Německé bombardéry druhé světové války

Německé bombardéry druhé světové války
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543199/bmid_nemecke-bombardery-druhe-svetove-valky.jpg 3 2 2

Kompletní přehled úderné síly i podpůrných složek německé Luftwaffe z ediční řady Encyklopedie vojenství. Střemhlavé i výškové bombardéry, bitevníky, helikoptéry, průzkumné, transportní stroje a kluzáky. Kvílení sirény střemhlavého bombardéru Junkers Ju 87, známého spíš pod přezdívkou Stuka, je s německým blitzkriegem spjato stejně pevně jako rachot tankových pásů v ulicích obsazených měst. Třetí říše vyvinula a postavila velké množství různých typů bombardérů a bitevníků, ale také průzkumných, přepravních či námořních letounů, jež poté s různým úspěchem nasadila do boje. Probíhaly dokonce i experimenty na poli vrtulníků. Podobně jako u stíhacích letounů, nebo třeba i pozemní techniky, však Němce trápila roztříštěnost výroby. Místo masové montáže několika nejefektivnějších typů stavěli řadu různých specializovaných strojů, jenže v malých sériích. Na bojišti pak neměli dostatek sil, aby čelili mnohem početnějším nepřátelům. Právě svět bombardérů a dalších strojů Luftwaffe vám přiblíží tato encyklopedie. Ediční řada Encyklopedie vojenství představuje obrněnce, letadla, ponorky, lodě a další zbraně mocností od první přes druhou světovou válku po současnost. Je bohatá na technické parametry, originální barevné bokorysy, ilustrace, fotografie a informované texty.... celý text

Historie Vojenství Encyklopedie
Vydáno: , Extra Publishing
Originální název:

German Bomber Aircraft of World War II: 1939-45, 2020


více info...

Přidat komentář

p3tris
09.10.2024 3 z 5

Stejně jako u "stíhačů" ani teď nejsem tak úplně spokojen. A sám ani úplně nevím, co je toho příčinou. Protože faktických chyb, ať už původních, nebo v překladu, kniha moc neobsahuje. Ale bookziny této řady jsem vždycky bral jako něco, co doporučím kamarádům, kteří se o problematiku druhoválečného letectví zajímají jen krátce. Jako "průvodce pro začátečníky". Ovšem tentokrát si kniha snaží hrát na komplexní encyklopedii, na což nemá dostatek prostoru. Výsledkem je nesourodý a těžko uchopitelný výčet různých verzí jednotlivých typů. Autor se mohl více soustředit na zajímavosti z konstrukce, nasazení nebo známé piloty či jednotky. Tentokrát také velmi postrádám nějakou přílohu s tabulkami, protože běžný čtenář se těžko vyzná v tom, co byla Seeaufklärungsgruppe a co Kampfgeschwader. Ještě navíc, když jsou někdy použity celé názvy a někdy jen zkratky. Tohle si o nějaký ucelený přehled přímo říkalo. I pře všechny výtky se ale jedná o dobrý počin, který lze za velice přijatelnou cenu doporučit.

hnatlubo
22.09.2024 2 z 5

Je to taková přehledová publikace pro začátečníky, která nedosahuje kvalit sofistikovanějších knh. Navíc ji sráží zbytečné chyby a zavádějící název, neobsahuje totiž jen text o bombardérech, ale i o jiných typech letdael.