Nikdy se nepřestala usmívat

Nikdy se nepřestala usmívat
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459297/bmid_nikdy-se-neprestala-usmivat-hvR-459297.jpg 4 248 248

Robert Jenkins je uznávaný soudní psychiatr. Před sebou má případ, díky kterému už jeho jméno nikdy nezapadne. A přitom stačí jen mluvit a naslouchat. Alexandra je obyčejnou ženou, která nikdy nestála v centru dění. Až doposud. Ocitla se ve světle reflektorů s krví na rukou. Alexandra je vražedkyně. Na svém kontě má 168 zabití. Robert se těší na jednoduchý případ. Všechno je jasné. Alespoň do chvíle, než se s Alexandrou poprvé setká.... celý text

zelda7
03.06.2023 4 z 5

Moc se mi líbil styl, jakým byla kniha napsaná. Hlavní pointu jsem sice už u konce tušila, přesto mne jistý fakt na konci poměrně dost překvapil. Také oceňuji grafický doprovod v knize, čtenáři pěkně dokreslí dané situace. Stejně jako u jiných knih nakladatelství Golden Dog kvituji pěkný paperback, to spíš tak na okraj. ;)

zsykorova
21.05.2023 5 z 5

Knížka mě chytla hned od začátku, styl psaní je poutavý a autor neztrácí čas se zdlouhavými popisy, jde rovnou k věci. Zápletka je velmi originální a docela nečekaná, podle anotace jsem čekala typickou vražedkyni a ono je to takové překvapení. Byla to velmi kvalitní četba.

Dela111
23.04.2023 4 z 5

Audiokniha
Toto není klasický thriller, spíš takový hodně zvláštní psychothriller, kde autor zvolil méně tradiční formu vyprávění. Hlavní postava Alexandra působí jako monstrum, přiznala se k 168 vraždám a svůj životní příběh vypráví psychiatrovi. Postupné odhalování různých deviací, lidských zvráceností a zla je docela drsné počtení. Alexandra popisuje zločiny, které spáchala a vypráví i o násilí, které na ní spáchali jiní. Přestože jsou okamžiky, kdy by si i ona zasloužila lítost, její vyprávění působí tak chladně a lhostejně, že si sympatie nezíská a dlouho svým chováním pořádně odpuzuje (aspoň načtení na mne tak působilo).
Autor má zápletku dobře promyšlenou. Pointu jsem sice uhádla velmi brzy, ale na to proč a jak Alexandra mohla udělat to, co udělala a proč se nikdy nepřestala usmívat, jsem si musela počkat až do závěrečného rozuzlení.

Poznámka k audioknize - z časových důvodů v poslední době poslouchám i audioknihy, ale tato mě zklamala. Vím, že tohle je čistě můj subjektivní pocit, ale Alexandra je pro mne bohužel načtená tak nepříjemným hlasem, že jsem měla problém doposlechnout knihu do konce a dala jsem to jen proto, že jsem se chtěla dobrat celkového rozuzlení. Tady jsem měla raději koupit tištěnou knihu než audio, tohle si znovu určitě neposlechnu.

VeruMalfoy
23.04.2023 5 z 5

Musím naprosto souhlasit s komentářem od Snapeové. Kniha je velice napínavá a místy až moc drsná, ale jak píše Snapeovs, k celkovému vykreslení a pochopení děje je to třeba. Navíc je pravda, že vrazi se prostě s nikým nemazlí a nikdy nejednají v rukavičkách.

Autor mě dokázal dostat vždy tam, kde mě chtěl mít, v pulce jsem však hodně odhalila. Ne však úplně všechno. Vše jsem pochopila až úplně na konci, ale podařilo se mi odhalit v půlce dost na to, abych aspoň tušila, kam se děj bude ubírat. U této knihy je třeba být naprosto pozorný, aby čtenáři nic neuniklo.

I tak mě ale autor dokázal v mnoha momentech naprosto překvapit, až mě mrazilo, takže velká poklona. Jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do ruky, i když formou audioverze. Rozhodně vám jí doporučuji. Nudit se nebudete. :)

Nuttelka
15.04.2023 5 z 5

(Audiokniha)
Trošku jsem váhala, zda do této knihy jít a jsem hodně mile překvapena, jak mě poslech bavil. Interpretace výborná a "zápletka" originální, čekala jsem, co se z toho všechno vyvrbí, ale takový konec jsem nečekala, až mě úplný závěr dokonce i dojal. Jsem ráda, že to je smyšlený příběh, nevím, zda bych si dokázala připustit tento "dar" a že je mezi námi tolik zrůd. I když...

hana1039
30.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Audiokniha:
Opravdu zvláštní příběh, ale taky plný otázek a odpovědí, které nejsou tak jednoznačné,jak na první pohled vypadají... ještě, že to je vymyšlené, jinak by to byla asi rekordmanka,co se týče počtu vražd...( aspoň myslím )...nikdy si nesmíme dělat úsudky dříve, než se na případ podíváme hlouběji...

zandu
30.03.2023 4 z 5

Divný, jiný, neobvyklý příběh. Ale moc se mi to líbilo a odtrhnout se od čtení bylo těžké.

RockMartina
22.03.2023 3 z 5

Asi mi v knize něco uniklo... nebo nevím. Ale wow efekt se nedostavil. Taková velmi zhuštěná a pokrácená variace na Zelenou míli. Jednu * navíc přidávám za fotografa.

PosPol
18.03.2023 5 z 5

Lhářka, nebo mluví pravdu? Vraždila z utrpení, nebo pro vraždu samotnou? Geniální či obyčejná? Submisivní nebo jen ustrašená? Herečka nebo nebohá žena?

Alexandra se doznala ke 168 vraždám. Je vůbec v lidských silách zabít tolik lidí? Kolik nenávisti a zloby v sobě musí mít tato žena, jejíž rty jsou neustále zkroucené do posměšného úsměvu?

Kniha začíná popravou vražedkyně Alexandry. Pocítíte lehké zadostiučinění, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. Další kapitoly jsou pohledem zpět, kdy Alexandra mluví s doktorem Robertem a vzpomíná na jednotlivé vraždy. Popisky vražd jsou detailní. Možná až příliš detailní. Ale právě tyto popisky vylučují, že by si vše vymyslela. Jenže během čtení si s vámi autor hraje a přemýšlíte, zda byl při psaní pouze nepozorný, nebo jsou jednotlivé odchylky ve vyprávění odhalením něčeho mnohem většího.

Během vyprávění Alexandřina života se dostáváte do chvíle, kdy s ní začnete soucítit. Do chvíle, kdy si říkáte, že tohle přeci nemohla udělat. Do chvíle, kdy začnete přemýšlet, kolik zla a bolesti může jeden unést. A kolik zla a bolesti může další dát

Příběh jsem si poslechla jako audioknihu a něco vám svěřím paní Jitka Kahounová, která předčítá Alexandru, popisuje jednotlivé vraždy a myšlenky Alexandry tak věrně a lhostejně, že jsem měla chuť rozšlapat telefon! Kniha samotná má 150 stran a mě nepřestává fascinovat, jak se dá tak spletitý, komplexní a neuvěřitelný příběh nacpat do těch pár stránek. Konec? Nečekáte. Ne, ani vy, kdo víte kdo je vrah na prvních 10 stránkách detektivky! Ani vy ne. Knize nelze dát méně než 5/5 a doporučit všem přečíst, či ještě lépe poslechnout.

666Jitka
24.02.2023 5 z 5

Tak toto byla opravdová lahůdka !!! Výborně a poutavě napsaná kniha, která v člověku mixuje směs protichůdných pocitů vůči hlavní postavě až ke konečnému rozuzlení. Hlavní hrdinku si podle mého názoru většina čtenářů oblíbí a s tlakem u srdce poslouchá její životní příběh, který by byl až moc krutý i pro několik lidí dohromady. V jednu chvíli jejího vyprávění - kdo četl, určitě ví kdy - jí člověk začne úplně nenávidět za to, co je schopná provádět, ale někde v skrytu duše mu něco našeptává, že to není možné, aby Alexandra byla takových obludností schopná a začne ještě více tušit, že to všechno nebude jen tak, což potvrdí závěrečná část této skvělé knihy.

Snapeova
16.02.2023 5 z 5

Velmi netradiční příběh, který mě dostal. Postavy jsou výborně vykreslené. Některé drastické scény jsou až moc popisné, ale umocňuje to celkový dojem a vzbuzuje emoce.
Postupně mi v příběhu některé věci neseděly a přemýšlela jsem, jestli je to chyba autora nebo je to nějaký záměr, který bude odhalen později. Ukázalo se, že druhá možnost byla správně. Autor to měl promyšlené dobře a výslednou pointu jsem úplně neočekávala. Wow efekt se dostavil a výsledný dojem z knihy je skvělý. Jsem nadšená.

Abikk
21.01.2023 2 z 5

Nechala jsem se zlákat, koupila, poslechla a jsem zklamaná. Jako thriller mi to moc nepřišlo a ani nevím, zda jsem to pochopila. Hlas paní Kalhounové mne také dost iritoval. Nejsem čtenář Kinga ani podobných zde zmíněných, tudíž to je asi mimo můj žánr.

sknihouvbatohu
18.01.2023 5 z 5

Já tuhle knížku miluju. Od prvního slova po poslední tečku. Relativně krátký příběh a silný příběh mě zhusil, rozplakal, překvapil a ... zkráceně - získal si mě.

Ptáte se, proč jsem se do této knihy tak zblaznila? Upřímně... já nevím. Přišla mi do života, vyvolala bouři emocí, semlela mě a poslední stránkou mě vyhodila z příběhu ven. Šlus. Konec. A teď si žij dál beze mě. Řekla mi, co chtěla a pak se významně odmlčela a čekala. Až to všechno vstřebám, až budu schopna reakce a až mi naplno dojde, že byla spoušteč něčeho většího, co mi změní skladbu knihovny. Až s ní jsem naplno pochopila, že chci zaměřit svou čtecí pozornost na české autory hororového (a nejen jeho) žánru. Že to vážně umíme. A pokud vám tohle všechno dokáže kniha dát, nejde ji přeci nemilovat... už chápe? Ne? Tak si ji přečtěte a pak mi napište...

Morbidus
11.12.2022 5 z 5

Vybavuji si, že když jsem před lety tuto knihu (toho času první vlaštovku nakladatelství Golden Dog) přečetl, rozhodl jsem se autorovi napsat a dát mu zpětnou vazbu. Má zpráva však tehdy vyzněla poněkud negativně (nechtěně; od té doby jsem se doufejme naučil formulovat svá hodnocení lépe), takže tímto komentářem k druhému vydání snad věci uvedu na pravou míru. :)
Tento román považuji za jeden z nejlepších příběhů, které jsem dosud od Martina Štefka četl. Dokonce i teď, když jsem se k té knize znovu vrátil, mě dokázala strhnout natolik, že jsem ji zhltnul na dvě posezení. Nejde o to, že bych si nevybavil onu nezapomenutelnou pointu; nebudu prozrazovat jak a kde přesně jsem ji (logice navzdory?) už při prvním setkání s knihou předem úspěšně odhadl. Jde však spíše o myšlenky v příběhu obsažené, víceúhelné pohledy na věc a obecně skvěle zachycenou psychologii postav. Akce v ní příliš nenajdete - ale to je naopak to, co mi plně vyhovuje.
Je těžké o této knize hovořit bez zbytečného mávání rukama či spoilerů; je to skládačka, kde do sebe všechno (ano, i Intermezza mrtvých, zejména čtete-li pozorně mezi řádky) nakonec s precizním cvaknutím zapadne. Co však aktuální verzi knihy prospělo, je jednoznačně změna formátu a vlastně celkového vzhledu. Nemůžu říct, že bych osobně měl tento typ ilustrací (ať už se bavíme o obálce či vnitřku knihy) vyloženě rád, ale k příběhu sedí tak akorát. Celý svazek na mě působí velmi dobrým dojmem.
Hledáte-li dobře odvyprávěný příběh, tuto knihu s úsměvem doporučuji.

michaelwick
26.11.2022 5 z 5

S nakladatelem a spisovatelem Martinem Štefkem jsem se poprvé setkal na Fantastické Ostravě - u stánku s knihami od nakladatelství Golden dog. Pamatuji si, když jsem mu řekl, že jsem toho z produkce nakladatelství Golden dog (jehož je Martin majitelem - pro ty, co to ještě neví) už přečetl dost, jen nic konkrétně od Martina Štefka . Jaká byla jeho reakce?

“Nejlepší si nechávate nakonec, to je dobře.” Bylo to myšleno s vtipem, nadhledem a obrovskou pokorou, byť to tak nevypadá, ale v těch očích jste to v tu chvíli zkrátka viděli. Každopádně to nebylo jen vtipné, ale zároveň… TREFNÉ Snad se žádný z autorů, jež vydávají u Golden dog, neurazí

Každopádně zhruba před týdnem jsem tuto malou knížečku doslova zhltl za jedno odpoledne “Nikdy se nepřestala usmívat”. Naprosto super záležitost, přátelé. Ani nevím, co bych k tomu víc napsal. Popravdě, první půlka mě moc nebrala, protože příběh byl servírován tak, že vše je jasné a že i víme (díky prologu), jak vše skončí, takže by nás nemělo nic překvapit. Ostatně i Intermezzo mrtvých jsem moc nechápal, kladl jsem si otázku, jak nám tyto flashbacky posunou příběh? Možná kvůli nejisté první polovině si dovolím ubrat na jedné hvězdičce, ale jako celek všechno skvěle zapadá a vy, čtenáři, chcete vědět, v čem je vlastně onen háček, a tak čtete a čtete a čtete. Nakonec to všechno bylo dobře, když sám autor tak nějak nenápadně pomrkával na mě, jakožto na čtenáře, ve formě jakési nejistoty, která třímala v hlavě samotného doktora Jenkinse, který se setkával s hlavní hrdinkou, sériovou vražedkyní a vedl s ní dialog napříč celým příběhem. Působilo to tak jakože “nic není, jak se zdá” a že se možná máme na co těšit. Tohle mě drželo a byl jsem zvědavý. Takže ano, někde v půlce už jsem to zhltl jak malinu. Dialogy nesmírně zajímavé, filozofický pohled na svět mě bavil nejvíce (opravdu žijeme jenom proto, abychom žili?). Jako čtenář jsem jedním slovem spokojen.

POZOR: velká chyba dívat se v průběhu čtení na názory čtenářů na databázi knih - viz níže uvedené komentáře. Nemyslím si, že je vhodné psát, že nelze popřít inspiraci jedním slavným dílem, který četl dnes snad každý fanoušek Stephena Kinga, protože takový komentář je sprostý spoiler. Nakonec si myslím, že i o této inspiraci by se daly vést sporné diskuze, možná přímo se samotnou Alexandrou . Protože ten příběh je zkrátka jiný než ono nezmíněné Kingovo dílo.

Jako čtenář jsem byl spokojen a příběh můžu vřele doporučit. Jedno velké díky autorovi za skvělý zážitek

Annabelka
23.11.2022 4 z 5

Tato kniha je moje první od autora. Musím říct, že tento žánr moc nevyhledávám, mám poslední dobou období spíše na oddychové knihy. Přesto nelituji, že jsem jí přečetla. Chvilkami Alexandru nenávidíte, když popisuje vraždy, pak zase spíše litujete a říkáte si, že to není možné. Příběh se mi četl dobře, nicméně musím říct, že to pro mě nebyla taková ta kniha, kterou bych musela zhltnout na jeden večer a často jí odkládala. Konec byl předvídatelný, jak kdyby se autor inspiroval u nějakého filmu. Každopádně doporučuji určitě k přečtení

Annyshga
16.10.2022 4 z 5

Příběh jako byl tento jsem ještě nečetla. Vše začalo celkem netradičně - koncem. S Alexandrou se poprvé setkáváme v den provedení trestu smrti, ke kterému byla odsouzena. Její psychiatr ji byl velkou oporou a soucítil s ní. A přesně to mě zarazilo...je to přece vražedkyně říkala jsem si. Musíte ale přelouskat celý příběh, aby jste pochopili proč tomu tak je. Třeba na konci změníte názor stejně jako já. Spletitý příběh Alexandry je tvořen ze sezení s jejím psychiatrem Robertem a vzpomínkami na její hrůzný a nespravedlivý život. Některé části byly opravdu šíleně a brutální až mi z nich bylo těžko. A právě v těch chvílích mi bylo Alexandry vlastně líto. Pak ale přišly na scénu popisy vražd a soucit byl rázem ten tam. Zvrat a zároveň celkové vysvětlení, které přišelo na konci jsem nečekala a upřímně mě trošku zklamalo. Něco takového jsem v knize nečekala. Zas na druhou stranu bez této zápletky by všechno postrádalo svůj smysl. Příběh Alexandry vás trošku emočně rozebere a wow efekt taky nechybí takže za mě skvělá kniha má jeden večer .

Madla81
23.07.2022 5 z 5

Nikdy se nepřestala usmívat byla moje první kniha od Martina Štefka a rozhodně ne poslední. Vcelku útlá knížečka, od níž jsem se nemohla odtrhnout a i přes poměrně hodně hektické prázdniny jsem ji přečetla za dva dny, protože prostě nešla odložit.
Příběh začíná tam, kde většina jiných příběhů končí. Smrtí ženy, odsouzené za vraždy. A ne jen tak za pár vražd. Alexandra, naprosto nudně působící žena s nikdy nemizejícím úsměvem na rtech, má na pažbě celých 168 zářezů. A psychiatr Robert Jenkins si dal za úkol ženu vyšetřit a přijít na kloub tomu, jak mohla v průběhu dvaceti let zavraždit mnoha rouzličnými způsoby tolik lidí a nikdo si ničeho nevšimnul. Případy jednotlivých vražd spolu zdánlivě nesouvisí a ani Alexandra se při psychiatrických sezeních nechová ani jako agresivní psychopatka či jako vypočítavá geniální stvůra. I přes Alexandřino strašlivé dětství a množství traumatických zážitků Robertovi na jejím chování a příběhu prostě něco nesedí. A uznávaný psychiatr se chce dopátrat pravdy. Sezení mezi Robertem a Alexandrou jsou vyplněna intermezzy, které popisují vraždy, k nimž se Alexandra doznala. A některé popisy jsou opravdu pro silné žaludky.
Byla jsem příběhem naprosto unesena, a když jsem dočetla až k pointě, hlavou mi běžela sprostá slova a to ne proto, že by pointa vyprávění byla kravina, ale čistě jen kvůli síle vyprávění. Bylo to kingovské, mystické, hluboké a úžasné. Vzbuzovalo to ve mně tolik otázek! Všechno do sebe krásně zapadlo a mě bylo hlavní hrdinky upřímně líto. ptáte se, jak mi mohlo být líto neúprosné vražedkyně, která zbavila života 168 lidí? Která vraždila muže, ženy, mnohésvé oběti i mučila? jak jí někomu může být líto?
To už si musíte přečíst sami.
Já byla uhranuta a moc se těším na další knihy Martina Štefka, který nejen že odvádí úctyhodný kus práce jako nakladatel, ale také jako spisovatel

Zuzizuzi
09.07.2022 5 z 5

Po téhle knize se určitě kouknu i na další autorova díla. Alexandra bude hodně dlouho v mých myšlenkách. Chtělo se mi pro ni na konci brečet, ale plně chápu její rozhodnutí a divím se, že k němu nedospěla dřív. Na druhou stranu mi na konci chybělo trochu zadostiučinění, ale nechci moc spoilerovat.

jiri5027
01.01.2022 4 z 5

První kniha dočtená v roce 2022 a byla to trefa do černého. Ta podobnost s Johnem Coffeym je neoddiskutovatelná, nicméně mi tam příjemně vyskakoval i Hannibal Thomase Harrise. Tyhle dvě látky zkloubit do vlastního příběhu a držet se pri tom v originálních vodách - to je prostě výzva. A Štefko to zvládl skvěle.