Co když žádné zítra nebude? přehled
Dagmar Digma Čechová
Slíbily si, že jejich přátelství přetrvá až do smrti. Nečekaly, že se to stane tak brzy, navíc že je ještě předtím rozdělí sám život. Štěpánčinou realitou, kterou se ze všech sil snaží mít pod kontrolou, tak otřese nejen zpráva o tom, že jednu ze svých nejbližších osob už nikdy nespatří, ale také nečekané dědictví. K jeho přijetí však vede jeden nepřekonatelný krok: odpuštění. Lze zapomenout na zradu, která jí rozklížila rodinu? A co když problémy s manželem i dětmi mají ve skutečnosti kořeny jinde a Zu se na poslední chvíli pokusí svou chybu napravit?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co když žádné zítra nebude?. Přihlašte se a napište ho.
Moc pěkná kniha. Čtivě napsaný příběh o přátelství, zradě, o lásce, o všedních i nevšedních starostech. Lze napravit a odpustit něco, co má člověk pocit, že nikdy napravit a odpustit nelze? Autorku přidávám mezi své oblíbené.
Psychologický román o přátelství, zradě a odpuštění, který se odehrává v těžké životní situaci.
Příběh se točí kolem Štěpánky, ženy, jejíž život se zdánlivě vymyká kontrole. Její přátelství s nejlepší kamarádkou Zuzanou (Zu) bylo vždy silné, už od dětství, i přes to, že každá byla úplně jiná.
Vše bylo fajn, až do chvíle, kdy došlo ke zradě, která je rozkmotřila. Poté spolu nebyly několik let v kontaktu a nic o sobě nevěděly. Až do chvíle, kdy Štěpánce přišla obsílka od notáře. Zu zemřela… ?
Aby toho nebylo málo, i vztah s manželem a dětmi pokulhává, a Štěpánka se snaží držet vše pod kontrolou. Neshody s manželem, hádky s pubertální dcerou Martinou a se synem Filipem to také není úplně jednoduché.
Kromě šoku dopis přináší i informaci o nečekaném dědictví, protože Zu Štěpánku uvedla jako jedinou dědičku. Přijetí tohoto dědictví ale znamená projít nelehkou cestou odpuštění.
Jak tohle nakonec celé dopadne? Přijme dědictví? Odmítne ho?
Střídá se nám zde časové linky - přítomnost a minulost, kde vypráví například jak jejich přátelství vzniklo a dále se vyvíjelo až k osudné chvíli zrady.
Příběh je protkán emocemi a dilematy, které Štěpánka musí překonat a nějakým způsobem vše zpracovat.
Autorka zobrazuje vnitřní boj hlavní hrdinky, která musí čelit minulosti a nalézt v sobě sílu, aby mohla jít dál.
Je možné odpustit takovou křivdu? Jaký vliv na rozhodnutí mohou mít všechny okolnosti kolem?
Štěpánka se musí vyrovnat s vlastním hněvem a zklamáním, aby pochopila, že některé problémy v jejím životě mohou mít hlubší kořeny, než si původně myslela.
Dagmar nám nabízí hluboký pohled do lidských emocí, které přicházejí v momentě ztráty blízkého člověka a nutnosti čelit pravdám, kterým bychom se nejraději vyhnuli.
Kniha Co když žádné zítra nebude? v seznamech
přátelství partnerské vztahy rodinné vztahy štěstí odpuštění, odpouštění ztráta blízkých přátelství z dětství
2020 | Nemusíš! |
2021 | Nesejdeš z cesty |
2022 | Jedna z pěti |
2021 | Okno s dívkou a ptáčkem |
2022 | Co když žádné zítra nebude? |
Příjemná kniha, opravdu mě bavilo ji číst. Doporučuji.