Nikdekoľvek
Neil Gaiman
Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta. Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších – a ani najlepších – snoch.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
Neverwhere, 1998
Jediná kniha, kterou jsem přečetl čtyřikrát, navíc jsem ji posledně objevil v knihkupectví, takže počet přečtení časem jistě vzroste.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec, skvělá jak v originále, tak v kouzelném českém překladu Ladislavy Vojtkové.
Trvalo mi delší dobu než obvykle, než jsem se do knížky pořádně začetla, ale stálo to za to. Podlondýn je úžasné místo, které se mi líbilo hned od začátku, až se trochu Richardovi divím, že se tak vehementně snažil vrátit do toho nudného šedého světa tam nahoře. Jako ostatní komentující zde musím vyzdvihnout své oblíbené postavy, nájemné vrahy se smyslem pro černý humor, jistého pana Vandemara a pana Croupa.
Zajímavé to rozhodně je a v době vydání to musela být jistě událost. Ovšem u mě to víc jak na 4* nedotáhne. Bohužel...
Velice originální příběh, kde nic není takové, jak se zdá a skoro nikdo není takový, jak jste čekali.
Výborná a perfektně čtivá knížka s dvěma nejbrutálnějšími, nejodpornějšími a nejcyničtějšími nájemnými vrahy jaké sem měl tu možnost poznat ať už v knížce nebo filmu.
Gaiman je skvělý autor a tohle je mé nejoblíbenější dílo z jeho tvorby, je originální, zábavné a čtivé. Croup a Vandemar jsou nezapomenutelné postavy, jejichž chladnokrevné výroky snad nejdou zapomenout, rozhodně stojí za to si knihu přečíst
Jedna z nejlepších knih, které jsem z fantasy četla. Je velmi originální, tajuplná a to i přesto, že se vlastně celá odehrává v Londýnském metru! :)
Pěkná fantasy, ale přišlo mi to takové "plytké". Strašná spousta nápadů na jednu jedinou knihu. Celý seriál se do ní prostě nevešel :(
A coby fanda Jiřího Kulhánka jsem si samozřejmě oblíbil pány Croupa a Vandemara.
Jízda londýnským metrem je po přečtení téhle knížky skoro tajemný zážitek :-) nejsem fanda fantasy, ale tohle vřele doporučuji!
Londýn nadpřirozené bytosti tajemství městská (urban) fantasy metro zfilmováno – TV seriál
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2007 | Koralina |
Přišlo mi to příliš kýčovité a laciné. Jdi tam k tomu poklopu, třikrát se otoč na patě dokola a otevřou se ti kouzelné dveře do neznámého světa, který je skrytý pod Londýnem, je tam světlo, která tam vzniká asi jak, ale to autor neřeší. Jsou pod ním domy a ulice, nad kterými je klenba oblohy, která drží horní Londýn nebo jak ve vzduchu, aby na nás nespadnul a lidé se zvláštními schopnostmi jako otevírat dveře tak, že se jich dotknou, ale pozor, potom jsou strašně unavení a jejich mana se spotřebuje, tak honem šup do postele a nebo se najíst. Bože to je ale blbost!:).
Typycky kýčovitý nudný příběh...hlavní hrdino, jestli se chceš dostat zpátky k mamince, tak si zajdi pro mapu k markýzovi -tak jo. Markýz ho pošle k andělovi a ten ho pošle zase dál a dál až obejde s prosíkem všechny známé postavy, jejichž jediný smysl v románu je, že hlavnímu hrdinovi dají něco, co potřebuje. Připomíná mi to až příliš tu pohádku o kohoutkovi a slepičce. Někdo říká, že se mám odprostit od toho, že je to nereálné, ale to nejde. Asi nejsem ten správný "fantasta", ale nemám rád logické rozpory typu: ano, uřízli jsme mu hlavu a hodili do mixéru, ale jelikož máme okvětní lístek orchydeje z Ráje, tak ho za dva dny zase dáme do kupy. Pardon, ale pokud snít, tak alespoň v rámci danných fyzikálních zákonů. Rozjetou lokomotivu špendlíkem nezastavíte i kdyby ho ukoval sám Áres s panem Klausem a Karlem Gottem.