Nemusíš!
Dagmar Digma Čechová
Můžeš znovu naleštit konferenční stolek, aby si na něj manželovi kamarádi mohli odložit pivo a nohy. Můžeš vychovávat děti v podstatě sama a ignorovat svou vnitřní lvici, která touží po řádném soustu vášně. Smířit se s tím, že nic nového už nepřijde, a snažit se to nějak doklepat. Stejně tak můžeš studovat školu jenom proto, že si to přejí rodiče, i když tvůj vlastní sen mizí v dáli. Snažit se přežít ve světě, kde si na tebe dělají majetnické nároky nejen ti s „diagnózou chlap“, ale překvapivě i někteří ostatní. Katka a Marie, dvě na první pohled naprosto rozdílné ženy, o tom vědí své. A dost možná obě nakonec dojdou ke stejnému názoru. Nemusíš!... celý text
Taková pohodová. Dvě odlišné ženy, přitom se obě mohou stát "obětí vlastního života".
Marie mi byla od začátku sympatičtější, věděla co chce a šla si za tím, jen pak se na chvíli "ztratila".
Katka naopak mi připadala hodně "nevědomě", tápala a dost se v tom plácala. I ona se na chvíli zatoulala.
Obě však našli to své, dovedli se se svými životy vypořádat a já jim pak už oběma moc fandila.
Styl psaní se mi moc líbil, krátké kapitoly mi nevadily, uměly hned vtáhnout do děje. Určitě si ráda přečtu další knihu této autorky :)
(SPOILER)
Kniha byla moc čtivá, nenáročné čtení, ale moc příjemná. Zpočátku jsem si nemohla zvyknout na kratší kapitoly, ale pak už mi nevadily, naopak – nemusela jsem dlouho čekat na to, jak se bude vyvíjet děj u druhé z žen. V obou jsem objevila kus své povahy a chvílemi si musela zakazovat číst dál… Nemohla jsem skončit.
U jednotlivých postavy šlo i podle přímé řeči rozeznat, jak jsou každá jiná. I když mám ráda knihy s velkými zvraty a tady mě překvapilo málo, nebyla jsem z toho vůbec zklamaná. Dokonce jsem si i pobrečela.
Oba příběhy čtenářům dodávají odvahu, ukazují možnou cestu i to, že se dá se zakořeněným problémem pohnout – takže za mě je to jedna z knih, která pracuje s osobním rozvojem. Tyto myšlenky jsou ale zapracované do děje nenásilně, nepůsobí jako poučky, jak mít sám sebe na prvním místě. Obě hrdinky během svých příběhů přirozeně dojdou k sebeúctě a k tomu, že je důležité mít sama sebe ráda.
Je to jedna z mala knih, kterou si ráda přečtu znovu.
Už při čtení jsem přemýšlela kolik hvězdiček- dokonce bych i tuto knihu zařadila mezi odpad, ale to by nebylo moc férové. I když ji nějak nemusím, tak není špatně napsaná, ale příběhy nebo román, který ovlivňuje tuto dobu nemusím i když patří do současnost. Dvougenerační příběh ve kterém se dvě postavy rozhodují naložit se svým životem je opravdu zajímavý, ale já radši mám ráda jistoty tak jsem občas některým věcem nemohla přijít na chuť především u hrdinky mého věku u studentky možná- mají jiné názory na život. Ale jak říkám dalo se to číst.
Tak jo, vystoupila jsem ze své komfortní zóny... Anebo vlastně ne. Romány občas čtu, i ty ženské. Tento - jsem v rozpacích. Kdyby vyšel v 90. letech, potom ano, byl by asi dobrý. Ale v dnešní době pochybuji, že takové hloupé a nesebevědomé ženy, ze kterých se vyklubou nepříjemné a sebestředné mrchy, existují. Obálka je nádherná a anotace lákavá, kniha mi ale přijde prvoplánová, tímto by se žádné ženy řídit opravdu neměly. Protože Nemusíš! neznamená Ponižuj!
Knížka se velice dobře čte. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Spád zvyšovalo i střídání kapitol podle postav. Některé příběhy mi přišli přitažené za vlasy nebo spíš, že tolik věcí se nemohlo stát jedné osobě.
Těžko se mi hodnotí příběh a dějové zvraty, protože jsem měla tu čest sledovat tuhle knihu od počátku jejího vzniku, a přijdu si s jejími hrdiny natolik "srostlá", že nedokážu říct, jak moc jsou reálné nebo uvěřitelné. Rozhodně bych ale ráda vyzdvihla styl, kterým je kniha napsaná. S nadsázkou, nadhledem a spoustou humoru řeší autorka i ty těžší situace v životě. A pak samozřejmě ten přesah, který se jí povedlo vyjádřit už názvem a obálkou, a který je velice univerzální napříč věkovými skupinami či pohlavím - protože v životě každého z nás někdy přišla chvíle, kdy toho bylo prostě moc. A to uvědomění si, že člověk skutečně MUSÍ jen hodně málo věcí, ty ostatní jsou volitelné, je pak jedinou cestou ze začarovaného kruhu. Takže pokud máte chuť a odvahu přečíst si knihu, která Vás donutí zamyslet se nad podstatou života, jaký žijete, a jeho spokojeností s ním, rozhodně do toho jděte. Katka a Marie vám to polopaticky vysvětlí na příkladu svých, někdy radostných, někdy hodně bolavých životů.
Výborná kniha plná životních zvratů a trablů, ale i humoru. Pozor, při jejím čtení hrozí vážné riziko zamyšlení nad vlastním životem!
Moc se mi líbilo vykreslení postav včetně jejich chyb a všelijakých drobných zvyků, díky tomu působí všechny velmi živě a člověk má pocit, že je vlastně zná. Situace, do kterých se hlavní hrdinky dostávaly, byly právě tak zajímavé, aby měl děj spád, ale přitom nebyly příliš přitažené za vlasy. Kromě toho mi velice sedl autorčin styl, a ačkoli kniha není žádný drobeček, přečetl jsem ji za dva dny, protože se mi ji vůbec nechtělo odkládat.
V neposlední řadě, i když to není to nejpodstatnější, má prostě kouzelnou obálku.
Těším se na další autorčiny knihy a doufám, že jich bude ještě pěkná řádka.
Vše je velmi reálné, hrdinky jsou sympatické, líbil se mi i závěr. Kniha nutí k zamyšlení nad tím, co musíme a co opravdu chceme. Pokud si to uvědomíme, najdeme v sobě stejnou sílu jako obě hrdinky a naše životy se možná obrátí vzhůru nohama. I když to není vůbec jednoduché...
Román Nemusíš je skoro jako jít na skleničku s kamarádkou. Jdete na dvě deci s tím, že není nic nového a zůstanete do dvou do rána, máte vykecanou díru do hlavy a spoustu věcí k přemýšlení.
Nenápadný rozjezd střídají vtipné i napínavé situace, pomalu gradované k tragédii i komedii, ale vše v uměřeném a naprosto uvěřitelném množství. Kolem obou hlavních hrdinek ožívají postavy, které jako byste ze svého života znali i sami. Vyprávění Katky s Marií se střídá s neomylnou pravidelností, a ač jedna linie tepe spíše pod povrchem, nenápadně, ale o to naléhavěji, a druhá upoutává pozornost svou okázalostí a extrémností, ani jedna není druhořadá nebo méně zajímavá.
Nakonec zjistíte, že i když román vypadá jako nenáročné čtení, které zhltnete za dva dny, zbyde vám něco k přemýšlení, ať chcete, nebo ne.
Nemusíš! vás přiměje přemýšlet nad vlastním životem, jestli se sami řídíte svými potřebami, nebo vás neustále na žebříčku priorit předbíhají jiní, kteří si čestné místo na vrcholu třeba ani nezaslouží.
Kniha je dojemná, zábavná, čtivá, stránky se otáčely skoro samy. Bavily mě obě hrdinky a jejich osudy, taky humor a styl, jakým byla kniha napsaná. Pokud máte zájem o pořádnou citovou houpačku, román vřele doporučuji!
Tak tuhle knihu vřele doporučuji, najde se v ní asi každý, ale svoje ,,musíš" si musí vyřešit tak nějak každý sám za sebe .Předepsala bych jí jako poselství všem kdo jsou na cestě k sobě, i těm kteří ještě tápou a obávají se zda se na cestu k sobě vydat. Jen s upozorněním že Vám to může otočit život vzhůru nohama .Šťastnou cestu za tím vaším ,,Nemusíš "
Knížka Nemusíš! mě zaujala spoustou věcí: povzbudivým názvem, uvěřitelnými a živými postavami, čtivým stylem vyprávění a v neposlední řadě i pozoruhodnou osobou samotné autorky. Ačkoli by se mohlo zdát, že 416 stránek je poněkud velké sousto k přečtení, opak je pravdou - knížka mě nenudila ani v jednom místě a vše hezky plynulo. Představená lidská laboratoř byla perfektní: postavy byly autentické, uvěřitelné, živé, a oproti očekávání mi byly občas sympatické i ty, které mi připadaly na zabití. Autorka vás zkrátka dokáže vtáhnout do děje a nepustit, dokud sama nechce.
Skvělá kniha. Bavily mě obě dějové linky a působí sympaticky obě hlavní hrdinky. Humor střídá drama, lásku zase zoufalství... Rozhodně doporučuji přečíst a udělat si vlastní názor:-)
Velmi povedené dílko. Já se v knize našla a zhltla jsem ji jedním dechem. Je to tak reálné, že mě kniha donutila zamyslet se nad svým životem a udělat v něm razantní změny. Tak jako Kateřina i já jsem si uvedomila, že chci víc. Hned jsem si tu ženu zamilovala. U druhé mi to chvilku trvalo, ale cestu si ke mně našla. Myslím, že jsem si našla další oblíbenou autorku a už teď netrpělivě čekám na další její knihu.
Velice čtivě napsaný a uvěřitelný příběh ze života, s kterým autorka může směle konkurovat Hartlovi, Třeštíkové, Vieweghovi a dalším autorům, kteří píší podobně tematické romány.
Tahle knížka mě bavila od začátku až do konce. Je vtipná, ironická, ale i vážná. Postavy budete milovat, vzápětí je budete chtít majznout po hlavě, abyste je hned potom chtěli utěšit a říct, že vše bude dobré. Budete se smát, ale i přemýšlet o tom, jestli to třeba ve svém životě nemáte podobně jako oni a jestli to tak musí být až do konce vašich dní... Nemusí!
humor pro ženy sny manželství psychologické romány ze života romantika krize středního věku manželská krize muži a ženy
2020 | Nemusíš! |
2021 | Nesejdeš z cesty |
2022 | Jedna z pěti |
2021 | Okno s dívkou a ptáčkem |
2022 | Co když žádné zítra nebude? |
Můžeš se do nekonečna starat o rodinu. Být matkou, manželkou i hospodyní. Můžeš čekat, až se někde uvnitř tebe objeví lvice, která čeká na lákavé sousto. Můžeš studovat, jen pro to, že si to přejí Tví rodiče. Můžeš, ale věř, že taky nemusíš!
Kniha vypráví o čtyřicetileté Katce, která neví, co se sebou. Chce být tou, která se nejlépe stará o rodinu, ale také chce něco pro sebe. Je ráda, že má dobrou práci, ale raději by pracovala tak, aby ji to skutečně bavilo. I když ví, co by si přála, bojí se, jak by to přijalo její okolí a její rodina.
Druhou hrdinkou je Marie, slečna něco po dvacítce. Studuje vysokou školu, protože se to od ní očekává, ale její plány jsou jiné a ona chce udělat vše pro to, aby ji vyšly. Během roku na ní čeká tolik překvapení a ne vždy pozitivní, že se mladá a sebevědomá slečna začne měnit na nerozhodnou.
V této knize se spoustu z nás najde, každá jen někde, ale rozhodně ten Váš kousek tam prostě bude. Je to kniha ze života, o běžných radostech i strastech, u které se zamyslíte nad sebou, ale i zasmějete a třeba i trochu popláčete. Kniha je napsána neskutečně čtivě. Trošku jsem měla problém jen na začátku, kdy mi byla jedna z hlavních hrdinek nesympatická, ale už po chvilce se to otočilo a já knihu v podstatě nemohla odložit a chtěla jsem být s Katkou a Marií společně v jejich příběhu. Moc jsem jim oběma fandila, aby vše zvládly.
V příběhu najdete spoustu současných témat, ať už rodina, dospívající děti, ztráta zaměstnání, stalking, láska, závislost. Je to krásná, milá a čtivá kniha. Doporučuji ji všem, co mají rádi příběhy ze života. Rozhodně je vhodnější spíše pro čtenáře 20+, protože je dobré mít k této knížce už něco odžito.
Ještě nesmím zapomenout na obálku, která je prostě nádherná a myslím, že přesně naláká na to, co Vám kniha předá.
Ať už Vám je dvacet, čtyřicet nebo třeba šedesát, nikdy neberte ohledy na to, co se od Vás očekává, ale udělejte to, co chcete Vy sama! Je to Tvůj život a NEMUSÍŠ dělat to, co od Tebe ostatní očekávají!