Nemusíš! přehled
Dagmar Digma Čechová
Můžeš znovu naleštit konferenční stolek, aby si na něj manželovi kamarádi mohli odložit pivo a nohy. Můžeš vychovávat děti v podstatě sama a ignorovat svou vnitřní lvici, která touží po řádném soustu vášně. Smířit se s tím, že nic nového už nepřijde, a snažit se to nějak doklepat. Stejně tak můžeš studovat školu jenom proto, že si to přejí rodiče, i když tvůj vlastní sen mizí v dáli. Snažit se přežít ve světě, kde si na tebe dělají majetnické nároky nejen ti s „diagnózou chlap“, ale překvapivě i někteří ostatní. Katka a Marie, dvě na první pohled naprosto rozdílné ženy, o tom vědí své. A dost možná obě nakonec dojdou ke stejnému názoru. Nemusíš!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nemusíš!. Přihlašte se a napište ho.
![Toňula Toňula](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
I když jsem jako první četla Víš, že nemusíš, nijak to nevadilo. Osudy Katka i Marie byly stejně čtivé a stejně zajímavé, obsahovaly hodně postřehů ze života, autorka opět potvrzuje znalost ženské duše. Jsem ráda, že jsem tuto spisovatelku objevila a tèším se na další tituly.
![Jidu Jidu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další knížka z pera úžasné české autorky, která si mě každou přečtenou knihou získává víc a víc.
Katka a Marie, dvě ženy, každá z jiné generace, každá řešící jiné problémy, ale v jádru jsou stejné - dělají to, co nechtějí, co je nenaplňuje, jen aby vyhověly standardům společnosti, rodičům atd. Jenže jednoho dne si navzájem řeknou - nemusíš!
Lehce feministické dílo, které na mě ze začátku působilo právě tímto trošku nesympaticky, že to bylo přehnané, se opět ukázalo být úžasnou knihou. Stačí chvíli vydržet.
Myslím, že toto je taková bible pro každého, kdo má pocit, že dělá něco na sílu a že to vlastně nechce. Dagmar zde ukazuje cestu k sebepoznání, sebelásce a k naučení se základního slovíčka - ne!
Víc mi k srdci přirostla Katka, která řešila nešťastné manželství, ale i Marie, která studovala něco, co nechtěla, jen aby vyhověla rodičům, mi přirostla k srdci.
Kapitoly jsou krátké, úhly pohledů se střídají každou kapitolu, děj je svižný a poutavý, zkrátka jsem spokojená. Malá výtka - rozsah. Mohlo to být kratší. Ale to je vše.
Knihu rozhodně doporučuji a i její pokračování, na které se podíváme v brzké době!
Knižní novinky (35. týden)
23.08.2020
Kniha Nemusíš! v seznamech
v Mé knihovně | 250x |
humor pro ženy sny manželství psychologické romány ze života romantika krize středního věku manželská krize muži a ženyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
Zajímavé, jak se dva různé pohledy dvou různých žen na jednoho muže mohou lišit. První v něm vidí slizouna, druhá pana Božského. Nečekala jsem, že mě příběhy Katky i Marie tak zaujmou. Moc se mi to líbilo a hned jsem se pustila do dalšího dílu.