Nevěsta Kristova

Nevěsta Kristova
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543499/bmid_nevesta-kristova.jpg 5 35 35

Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem odjíždějí na pokyn českého krále Přemysla do Náchoda. Je toho hodně, co se v tomto kraji děje, a neexistuje nikdo, kdo by dokázal vyřešit spory mezi rytíři a benediktiny, Čechy a Poláky, ale i odmítnutými a znepřátelenými nápadníky. Aby toho nebylo málo, musí se panoš Ota ujmout práv mladé vdovy a Diviš skončí pro změnu mezi lapky. Spravedlnost se ocitá doslova nad propastí, neboť kroky vyšetřovatelů vedou též do skal v Adršpachu…... celý text

Přidat komentář

Misabi
15.09.2024 5 z 5

Tento díl se moc moc povedl. Těším se na další pokračování.

Ignis
11.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Jedna z těch povedenějších kousků. Mám jen 2 námitky:
1) k osobě vražedkyně, kdy vlastně o ní víme v podstatě jen z vyprávění, což mi prostě přijde takové nepříliš uspokojivé
2) a pak autorovo přesvědčení, že mladá žena, které zabili milence, během pár chvil bez mrknutí oka kývne na manželství prvnímu týpkovi, kterého předtím jednou potkala v lese.


kuruteku
03.09.2024 5 z 5

Po trapeni se Sapkowského Husitskou trilogií (tím myslím obsahově, nelehká doba a krutý osud, knihy jsou to výborné) oddechový středověk - a zase skály, v těch se dobře hledá, snadno bloudí, ideální pozadí pro dobovou detektivku, která si na nic nehraje - trochu poučení o jídle, o dobových zvyklostech. Ideální odpočinek duševní.

Le Chat
30.08.2024 5 z 5

Ano, případy Oldřicha z Chlumu mám opravdu ráda. Tato novinka se autorovi skutečně povedla, jiné hodnocení než 5 hvězdiček nepřichází v úvahu. :-) Už teď se těším na příští díl!

Maki229
30.08.2024 5 z 5

Mně se líbí všechny příběhy s Oldřichem z Chlumu. Tento se obzvláště povedl.
Je tam vše jak má být, pěkně popsané dobové prostředí, naši známí pomocníci a poutavá detektivní zápletka zasazená do Adršpašských skal.

Boby17
29.08.2024 5 z 5

Musím říci, že tento příběh Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníků po dlouhé době dosáhl úrovně, kterou tak nějak pravidelně očekávám (a v mnoha předešlých dílech jsem byl zklamán). Děj je zasazen do atraktivního prostředí Teplicko-adršpašských skal, nebyl překombinovaný, jména a rodové vazby byly přehledné, zápletka uvěřitelná, napětí až konce a v závěru bylo vše do důsledku vyřešeno. Takže vůbec nemusím přemýšlet, jak knížku ohodnotit - dávám všechny hvězdy.

MirrorIsis
28.08.2024 5 z 5

Ano, opět báječná kniha plná napětí, zápletek, tentokrát Adršpach s přesahem do Polska. Závěr s diplomatickými řešeními mezi církví a královským prokurátorem. Co víc si přát.

Modrina
28.08.2024 5 z 5

Tak tohle byla paráda, tohle je starý dobrý Vondruška. :) Zamotané, čtivé, prvek samostatného vyšetřování každého z tria je velmi zajímavý - já jsem víc než spokojena.

hana1039
28.08.2024 audiokniha 4 z 5

Vondruška je můj velice oblíbený autor, kterého hlavně poslouchám... tento díl mi ale připadal hodně zamotaný, hodně linek vyšetřování i když zajímavých...je ještě z doby, kdy Oldřich je mladý a ženatý a panoš Oto ještě svobodný...

Madelisi
27.08.2024 4 z 5

Toto byla klasická detektivka. Tři vyšetřovatelé, tři případy a čtenář čeká, kde a kdy se protnou.
Diviš se pootil, což mě trochu šokovalo. Ota se od jisté doby chová stále stejně. Přestože tady by měl být relativně mladíkem (Oldřich má pouze ročního syna).
Líbilo se mi zasazení příběhu do skalního prostředí. Příběh naprosto dával smysl.
Co mi vadilo, je zápletka s falešnými listinami. Kdo je zfalšoval?

hanzmb
26.08.2024 5 z 5

Že by se blýskalo na lepší časy? Podle mého nejlepší autorova kniha od ukončení Sklářů. Měl jsem při čtení stejně bezvadný pocit jako tomu bývalo u prvních cca 20 dílů této série. Rozumně rozvržená zápletka, která postupně graduje do logického závěru. Velmi se mi líbil i Oldřichův nátlak na církev v samém konci knihy. K tomu ta nádherná krajina, bohužel dnes pro šílené davy turistů prakticky nedostupná.

kolacky
25.08.2024 5 z 5

Dobře napsané! Po několika slabších dílech zase čtivý pan Vondruška. Jenom se mi hlava točila z těch skalních hradů, tam bych tedy bydlet nechtěla! Žebříky, plošiny, komnaty ve výšce nad skálami, no to nee...

ivoiro
25.08.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Já mám tuhle sérii tuze rád.

tittanie
25.08.2024

Po dlouhé době díl ze série s Oldřichem z Chlumu, který mě neštval. A po dočtení jsem měla chuť přečíst si i nějaký další díl, což se mi nestalo posledních asi 10 dílů, které mě jenom štvaly a už jsem uvažovala o ukončení čtení série.

Planin
24.08.2024 4 z 5

Musim rici, ze se pan Vonruska vratil zase zpet s touto knihou, nejlepsi za posledni roky