Nepečené dezerty Kateřiny A.
Andrea Čekanová
![Nepečené dezerty Kateřiny A. Nepečené dezerty Kateřiny A.](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484538/bmid_nepecene-dezerty-kateriny-a-23k-484538.png?v=1637235410)
Co se může skrývat pod nevinným názvem souboru Nepečené dezerty? Každopádně je to ten poslední soubor v počítači Kateřiny A., vzorné stepfordské paničky, který by její manžel otevřel. Proto zde Kateřina ukrývá deník, v němž zpytuje svědomí a vysvětluje, že ne vždy se věci mají tak, jak se na první pohled zdá. Obzvlášť to platí o Albertovi, jejím manželovi, který světu ukazuje pouze své lepší já. Svou horší stránku si šetří na doma. Zná Kateřina všechny jeho tváře, nebo ji může ještě něčím překvapit? Co je motivací jejího nového zaměstnance, který naléhá, aby neodkládala řešení svých problémů? A kam zmizel realitní makléř, který si kromě úplatku vyžádal na Albertovi společnost jeho ženy? A co když je tu tajemství, které vyrazí dech i těm nejotrlejším?... celý text
![RadkaV. RadkaV.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na tuhle knížku jsem se moc těšila, zaujala mne už v době, kdy nebylo vůbec jisté, jestli a kdo ji vydá a jak se vlastně bude jmenovat. Fandím současným českým autorům a když je to ještě prvotina a zpracovává tak závažné společenské téma, moje zvědavost byla obrovská. Netušila jsem, že ji přečtu doslova jedním dechem.
Příběh vtáhne čtenáře hned na začátku, protože se vyprávění střídá ve dvou časových rovinách a můžeme sledovat a porovnávat Alberta milého a namlouvajícího i Alberta krutého a trýznícího. A jak se říká že i mávnutí motýlích křídel může způsobit hurikán na opačném konci světa, tak jeden nevinný oběd dá pohybu sousled událostí, ze kterého už není cesty zpět.
Co se týká vztahu Kateřiny a Alberta - oba jednají naprosto uvěřitelně, chování Kateřiny, její přemýšlení i motivace jsou vykresleny skvěle. Myslím, že Nepečené dezerty Kateřiny A. jsou odpovědí na všechny otázky typu "Proč si ho teda brala," "Proč od něj už dávno neodešla" nebo "Jak si to mohla nechat tak dlouho líbit a neřešit to."
Děkuji za tuto knihu, pro mne byla velmi poučná, strhující a zábavná.
![Zzofinka Zzofinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Od začátku jsem měla pocit, že čtu nějakou sladkou limonádu, ale byla jsem zvědavá, co se z toho vyvrbí. Mnohokrát mi vyletělo obočí nad absurditou dialogů, rozuzlení přehnané. Každopádně se to četlo docela lehce. Knížku ale nemohu doporučit a divím se množství kladných recenzí na ni...
![evaval evaval](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/151504/m_evaval.jpg?v=1737626135)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na to že je to prvotina autorky, tak super čtení. Moc se mi kniha líbila a jsem moc zvědavá, na co se dál můžeme těšit. Skvělé čtení.
![Daisy21 Daisy21](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67970/m_daisy21-Yw7.jpg?v=1559566065)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Konečně jsem se dostala k přečtení této autorčiny prvotiny a byla jsem spokojená. Dostala jsem přesně to, co kniha slibovala. Pokud mě něco rušilo, byly to chyby, které se daly (měly) odstranit při redakci či jazykové korektuře. Příběh jako takový je vystavěn dobře, napsán čtivě, bavilo mě ho číst. Zhltla jsem ho u bazénu za pár hodin. Ano, na naše podmínky je tam těch obětí vysoký počet, jistě by mu to tak snadno neprošlo, ale - o tom příběh primárně nebyl, takže se mu to dá odpustit. To hlavní, o čem byl, je popsáno dobře. Hrdinka je možná naivní, ale kdo nebyl v její situaci, těžko může soudit, zda měla zareagovat jinak či dříve. Za mě určitě knížka, kterou k přečtení doporučím.
![AngeliS AngeliS](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/339411/m_angelis-pVt.gif?v=1649842263)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Páni!!! S přihlédnutím k tomu, že je to prvotina a z ČR. Wow jako! Někdo tu píše, že tomu neuvěřil. Já jsem to zdlábla i s návnadou. Ačkoli, jediná vadička mi opravdu přišla, že je Kateřina hloupá. Na druhou stranu nikdo neřekl, že má být jadernou Ing. Takže, proč by nemohla být trošku tupější. Jako, že si píše děsně skrytě do deníčku v PC... atd. Ale do příběhu mi to pasovalo. Kdyby nebyla třebas tak pitomá, bylo by to jinak a nebylo by to tak dobrý! Popis domácího násilí je úžasnej. Od začátku do konce se krásně vybarví, co ji nutí nedělat to nic. Konec mě opravdu překvapil, nebyla to pro mě prvoplánovka. Strašně milé ?? překvapení i když v tak náročném tématu, které se k tomu velmi dobře četlo.
![Monika1717 Monika1717](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/269399/m_monika1717-BL9.jpg?v=1594550911)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) Domácí násilí. Jak smutné. Po knize jsem sáhla náhodou, myslela jsem, že půjde o recepty. Hlavní hrdinky mi bylo líto. Naletěla a nechala se zavřít do zlaté klece. Příběh o to smutnější, že za dveřmi mnoha českých domácností se odehrává něco podobného.
![lucisa.n lucisa.n](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/222160/m_lucisa-n-OL5.jpg?v=1650090336)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wow! Tak já jsem po dočtení plná emocí. Albert mě neskutečně vytáčel a přiváděl v zlost. Je až k neuvěření, co vše může muž dělat, ubližovat ji. Vždy velmi ocením, když u mě kniha dokáže vyvolat nějakou emoci, a tahle kniha toho je úplná. Doporučuji!
![alnahu alnahu](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9310/m_alnahu.jpg?v=1726943586)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha na téma domácího násilí,která je nám čtivě podána.I když není příběh podle skutečných událostí,bohužel i toto se děje.Postava Katky je v tomto příběhu velice dobře vykreslena a člověk žasne co je vše schopna vydržet od psychopatického manžela.
![margareth1189 margareth1189](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/373160/m_margareth1189-4xN.png?v=1636446431)
(SPOILER)
Tahle knížka pro mě byla svou kvalitou velkým překvapením. Je napsaná opravdu hezky a bez chyb, navíc tak poutavě, že vás skutečně nenechá se čtením dlouho otálet. Napínavost podtrhují kratší kapitoly a střídání současnosti s minulostí.
Postavy jsou vykreslené velmi hezky a reálně a i dialogy jsou jako živé (a to i např. u Alžběty, která češtinu prokládala anglickými slůvky, i to bylo zcela přirozené).
Ani jednou jsem neměla pocit, že by pro měl byl děj předvídatelný, což musím taky ocenit
Výhrady mám také, to bych ani nebyla já, nicméně tady opravdu drobné. Například mi nesedla ta scéna na záchodech v restauraci (Zbyněk ex machina, přišlo mi to takové dost klišé). Taky to upilované číslo na berettě a nakonec taktická vesta, která, hádám, měla být spíše balistickou.
Ale jak říkám, drobnosti, z kterých se nestřílí. Rozhodně knihu doporučuju!
![Doubravka1975 Doubravka1975](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166897/m_doubravka1975-4Jw.jpg?v=1690783232)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá, čtivá a napínavá prvotina české autorky s úplně nevinným názvem, ale silným a smutným tématem domácí násilí. Autorku prý k napsání tohoto příběhu inspiroval příběh Simony Monyové.
Doporučuji
![attila1 attila1](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218701/m_attila1-JnO.jpg?v=1541068995)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížka je čtivá. Je děsivé, že domácí násilí se reálně děje a moc se o tom nemluví. Knihu doporučuji, česká autorka mile překvapila.
![dana8437 dana8437](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vůbec nechápu tak nízké hodnocení, knihu jsem si chtěla koupit, pak mě odradilo hodnocení a nakonec jsem stejně neodolal, riskla to a knihu koupila. Za mě fakt super, drsná, ale fakt mě bavila a nešlo se odtrhnout od čtení. Jen mě mrzí, že to nedopadlo tak jak jsem si přála, ale to je můj problém. No a zdálo se mi to nebo konec by mohl být začátkem dalšího pokračování nebo to byla jen paranoia? Za mě fakt doporučuji a těším se na další knížky této spisovatelky. Nízké hodnocení má tato kniha fakt neprávem.
![kiraa kiraa](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/102055/m_kiraa-5Eh.jpg?v=1540907322)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak sladkej název a tak neuvěřitelná kruťárna. Kateřina spadla do manželství, dá se říci jako dívka, pro kterou si přijel princ na bílém koni. Něco jako Popelka nebo Pretty Woman :) A tím veškerá podobnost s pohádkami a sladkými příběhy končí. Domácí teror, jak po psychický, ale i fyzický stránce s každou kapitolou nabývá šílených rozměrů. Albert se nemaže jak s Kateřinou, tak vlastně s nikým, kdo mu není po vůli. Že to bude až takový maso, jsem nečekala ani omylem. “Dezerty” jsem dala za jeden den, i když já bych to přejmenovala na krvavý bifteky. Skvělý!
![katynka78 katynka78](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/366602/m_katynka78.jpg?v=1725914749)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER)
Popsat téma domácího násilí je velmi obtížné. Ostatně jako veškeré potíže, které člověk může zažít, ale dokud je neprožije osobně, tak možná tak někdy nedovede pochopit, proč se to děje a proč si to někdo nechá líbit a nic s tím nedělá.
Bohužel pro paní Čekanovou jsem již na toto téma četla jiné knihy, kde mě ten styl a vyjadřování sedly lépe, více jsem jim věřila a více jsem s hlavními hrdinkami sympatizovala a fandila jim.
Tady se mi to úplně nedařilo. Kateřina (ač je jmenovkyně) mi přišla naprosto hloupá a ještě jednou hloupá. Nechápejte mě špatně, naprosto rozumím tomu, proč jí Albert učaroval, naprosto rozumím tomu, proč s ním žila a proč nedokázala utéct dřív. Mluvím trošku i z osobní zkušenosti, proto na úvod píši, že dokud neprožijete, možná se těžko chápe.
Zkrátka a dobře - rozumím tomu, že je pro Kateřinu Albert nejprve princem na bílém koni, který ji zachrání a nabídne vidinu pěkného života, který si ona zaslouží.
Jenomže ač naše hrdinka dostane celou řadu varovných signálů, celou řadu indicií, že tady něco nesedí a to prosím mluvím do momentu svatby, tak neodejde, nemá sílu, nemá odvahu a to je bohužel to, co Albert vytušil od chvíle, kdy ji potkal a poznal, že tato osoba ač bude vnitřně řvát, tak mu podlehne a on bude moci činit to, co mu dělá dobře - ubližovat, omezovat, ponižovat, trýznit.
Tady mi hlava nebere tento děj, protože většinou není tolik varovných signálů už ze začátku, většinou je to až po svatbě. Ale Kateřině je dána možnost a ona ji nevyužije. Pak je jasné, že to je jen a jen horší, obludnější a ona musí víc a víc popírat sebe sama, aby přežila, aby to zvládla.
A další - v momentě, kdy má děti velké, kdy ví daleko víc zvěrstev, stalo se jí daleko víc hnusných věcí, pořád tam je! Pořád zůstává! Jako pochopila bych to, kdyby třeba to byla žena chlapa s běžným příjmem, ale tento Albert je prachatý a dle knihy očividně není problém se dostat k penězům. Měla tolik možností, mohla použít jeho vlastní technologické postupy. Ale ne, ona to sama nezvládne a musí přijít další chlap, kterého se hned chytne. A tento jí otevírá pořád oči, pořád jí říká, že je tady něco blbě a že to není dobře. A ona to ví a pořád nic nedělá, dokud do toho ten týpek fakt sám pořádně nezasáhne.
No, je tady mnoho nesrovnalostí, které nechci dál rozebírat. Prostě Kateřina mi přišla jako postava velice hloupá, naivní, neschopná a hlavně ač v hlavě bojovala jako lev, tak navenek sama nic. Tím ale neříkám, že si to zasloužila. To si nezaslouží nikdo takového netvora. Spíše tím chci říct, že je naprosto evidentní, proč si tito psychouši vybírají takové typy jako je Kateřina. S nějakou ražoňkou by si Albert neporadil, poslala by ho do háje, ale tady věděl, že Kateřina je vděčná a tichá a bojácná a že mu to bude procházet hodně dlouho.
To, co pak autorka odhalila, bylo velmi šokující, to bylo opravdu velmi zajímavé a vážně bravurní, ale zase je tady ale. V tu chvíli, kdy se dovídáme o Albertovi další věci a dost odporné věci (jako by už jich tak nebylo dost), tak mi přišlo, že autorka dává dohromady dvě témata, dva děje, dva příběhy nebo jak to říct. Ale to by až tak nevadilo, kdyby to bylo tak nějak plynulé a nevyčnívala ta jinakost z toho děje.
Nápad ale celkově to není špatný, pochopila jsem, co autorka chtěla říct, co tím myslela. Velmi si vážím její odvahy to napsat. Bohužel ve mě vyvolala víc odporu a zuřivosti k samotné Kateřině než k Albertovi, protože přiznávám, ano Kateřina dle mě může za spoustu věcí, které se v knize udály, mohla jim zabránit, kdyby jednala a konala daleko dřív a nečekala až zahřmí. Plus pro ni je to, že si to sama velmi dobře uvědomovala a v tom jsem jí musela dát za pravdu.
![eva3992 eva3992](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109648/m_eva3992-6537d44845dc7.jpg?v=1698157641)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příběh Kateřiny a Alberta. Na první pohled spokojený manželský pár, který má vše, co by si kdekdo přál. Na druhý pohled už to není tak idylické. Albert se chová hezky pouze na veřejnosti a na doma si nechává svou horší stránku. Život s ním je náročný, Kateřina neví, jak z toho ven, tak si alespoň začne psát deník, aby mohla své pocity nějak ovládat. Nečeká však, že se její manžel ještě nepředvedl v celé své kráse….
Autorka si nebere servítky a hned na první stránce nás hodí do příběhu rovnýma nohama, žádné dlouhé popisné pasáže, ale hned se ocitnete s Kateřinou a od té chvíle už ji neopustíte. V knize se střídají kapitoly ze současnosti a minulosti. Dozvíme se tak, jak se spolu seznámili a proč s ním Kateřina je, proč ho už dávno neopustila.
Čeká Vás smutné čtení plné emocí, s Kateřinou jsem vše prožívala, bylo mi ze všeho úzko. Fandila jsem jí a měla jsem potřebu jí pomoci. Kniha je psána jednoduše, ale ničemu to nevadí, ba naopak. Při čtení jsem měla pocit, že si povídám s kamarádkou, nebo že si čtu její deník. A díky tomu jsem se mohla do příběhu lépe ponořit a vžít se do hlavní hrdinky.
Nejhorší na tom celé je, když si představíte, že lidé jako Albert můžou být kolem Vás, ale vůbec si jich nemusíte všimnout, neboť se před okolím dokáží skvěle maskovat. Autorka tak zpracovala důležité téma domácího násilí, o kterém je potřeba více mluvit.
Kniha je označována jako psychothriller. Po pravdě jsem od českých autorů moc takových knížek nečetla, tak jsem byla zvědavá, jaké to bude a musím říct, že jsem byla mile překvapena. První polovina byla více psycho, ta druhá pak více thriller. Kapitoly byly krátké, napínavé a končily tak, že jste potřebovali číst dál a knihu jste prostě nemohli odložit. U thrillerů mám ráda, když je kniha spíše kratší, takže celkový formát mi moc vyhovoval.
Ač mi při čtení přišly některé části až moc a některé situace bych asi vynechala, i tak jsem hltala každou stránku, každé slovo a napětím jsem kolikrát ani nedýchala.
Pokud je toto autorčina prvotina, tak se rozhodně v budoucnu máme na co těšit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autorka knihy pochází z vesnice v Brdech, vystudovala knihovnictví a k napsání tohoto románu ji inspirovala vražda spisovatelky Simony Monyové.
Hlavním tématem knihy je domácí násilí, které ve většině případů zůstává před svým okolím dlouho bez povšimnutí. Ten kdo má být ve vztahu oporou se stane trýznitelem, pomocí strachu si udržuje svoji moc a ovládá druhého člověka. Všechno se děje beze svědků za zavřenými dveřmi, protože pachatel je skvělý manipulátor a má dvojí tvář.
Tohle zažívá hlavní hrdinka románu Kateřina, která se svým budoucím manželem Albertem seznamuje v době svého studia na konzervatoři, kdy si přivydělává jako recepční v hotelu. Tam se taky potkává s Albertem. Nejdříve ji jeho zájem o její osobu překvapuje, protože Kateřina je obyčejná a ničím zajímavá holka. Albert ji začne nosit květiny, dárky, pozve ji do divadla. Kateřina nerozumí a nechápe, čím si všechno tohle zasloužila a proč právě ona, protože Albert je sebevědomý, úspěšný a finančně zajištěný muž. Postupně se pro ni stane oporou a je vždy na blízku, když se ji něco nedaří. Vše okamžitě dává do pořádku a nic pro něj není problém. Aniž by si všimla, jak všechno do sebe zapadá, jak kolem ní spřádá své sítě, začne u něj bydlet, záhy otěhotní a za Alberta se provdá. Teď může začít ten skvělý život se skvělým sebevědomým mužem...
Jenže opak je pravdou, kvůli těhotenství Kateřina studium hry na klavír na konzervatoři nedokončí a začíná žít Albertův život. Ocitá se ve zlaté kleci, nesmí projevovat svůj názor, k ničemu se vyjadřovat, na klavír už dávno nehraje. Mají postavený krásný dům, na skvělém místě, který je precizně zařízený a reprezentativní. Má své auto, spoustu oblečení, šperků, a hlavně úspěšného muže, který je schopen všeho. Že by někam šla sama, o tom nemůže být ani řeč. Albert dohlíží na vše co dělá a má každý její krok neustále pod kontrolou. Přesto, že má zdánlivě všechno, nemá vlastně nic.
Takhle si svůj život nepředstavovala, jediné, na čem ji v životě záleží jsou její děti, které nade vše miluje. Už dávné ví, že její manžel je manipulátor, tyran a psychopat. Ale může být i vrah? Kam až je schopný zajít a co všechno je ona schopná vydržet a obětovat? Ze zoufalství si začne psát v počítači deník, který nazve "Nepečené dezerty". Je jí jasné, že manžel takovýto soubor kontrolovat nebude, že mu to nebude stát za jeho drahocenný čas. Píše o všem, co ji potkalo, svěřuje se, jak je pro ni každý den utrpením. Tohle psaní ji mělo umožnit všechno její trápení vydržet a jednoduše přežít, ale odstartuje nevyhnutelné.
"Prosím" zaštkala jsem.
"Klekni si, jak jsem řekl" nařídil a zbraň opřel o mou tvář. Poslechla jsem ho.
"Tak je hodná". Bylo to ponižující! Když pes viděl, že padám k zemi na jeho úroveň, vyskočil.
Román je skvěle napsaný, užívala jsem si každou stránku. Děj je přímočarý, střídaní kapitol ze současnosti a minulosti zrychluje tempo vyprávění a nutí čtenáře číst stále dál. Kniha mi nedala vydechnout až do svého dramatického konce a celu dobu jsem si moc přála, aby Kateřina v sobě našla sílu. Je totiž jen otázkou času, kolik je člověk ochoten zaplatit, kde má své pomyslné dno, které mu umožní se odrazit a znovu nadechnout.
Je tady další skvělá kniha české autorky z nakladatelství Moba.
![cepina cepina](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čtivý a velmi povedený thriller od české spisovatelky nás zavede do jedné nóbl rodiny z vyšší společnosti. Jenže nic není tak, jak se zdá. Co se děje za zavřenými dveřmi a proč má Kateřina občas modřiny? Že by byla opravdu tak nešikovná, jak všude vypráví?
Kniha začíná založením deníku, ve kterém se Kateřina svěřuje se svými prožitky i s tím, co se opravdu doma děje, když nikdo manžela nevidí.
Deníku, který si píše v počítači, dá v souboru název Nepečené dezerty Kateřiny A., protože si myslí, že manžela nenapadne se do této složky podívat.
Kateřina si v deníku píše postřehy ze současnosti i z minulosti, proč a jak přišla ke svému manželovi Albertovi. Jako mladá dívka byla velmi nejistá a osamocená, matka se jí příliš nevěnovala, pila, otec nebyl a proto nebylo divu, že ji okouzlil bohatý a pozorný podnikatel.
Albert je ale v jádru nesympatický tyran se sklonem k násilí a výbušnosti, má rád jen a jen sebe. Ještě tedy svou sestru Alžbětu, ale ta za podivných okolností zemřela, stejně tak jeho bratr i matka.
V průběhu knihy začínají vyplouvat na povrch Albertova temná tajemství. Je to ještě horší, než by se mohlo zdát.
Kateřina je žena, která chce chránit vizi rodiny a své dvě dospívající děti a za cenu, že sama není ve vztahu spokojena a že se Alberta bojí a už ho vlastně vůbec nemiluje. Zůstává s ním ve zlaté kleci jen z pocitu velkého strachu a myšlenky, že není úniku.
Pak se seznámí se sympatickým Zbyňkem a chce začít svou situaci řešit, chce začít jinde, jinak a s někým jiným.
Postupně se dozvídá, že lidé v manželově blízkosti bez udání důvodu mizí a to hlavně lidé, kteří jsou pro manžela nepohodlní nebo někdy se dotkli Kateřiny.
Je opravdu manžel až takový psychopat, jak se zdá?
Myslím si, že konec je trochu nadsazen a přehnán, jinak je knížka snadno uvěřitelná a bez toho závěru by mohla být i pravdivá a ze života. Ukazuje a dotýká se problému domácího násilí na ženách a že opravdu může mít i ten nejbližší člověk dvě tváře.
Postav není v knize mnoho, velmi dobře se v nich čtenář orientuje, kapitoly jsou kratší, to mi vyhovuje.
Postavy se v průběhu knihy vyvíjejí, i když charaktery jsou jasně dané a karty rozdány hned od začátku.
Kniha se mi líbila, šokovala. Pro mě plných pět hvězdiček.
![Shelzee21 Shelzee21](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha mě velmi zaujala už podle anotace, ačkoli tento žánr příliš nečtu. Dala jsem jí šanci a úplně mě dostala. Je čtivá a děj neustále ubíhal, aniž bych narazila na hluché místo. Byla jsem vytažena do děje a neustále přemýšlela, jak tohle asi může dopadnout. :) Konec mě překvapil a povedl se :) A jako bonus v ní mám ještě věnování a podpis :) 5/5
![LeNÍk32 LeNÍk32](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/344146/m_lenik32-EA3.jpg?v=1645293130)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Od knihy jsem si úplně nic moc neslibovala, ale byla jsem velmi překvapena. Děj ač malinko předvídatelny, ake od začátku knížka odsejpa.
Každopádně určitě stojí za přečtení, protože i tohle může být realita
Dobré, vděčné téma, knize nelze upřít čtivost - opravdu se čte moc dobře. Jen mi tam celou dobu něco nesedělo... Možná až neskutečná naivita a neopatrnost hlavní hrdinky, podivné situace... Že by hrdinka byla opravdu tak blbá, že by si psala deníček o svém manželovi násilníkovi do jeho počítače? To už by mi přišlo pravděpodobnější, kdyby si ho psala rukou a schovávala do krabice od bot.
Ano, téma domácího násilí je velmi různorodé a opravdu se může stát leccos, když žijete s psychopatem, přes to - něco mi bránilo celé knize věřit, neumím popsat proč.
Začátek jejich vztahu je vykreslen hezky, reálně, takhle to opravdu bývá, někdo prostě je vhodná oběť a mladá naivní holka bez pořádného zázemí a bez peněz je dokonalá kořist. Psychopati se umí vnutit, to ano. Ale pak už mi to přišlo sem tam dost ujeté. Ale i tak se jedná o knihu, která mi zpestřila prázdniny a neberu čas nad ní strávený jako ztracený.