Nemezis
Philip Roth
Bucky Cantor, dvadsaťtriročný židovský chlapec z Newarku, vyštudoval univerzitu a stal sa učiteľom telocviku. Píše sa rok 1944, Buckyho nevzali do armády, lebo je silne krátkozraký, a tak si cez prázdniny privyrába ako vedúci a športový organizátor detského ihriska. Pokojnú atmosféru dní naruší ochorenie jedného z detí a čoskoro sa ukáže, že mesto je postihnuté epidémiou detskej obrny, pomerne často so smrteľnými dôsledkami. Bucky situáciu ťažko znáša, lebo sa s deťmi medzičasom zžil, a okrem toho mnohé z nich pozná zo svojho jednoročného pôsobenia na škole. Nevie pochopiť ľudskú bezmocnosť zoči-voči zákernej chorobe, a búri sa aj proti Bohu, ktorý čosi podobné dopúšťa.... celý text
Literatura světová Romány Záhady
Vydáno: 2012 , Slovart (SK)Originální název:
Nemesis, 2010
Oproti Lidské skvrně je četba Nemesis brnkačka, ačkoli téma je závažné. Číst si o epidemii obrny v době epidemie Covidu člověku úplně nepřidá, ale těch paralel! Na jednu stranu se máme ještě zlatě, ovšem nikdy nemůžeme vědět, co nás ještě čeká... S Bucky Cantorem, s tím správným chlapíkem téměř ještě klukem, si osud pohrál pořádně.
O Philipovi Rothovi jsem četla několik článků a rozhovorů, ale teprve teď jsem přečetla první dvě jeho knihy. Nemesis patří k těm smutnějším. Epidemie dětské obrny neměla dopad jenom na děti (a pro některé to byla konečná), ale i pro ostatní, kteří byli v centru dění. Příběh je časově umístěn do doby, kdy ještě nezačalo plošné očkování (vakcínu Jonas Salk vyvinul 12 let poté). Autor nadnesl problém viny/neviny, odpovědnosti a sebe-ochrany jednotlivce.
Každý z nás se může ocitnout v nesprávném čase na nesprávném místě a máme-li štěstí, nevyprovokujeme bohyni Nemesis k odplatě.
Takový obyčejný smutný příběh o marném boji s těžkou chorobou. Bez velkolepých zvratů, přesto poutavé a čtivé. Poslední Roth, bohužel.
Uff. Nenápadná kniha, kterou však nejspíš dlouho nevyženu z hlavy. Zaslouží si hlavní hrdina obdiv nebo pohrdání? Má pravdu, když viní Boha? A přísluší vůbec někomu takový osud soudit? Mimochodem, tuto knihu by si měli přečíst všichni odpůrci očkování.
Knížka byla velice čtivá a poučná. Vede čtenáře (k již zapomenutým hodnotám) k odhodlání, obětování a kázni. Název knihy vypovídá o ledasčem...
tak toto nebol Philip Roth, na ktorého som zvyknutý. a dosť som sa pri tejto prvoplánovej jednoduchej knihe nudil. akoby to bola povinná jazda, chýbalo mi v nej napätie, kontrasty, menej priehľadná a vypočítateľná zápletka... všetko to bolo akési nemastné - neslané.
keby som si to nedal do výzvy 2018, ani knihu nedočítam.
Přečetno, za jednu směnu v kotelně. Čtivá a rozhodně inspirativní kniha se zajímavým příběhem.
Jedna z lepších Rothovek...v tomto případě je to milé zamyšlení s dějem a logickou strukturou, což mi u některých jeho románů (ranější tvorby) chybí...milé překvapení, ale na skovosty Lidské skvrny, Americké idyly nebo Spiknutí protii Americe to nedosahuje...
Moc hezké čtení. Zajímavé sledovat, jak hlavní hrdina bojuje sám se sebou, dokud ho okolnosti úplně nezlomí.
Moje první seznámení s tvorbou Philipa Rotha, a ačkoliv bylo velice smutné, rozhodně nebylo poslední. Líbil se mi přímočarý a pečlivě popisný styl vyprávění, který neodváděl pozornost od silného příběhu, to, jak tu na malém prostoru dokázal autor ukázat celou škálu emocí, kterou vzbuzuje v člověku boj proti něčemu, na co očividně nestačí, proti okolnostem, tváří v tvář jimž se ocitá bezmocný (v tomto případě je to epidemie dětské obrny). Své místo tu má i problematika teodiceje- Jak to může všemohoucí Bůh všechno dopustit?? (tuto otázku si zřejmě pokládali v tu dobu války věřící po celém světě, není divu, že její tíha dolehla i na Buckyho uprostřed jeho osobního boje...). Rozhodně kniha, na kterou jen tak nezapomenu, natolik mě příběh Buckyho Cantora, jehož hranice vlastní odpovědnosti byly z jeho pohledu všeobjímající a tlak domnělé viny neobyčejně drtivý, zasáhl.
Moje prvé zoznámenie sa, s Philipom Rothom. A bolo to smutné zoznámenie. Síce bravúrne podané, ale smutné. Buckyho osud je v mojej mysli natrvalo, a ja vďaka tejto knihe viem, že na Rothove knihy, si v blízkej budúcnosti určite posvietim. 4/5
" Není na světě nikoho, jehož by bylo obtížnější zachránit, než zdrceného charakterního muže. "
Spisovateľ s veľkým "S," ktorému prajem Nobelovu cenu za literatúru. Autor, ktorý má stále čím prekvapovať, tak o ňom hovoria, keďže vydal už viac ako 20 románov. Ja som čítala zatiaľ od neho iba zo dve tenučké knižočky v SJ, ktoré ma až tak nenadchli pokiaľ ide o obsah, ale autorov štýl je nepochybne skvelý. Pokiaľ ide o Nemesis, tá stúpla v mojich očiach o priečku vyššie, naozaj výborná kniha. Je tak neskutočne smutná, no čítala som ju s pôžitkom, kto prečíta, ten určite pochopí :-) Príbeh jednoduchý, priamy, plný obáv rozorvaného jedinca v bezútešnej situácii...Ešte som nečítala jeho majstrovské diela Lidská skvrna, Americká idyla a iné, no chystám sa a teším sa :-)
Zajímavá moralizující kniha. Zatímco svět se vraždil v druhé světové válce, v letních měsících v Americe umírali desítky dětí an dětskou obrnu. Je to příběh mladého židovského učitele, který řeší morální dilema, jak se zachovat. K tomu samozřejmě i otázka vztahu k Bohu, který něco takového dovolí.
Židé americká literatura epidemie poslední kniha autora
2006 | Portnoyův komplex |
2009 | Lidská skvrna |
2009 | Americká idyla |
2014 | Pražské orgie |
2006 | Spiknutí proti Americe |
Kniha vybrána kvůli ceně Fr.Kafky, i když s ohledem na pandemii obrny, kterou popisuje se mi do ní moc nechtělo. Stála za překonání se. Pohled hlavní postavy Buckyho na vinu byl hodně zajímavý sám o sobě, o to více v kontextu s už 2 roky trvající pandemií kovidu. Nejde o to řešit očkování, spíše jde o možnost zda a jak lze danou nemoc léčit, a především o osobní postoje lidí. Buckyho názory jdou do hloubky, a to má hodnotu! Tohle byla první, ne poslední kniha od tohoto autora.