Než nastanou deště
Dinah Jefferies
Ve třicátých letech minulého století přijíždí do Indie osmadvacetiletá ovdovělá fotografka Eliza, aby zdokumentovala život v knížecím paláci. Není to její první pobyt v zemi: Eliza tu do svých deseti let vyrůstala, ale po tragické smrti otce s matkou odjela do Anglie. Teď se vrací do míst, která si zamilovala, odhodlaná věnovat všechny síly své první významné profesionální zakázce. V paláci mahárádži, kde má strávit rok života, se setká nejen s okouzlujícím mladým princem Džajem, ale také s intrikami, předsudky a zaostalými tradicemi.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , VíkendOriginální název:
Before the Rains, 2017
Knihy tohoto typu mám opravdu ráda a spisovatelku jsem si vybrala podle komentářů svých oblíbených. Rozhodla jsem se zkusit tuto knihu a byla jsem odměněná krásným příběhem fotografky Elizy a prince Džaje. Dávám pět hvězd a určitě zkusím nějakou další knihu od paní Jefferies.
Hezký,zajímavý příběh z Indie ve 20.letech min .st.Oproti ostatním knihám této autorky,kterou mám moc ráda trochu slabší.
Než nastanou deště
Dočetla jsem zajímavý příběh. Děj začíná začátkem 20. stol. v Indii nevesele atentátem, kdy hlavní hrdinka malá Eliza přijde o svého otce. Po neštěstí se s matkou vrací do Anglie. Léta plynou a dospělá ovdovělá Eliza stále touží po Indii. Plní si sen a odjede fotit do Indie do paláce mahárádži. V románu je barvitě vylíčeno prostředí a život bohatých i chudých, jsou popsány i kruté rituály ... Čtenáři jsou svědky intrik a podlostí. O napětí není nouze, ani láska nechybí. Na závěr přijde překvapení ... Doporučuji, ale oproti předešlým románům autorky dávám o hvězdu méně.
(drobné spoilery)
Tato autorčina kniha už bohužel nemá tu správnou dynamiku jako Plantážníkova žena, která se mi do rukou dostala před časem. Příběh Elizy, která v Indii prožila dětství a v dospělém věku se tam z Anglie zase vrací, již není tak poutavý a strhující, jak bych si představovala. Přitom úplný začátek, kdy dochází k tragické smrti otce, je opravdu výborný. Potom ale kniha silně ztrácí na tempu a zlepší se to zase až později. Eliza, která je ve svém mladém věku už vdova, potkává prince Džaje, do kterého se brzy zamiluje. Jejich lásce stojí v cestě celá řada překážek, které jsou ovšem z velké části dány kastovním systémem v Indii. Čtenář se dozví spoustu zajímavostí ohledně života v této zemi ve 30. letech dvacátého století. Také Elizin život autorka popsala poměrně podrobně. Zato Džaj zůstává až do konce knihy tak trochu neznámý, občas by mne totiž zajímal i jeho úhel pohledu. Na závěr je odhaleno tajemství ohledně neznámé Eliziny sestry a samozřejmě se koná i happyend ;-). Docela mě mrzí, že musím ve svém hodnocení jednu hvězdičku ubrat, příběh je totiž i přesto krásný, snad jen to zpracování lehce vázne. Přesto na autorku nezanevřu a časem si vyhledám zase další knihu od ní...
Tohle je treti kniha, kterou jsem si od teto autorky precetla. Moc se mi libila a chtela bych si precist i dalsi knihy.
Kdysi dávno jsem četla knihu Když nastaly deště a pamatuji si, že se mi hrozně líbila, proto jsem sáhla po této knize. Musím říct, že byla o hodně slabší a nepřijde mi úplně správné dávat knize název hodně podobný slavnějšímu titulu. Na jedné straně bylo příjemné přečíst si něco z úplně jiného prostředí, než je většina knih, které čtu, přenést se do exotického prostředí Indie a poznat něco z její historie a tradic. Příběh sám byla tak trochu pohádka pro dospělé, ale děj místy nějak drhnul, přeskakoval z jednoho námětu na druhý a chvílemi jsem se v něm ztrácela. Určitě zajímavá knížka, ale k její slavnější jmenovkyni tomu hodně chybělo.
Velmi příjemná a kultivovaná červená knihovna. Nechybí tu exotika, krásný princ, intriky v indickém paláci, čarokrásná příroda a vůbec všechno, co má mít pořádné čtení pro romantické duše. Velká láska, která boří tradice, náhody, které se sice v životě většinou nestanou, ale kterým v podobných knihách rády uvěříme.
Příjemně plynoucí román, nic náročného, se špetičkou napětí. Tak trochu Angelika a sultán ;)
Ale jo, docela se mi to líbilo... Víc než Krámek s hedvábím. Ale na Plantážníkovu ženu to tedy rozhodně nemá.
Zase jsem se dozvěděla něco více o Indii, docela mě zaujal rituál upalování žen se zemřelým manželem, tak jsem hledala víc informací a dokonce jsem se dočetla, že ještě v dnešní době se tento rituál vykonává, samozřejmě nelegálně.... Jestli je to pravda, toť otázka... Děs.
No, jsem zvědavá na další knihu :)
Také já jsem čekala od této knihy trochu něco jiného,kniha byla sice čtivá, ale příběhu Elizi a prince Džajema přeci jen něco chybělo.
55% - Těšila jsem se na pěknou romanci z prostředí indických paláců a toho druhého se mi vlastně i dostalo. Leč autorka na můj vkus píše dost kuse až chaoticky, vždy, když něco začalo slibným vývojem, tak pasáž náhle utnula a začala jindy odjinud. Bylo tam pár zajímavých reálií, o kterých snad i věřím, že to tak skutečně v Indii chodí a chodilo (upalování manželek společně s mrtvým manželem), leč námět, kdy se anglická hrdinka mezi dvěma světovými válkami dostane do indického paláce a tak nějak víceméně si tam docela vegetí mezi manželkami a konkubínami, královská rodina se s ní vcelku normálně baví, nějak jsem tomu nedokázala uvěřit a moc mě to do děje nevtáhlo.
Příběh nasycený vůní a barvami cizokrajné Indie. Angličanka, fotografka Eliza přijíždí do Indie, kde se v paláci maharádží setkává s okouzlujícím princem Džajem… Mám moc ráda knihy Dinah Jefferies, i tato byla moc hezká, ale u mě nepřekonala Plantážníkovu ženu. Příjemné, oddechové čtení !!
2016 | Plantážníkova žena |
2017 | Krámek s hedvábím |
2020 | Safírová vdova |
2018 | Než nastanou deště |
2021 | Zmizelá sestra |
Tento příběh se opravdu povedl