Neznámá známá Hana Vítová
Ondřej Suchý
Hana Vítová byla jednou z největších hvězd stříbrného plátna 30. a 40. let minulého století, do konce druhé světové války vytvořila více než 70 filmových a divadelních rolích. V poválečných, pro ni těžkých dobách se musela živit jinak, mimo jiné jako překladatelka. O jejím životě bylo napsáno spousta nepravd. Ke 100. výročí jejího narození (24. 1. 2014) vychází zásluhou Ondřeje Suchého publikace, která zasvěceně a z mnoha úhlů pohledu přibližuje život Hany Vítové takový, jaký skutečně byl.... celý text
Nelíbí se mi styl pana Ondřeje Suchého. Na rozdíl od staršího úspěšného bratra si zvolil "lehčí práci", která se bude vždy číst a k tomu dobře prodávat. Prokázal to v mnoha svých knihách - bohužel.
Hana Lašková byla krásná určitě od svých nejmladších let . Když hledali Voskovec s Werichem novou ženskou neokoukanou tvář, potkalo je štěstí. Byla jim doporučena mladičká slečna. Nezdálo se jim pouze jméno Lašková (to nebude lidi táhnout). Potkalo je opět štěstí, opodál v kavárně seděl jejich kamarád, který se ládoval obvyklou porcí indiánků (objednával si vždy nejméně 20 kusů). Byl to Vítězslav Nezval.
A máme to ! Prohlásili v tu chvíli hlavní protagonisté Osvobozeného divadla. Od dnešního dne (někdy začátkem 30-tých let XX.století) se jmenujete Hana Vítová ! (Byli spokojeni všichni i básník V.N.)
Zajímavá kniha o zajímavé ženě. Líbí se mi styl psaní pana Suchého. Knížku jsem přímo zhltla na posezení :-) Není to klasický životopis od začátku do konce, ale autor zde osvětluje nepravdy, které byly o herečce napsány. Přiznám se, že mě trošku mrzí, že to není kompletní životopis, ráda bych se o Haně Vítové dozvěděla víc. Každopádně doporučuji.
To, že byla Hana Vítová skvělá herečka, jsem věděla už dávno. Ale teď také vím, že byla i skvělou bytostí a to díky této knize. Kniha se dobře čte a o to víc mně potěšilo, že si nehraje na žádný bulvár. Zkrátka žádné smyšlenky v ní nenajdeme, jen to, co o ní prozradili ostatní nebo ona sama. Ovšem největší kouzlo knihy spočívá díky samotné herečce, neboť jen ona svými činy a svým životem ji udělala dojemnou, vtipnou, zkrátka nádhernou.
Děkuji za tuto knihu, pane Suchý.
-To je tak nadherna kniha.Pobrecela jsem si nad jejim osudem a nasmala se nad jejimi zazitky.Byla to uzasna silna zenska a pan Suchy to tak dobre napsal ze se to cetlo samo.Urcite si od nej casem sezenu vice knih protoze stare cernobile filmy mam rada
:-)
stravila jsem s nima detstvi a mohla bych se na ne divat stale dokola
Půvab, kouzlo osobnosti, magneticky melancholický pohled, charakterové linie vybízející k herecké velikosti, nezaměnitelná vnímavost a inteligence. Oslňující krása podmanivých paprsků, právem dopadajících na chodník slávy. Třepotavý Noční motýl s křehkými křídly šarmu, srdce naplněné prožitkem i noblesní emocí. Česká Donna Reed či snad Rita Hayworthová. Vzácná Hana Vítová. Jedinečná femme fatale prvorepublikového stříbrného plátna.
Není to klasická životopisná kniha, ale spíš takové střípky toho, co si o Haně Vítové pamatovali lidé, kteří se s ní potkali. Každopádně to byla slušná, vzdělaná a schopná herečka. A to není málo.
Velmi pěkně psaná kniha, zpracovaná s úctou a s dobrým úmyslem. Čtenář se dozví řadu zajímavých informací, smutných (osud si nevybírá), překvapujících (názory herců na své kolegy), ale i potěšujících (veselé historky z filmování a divadelních představení). Kniha se čte sama. Jsem velmi ráda, že taková kniha o Haně Vítové existuje a potěšilo mě, že pan Suchý sdílí podobný názor na biografii o Haně Vítové od Rudolfa Miholy (jemně řečeno, že je nekvalitní, já jsem svůj názor vypsala v komentáři). Nechtěl by pan Suchý napsat biografii i Věře Ferbasové? Rozhodně doporučuji k přečtení a panu Ondřeji Suchému za jeho knihu velmi děkuji.
Není to klasická biografie. Autor se spíše snaží popsat Hanu Vítovou tak, jaká skutečně byla, vyvrátit lži a polopravdy, jež se o ní vyprávějí a ukázat i zcela neznámé stránky jejího života. Protože hvězdy stříbrného plátna jsou zpravidla mnohem zajímavější než jejich role. U nás bohužel většinu prvorepublikových herců a hereček zastihl osud spíše smutný, ale jak píše Ondřej Suchý, Hana Vítová všechny rány osudu a příkoří dokázala brát s přirozenou noblesou a grácií.
Doporučuji všem milovníkům starých filmů a první republiky!
film za první republiky a protektorátu herečky český film české herečky Hana Vítová, 1914-1987Autorovy další knížky
1981 | Exkurze do království grotesky |
1997 | Písničky z pohádek a dětských filmů 1. díl |
2010 | Tři životy Lídy Baarové |
2011 | Pan Werich z Kampy |
2013 | Neznámá známá Hana Vítová |
Střípky ze života slavné herečky, která na mě vždycky působila v pamětnických filmech svou chladnou krásou a tajemností. Autor se zaměřil na méně známé skutečnosti z jejího profesního i osobního života a opravdu, řadu informací jsem četla poprvé. Byla to rozhodně zajímavá osobnost, která okusila slávu, ale i tu nejhorší tragedii.