Vyhlídka na věčnost
Jiří Kulhánek
Noční klub série
< 3. díl
Žijí mezi námi – známe je z televize, z rozhlasu i z novin – mluvčí. Ovšem pouze jeden z nich je pan Mluvčí, ale na toho v hromadných sdělovacích prostředcích nenarazíme. Pan Mluvčí totiž příliš nemluví, pan Mluvčí pouze vyřizuje vzkazy, a když s tím začne, slunce skryje tvář a pohřební služby přecházejí na dvojsměnný provoz. Trojsměnný.... celý text
Za mě asi jedna z jeho nejoblíbenějších. Četl jsem ji jako jednu z mála několikrát a stále baví. Asi se mi líbí i ten odkaz na další postavy, Noční klub. Devlin je kapitola sama pro sebe. Dokonce syn kvůli této knize četl Danteho Peklo, a to je co říct.
Má první a bohužel asi poslední kniha od Jiřího Kulhánka. Nebudu se rozepisovat o ději a ani o postavách, jelikož to tady už udělala hromada lidí, ale po přečtení jsem smutná, že předchozí jeho díla jsou pro mě finančně nedostupná a tudíž se cítím ochuzená. Celá kniha je neskutečná jízda a tak doufám, že napíše zase další návykovku. Za mě jedním slovem "génius"! Po přečtení jsem se vracela zase na začátek a vůbec jsem nedokázala knihu jen tak odložit. Neustále se mi v hlavě přehrává děj, který mě úplně pohltil. Pokud někdo miluje drsnost, peklo, příšery vepsané do našeho světa, tak ať si okamžitě tuto knihu, dokud je k mání, koupí. Já budu vzývat MISTRA, aby ještě napsal, pro mě, další neskutečný zážitek. To že vše vydává pouze jedenkrát, je bohužel bolavé zjištění.
Někde jsem četla, že v Kulhánkových knihách se odráží uchvácenost céčkovými filmy, současně se jim však bezmezně vysmívá, jakási autorská sebeironie a skvělá zábava pro puberťáky. Tím mi trochu spadl hřebínek, protože puberťák opravdu nejsem, Kulhánkovou Vyhlídkou na věčnost jsem nicméně zůstala uchvácená i já. Naprosto. Žánrově se přitom téměř míjíme. Téměř. Já se tolik bavila! Ty vtipné narážky, mistrně naroubované hlášky (klišé :)), chlapácky dojemné jiskření mezi Janem, alias Mluvčím banky, a upírkou Karolínou, a do toho mudrlant malá Fiona a kocour. Mňau... Doslova mě přišpendlili a vymazali svět kolem mě. Kotleta mluví o české akční škole a já mám českou literaturu, vč. vybraných autorů fantastiky brakové literatury ráda. Ne pořád, ne často, ale rozhodně ano. Jiří Kulhánek bohužel přestal psát. Tohle je jeho poslední kniha. To se dočtete v éteru snadno. Už ale nezjistíte, proč... ano, jsou tady další jako Kotleta nebo Sněgoňová. Ale stejně mě mrzí, že už v literárním světě nebude působit Kulhánek.
Další parádní kniha z pera mého nejoblíbenějšího autora. Dvě věci mě na této knize fascinují: promyšlený příběh (ano, v Kulhánkově knize!) a návrat některých postav z Nočního klubu.
Slabé a nezáživné. Postavy som si vôbec neobľúbila, a to nejak špeciálne ani tú hlavnú. A to som od Kulhánka predtým prečítala 5 kníh a všetky boli skvelé. Noční klub I,II sú jedny z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Myslela som si, že to bude niečo ako pokračovanie Nočného klubu, ach ale ako veľmi som sa mýlila. Noční klub mal všetko, napätie, skvelý humor, zvraty! Tu nebol humor prakticky žiaden. Najviac ma nudila tá cesta do pekla. Tri hviezdičky dávam len za pasáž, kde bol Jan s Karolínou a Fionou. To sa mi páčilo.
Kniha mě neskutečně překvapila, přikovala mě do křesla a číst ji před spaním byl jasný rozsudek k utrpení z nedostatku spánku další den.
Od ostatních knih se liší stylem výpravy a musím říci, že mi seděl nejvíce ze všech.
Příběh je poutavý, jako vždy s propracovanými fakty, uvěřitelnými situacemi a schopností pohltit.
Pro mě skvělá kniha, která mě v každém ohledu nadchnula. Mohu jen doporučit a hořce litovat, že tímto to končí..
Ps: po dlouhé době kniha, u které jsem si poslední dvě stránky přečetl hned několikrát po sobě.
Tak tato kniha je odpad. Neskutečná a hlavně nudná fantasmagorie a to říkám jako velký fanda Cesty Krve a Nočníku. Nulové budování vztahu k postavám, děj plyne odnikud nikam. U této knihy platí jako u všeho, že méně je někdy více. Tady je těch blbosti opravdu příliš.
Jméno Jiří Kulhánek se kolem mne v poslední době hodně točilo, tak jsem zkusila také.
Bohužel nebudu zřejmě spadat do skupiny příznivců.
Knížka mi připadala neskutečně zdlouhavá a nemohla jsem jí jí přijít na chuť. Ani jazyk mě neoslovil a tam, kde bych čekala ironii, jsem jí nenašla.
Navíc u dosti pasáží mi to připadalo, jako kdybych už je někde četla nebo viděla.
Možná se v budoucnu k autorovi ještě vrátím, ale hned to nebude.
Teď jsem knížku dočetla a tohle... tohle bylo PEKELNĚ ÚŽASNÝ! Děsně jsem si to užila. Fakt bomba. Moje první knížka od Kulhánka a doufám, že není poslední :)
(SPOILER)
Vyhlídku na věčnost vidím na stejné kvalitativní hladině jako Cestu krve a Noční klub.
Přišlo mi výborné propojení s Nočním klubem (souhlasím se zmíňkou, že Hanako uteče z Prahy vzhledem k její povaze), velmi čtivá je část peklo s Dantem a humor shledávám na nejvyšší úrovni.
Jedinou kaňkou na díle vidím uspěchaný konec knihy, zde bych očekával více stránek.
Knížku bych zařadil mezi povinnosti čtenářů české brakové scény. Pro milovníky Kuhlánka je to samozřejmost a nic jiného.
Už jsem jeden komentář k téhle knížce psala. Bylo to po prvním přečtení a už tehdy se mi to líbilo. Ale uběhl nějaký čas a já jsem po Vyhlídce sáhla znova. A četla jsem pomaleji, pozorněji, vracela jsem se k různým pasážím a nacházela spojitosti, které mi při prvním čtení unikly. A musím říct, že smekám před umem autorovým, před jeho fantazií a představivostí a je mi jasné (po přečtení všeho, co napsal), že Vyhlídkou to opravdu končí. Nejen, že jsou tu vysvětleny a uzavřeny osudy Nočního klubu. Ale jeho hrdina završil svoji cestu, kterou začal jako obyčejný člověk, pokračoval jako upír a teď dospěl na vrchol. Pokud tedy můžeme samé dno Pekla za vrchol pokládat, najdeme ho hned vedle Luciferova trůnu!
No fantasymagory mám rad ale tohle bylo trochu moc. Konec se tahnul a už tam nebyla ta zpravná akce. Co bylo super vstup do sopky a pak do pekla to byla bomba. Pak se pan mluvčí zamiloval a trochu to uvadalo a konec to jsem se musel hodně přemlouvat do aspoň nejak dočíst
(SPOILER) „Počkejte! Počkejte!“ zvedla hlas Alice, „to se tu vážně bavíme o tom, že si sbalíme plnou polní, navlíkneme maskáče a půjdeme střílet čerty?! Čerty?!“ nad absurditou své věty hlasitě vyprskla. - nad tímto jsem taky hlasitě vyprsknul. Bohužel to byl vrchol mé cesty skrz Vyhlídky na věčnost. Zbytek mi trošku přípomínal fanfic Anne Frank/Goku vs Hitler, bohužel v tomto případě psáno zcela vážně a bez ironie. A nechat jen tak ledabyle chcípnout téměř celý Noční klub, jen aby nakonec hlavní lesba přišla na chuť péru, to byla opravdu nešťastná volba.
Necelý sto stránek a dost. Kulhánek je jeden z nejžádanějších autorů. Tak moc, že nová díla se hezky prodávají a stará se neprodávají vůbec. Nebo jo, ale za 8 litrů českých. Nezpochybňuji autorův um, ale jsem v jednoduše subjektivní situaci, kdy mi to prostě nesedí. A mrzí mě to dost, protože zrovna takového autora jsem si chtěl užít. Po oné době jsem ani moc nevyrozuměl, co se v ději děje a s příslibem toho, co se mělo dít dle anotací, tak jsem asi jen rád, že jsem odložil. Byl by z toho úplný magyár gulas.
No, ještě dvě až tři Kulhánky bych snesl... byl jedinečnej. Teď je sice už kulhánků víc (s malým k( ale Mistr je furt jedinečný. No, co dělat. Všude na mě kouká Kotleta ,,, no nejen on a nejsou špatný, ale jo, taky se dá.
Mimochodem, jak ten chlap umi krasne popsat situace, děj, nenápadné dialogy...on je fakt hodně dobrej. Myslim ze by vynikl i v jiných žánrech . Škoda jeho talentu. Ale asi k tomu mel duvod.
Slavny ciňan Liou co napsal Problém tří těles taky od te doby uz nic nevydal. Prý sám zničil vse co měl pripraveno.. nelibilo se mu to. Ale mohl si to dovolit, ze...
Jsem pěkně uondaná, prošla jsem se peklem v Pekle i peklem na Zemi. Tolik postav, příšer, oživlých mrtvol a všelijakých čertmanů v jedné knize a všichni jdou po lidech. A pokud jsem to správně pochopila, může za to ukradení jedné hlavy padlého anděla. Dobrá fantasy kniha.
Poutavé čtení plné démonů a další fantasy. Jen ve 2/3 knihy se mluvčí zamiluje a tam se děj dost "táhne"
Tak to bola teda jazda.....
Satan,zombie, upíri, démoni,leopard ,pes.
Všetko tam máte ...
Totálna fantasmagoria....Ale zato jedinečný príbeh ktorý dával po prečítaní každej jednej stránky väčší zmysel....
Za mňa plný počet hviezd a este viac ...
Líbilo se mi to hodně, dobře se mi to četlo, mělo to spád. Nicméně téměř na konci mně to přišlo již trochu plytké. Hlášek k panu Delvinovi a jiným bylo příliš, a zdály se mi trapné. To ale jen trochu snížilo dobrý dojem z knihy.
upíři humor zbraně zombie česká fantasy démoni akční peklo
2002 | Noční klub. Díl první |
2011 | Vyhlídka na věčnost |
1996 | Dobrák |
1995 | Vládci strachu |
2003 | Noční klub. Díl druhý |
Jako první knížku jsem od Kulhánka přečetl Vládci strachu a pokud jste od něj ještě nic nečetli, tak Vám doporučuji to samé. Je to jeho první počin, kde se autor zabývá upíry a dalšími bytostmi a čte se to moc hezky (nehledě k tomu, že se to odehrává i u Nás). Na to navazuje Noční klub 1, 2 a musím říct, že to byl neskutečný nářez! Ještě, než se dostanete k Vyhlídce na věčnost, opravdu si musíte přečíst Noční klub. (Možná by se vyplatilo mít do té doby přečtenou Cestu krve a Divocí a zlí, protože se na tato díla autor trochu odkazuje, ale není to úplně nutnost) A konečně Vyhlídka na věčnost - to je opravdu třešnička na dortu - v životě jsem nečetl knížku, kde mě úplně jednak pohlcuje děj, ale zároveň mi hlášky a všude přítomný černý humor opravdu nedají vydechnout - pokud se na chvíli Kulhánek zbláznil v Divocí a zlí, Tak tady exceluje.