Mstitelé
Brian Lumley
Přeplněná prázdninová loď se stane hrůzostrašným hnízdem vládce a vládkyně z Vampýrů, kteří prchají před pobočkou E a novým nekroskopem, Jakem Cutterem. Dříve než někdo stihne nahlásit, že se loď ztratila, těch několik posledních přeživších pasažérů na palubě už nebudou lidskými bytostmi… a vampýři se mezi tím dávno vydají vstříc svým dalším výbojům. Korat, upír, který se skrývá v mysli Jakea Cuttera, je odhodlán získat kontrolu nad jeho životem a Jake je stejně tak odhodlán mu to nedovolit. Aby Jake tento boj vyhrál, musí důvěřovat Benu Traskovi – jenomže Trask, šéf pobočky E je schopen Jakea bez milosti zabít, když se o jeho dotěrném společníkovi dozví! Zahrada s upířími plodnicemi pod Londýnem, založená třetím z upírů, vládcem Szwartem, rodí trpké ovoce, které způsobuje záhadnou spavou nemoc – s upíří nákazou – a pomalu se šíří populací Velké Británie. Jednotlivé týmy pobočky E mají na talířích příliš velká sousta. Musí lokalizovat teroristy, kteří ohrožují svět nukleárními zbraněmi; natrvalo zavřít bránu mezi upířím světem a zemí; analyzovat výtrusový mor; a vypátrat a zničit trojici vampýřích vládců. Dokonce ani síly Harryho Keogha, původního nekroskopa, přivolané ze záhrobí v kombinaci se silami nejmocnějších agentů pobočky E nemusí stačit k tomu, aby byly poraženy stvůry, které přivedly zemi na pokraj totálního zničení.... celý text
Hodně povedené zakončení dobře rozjeté trilogie pobočky E. Prvních 110 stránek ohledně lodi naprostá lahůdka, atmosférou a napětím se vracející k původním Nekroskopům. Tohle bych klidně bral roztažené a rozvedené na celou samostatnou knihu. Po úvodní pentalogii (s výjimkou třetího dílu) je tahle E pobočkovská trilogie to nejlepší z Nekroskopa. Napětí, horrorové scény, zajímaví upíři, žádné infantilní fantasy odbočky a vcelku zajímavé zakončení (které je ale hned pokaženo zbytečně a (až směšně) absurdně daleko rozvedeným epilogem). Tohle by byl hodně dobrý konec nekroskopa. 3.5*
jako z každých dílů, super napsaný děj. Velmi překvapivý konec ,ale proč ne :-). Vše je možné . Celou trilogii Nekroskopu - Pobočka E ,doporučuji k přečtení
........... už k sedmému pokračování bych napsal - zavřete oči, odcházím a tuto knihu odhazuji v dáli, neboť ve frontě na čtení lepší knihy stály....... pořád na jedno brdo (ještě, že zvládám rychločtení )
1994 | Nekroskop |
1996 | Vampýři |
1998 | Zdroj |
2000 | Sémě mrtvých |
1999 | Nekros a jiné noční můry |
(SPOILER) Takže finále dalšej nekroskopistiticistickej trilológie, vajcia sú rozbité, stačí len vyšľahať. Alebo aj nie, začiatok sa nesie v rozpačitom duchu ako vypočúvanie človrda čo ako jediný prežil upírsku katastrofu na výletnej lodi. Iste, ten chudák si prešiel peklom a chce ten des zo seba vyžmýkať, ale my čo žijeme z vonkajšej strany knihy vieme do písmena presne čo a ako sa stalo, lebo sme to videli iksypsylon krát predtým a toto je len ďalšia zdĺhavá kopírka. Následne Lumley z posledných síl zadržuje dych až do fialova predtým než spustí finálnu kĺzačku a nahustí do nás kompletne absurdný a zbytočný mentálny výlet na hviezdnu stranu kde sa rýpe do vecí ktoré nemajú pre túto knihu žiadny zmysel, teda okrem chronického naťahovania času. A taktiež je utnutá tá najzaujímavejšia linka a síce neodbytný mŕtvy vampír nasáčkovaný v nekroskopovej mysli. Síce to nakoniec dôjde ospravedlniteľnej a zásadnej pointy, ale aj tak ma to just štve! Každopádne konečne nastane ten moment keď už niet kam uhnúť, hrdinovia pobozkajú cesnak pre šťastie a začne sa divoký hon na vampírov, ktorý po celkovom neúspechu zdrhajú z našej dimenzie a tak sa konečné zúčtovanie prenáša na známu sibírsku adresu kde uspokojivo vyvrcholí. Nie som si istý či ten apokalyptický epilóg nebol tak trochu smiešny, ale taktiež uzatvára linku o ktorej som si myslel že snáď ostane zabudnutá a tak má svoje opodstatnenie. Celá trilógia pobočky E v značne miere trpela tematickou ohranosťou a len tak prežúvala všetko čo sa jej vracalo zo žalúdku do papule, ale svoje trojhviezdičkové hodnotenie si stabilne udržiavala, bác ho tam!