajímavá kniha o několika dnech, během kterých bylo rozhodnuto, že VB vstoupí do války. Občas malinko nudné. Jinak zajímavá sonda do mysli W. Churchilla. Autor přichází s málo známou skutečností, že W.Ch. uvažoval o možnosti uzavřít s nacistickým Německem mír.
Velmi poučné, člověk pochopí, že i Británie byla ve velmi kritických momentech války rozštěpená, že premiér to měl neuvěřitelně těžké, že dnešní české politické rozbroje jsou ve srovnání obyčejný folklor.
Doslovnost a snaha po absolutní věrohodnosti někdy oslabuje čtivost. Editor odvedl mizernou práci, chyby v gramatice a dokonce i v letopočtech. Takže díky editorovi dávám "jen" 4 hvězdy.
Zajímavostí je, že Churchill v roce 1895 (bylo mu 21) strávil měsíc v občanské válce na Kubě, kde působil jako válečný dopisovatel a přivezl si s sebou zpět do Británie "tolik doutníků, kolik jich jen dokázal uvést". Na Kubě začala Churchillova vášeň pro doutníky.