Noční vlak
Martin Amis
Anglický spisovatel Martin Amis sice ještě nedosáhl věhlasu svého slavnějšího otce, ale přesto je již chápán jako enfant terrible britské literatury. Je nejmladším synem Kingsleyho Amise, vystudoval Oxford a již po vydání prvního románu (The Rachel Papers, 1973) zaujal svým ostrovtipem a vyzrálou inteligencí. Noční vlak je již jeho třináctá kniha (v češtině čtvrtá). Amis se tentokrát vydává do Ameriky a do oblasti psychologického příběhu místy až detektivního rázu, v němž má svérázná vyšetřovatelka Mike Hoolihanová před sebou případ velmi podezřelé sebevraždy.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2000 , Volvox GlobatorOriginální název:
Night Train, 1997
Existencionální detektivka o pátrání vyšetřovatelky Mike Hollihanové po smyslu smrti jedné mladé, krásné a šťastné, dokonalé ženy Jennifer Rockwellové. Zajímavý náhled do policejní práce a dobře psychologicky prokreslené charaktery jsou další devizou Amisovy rozsahem spíše novely.
Zaujímavý pohľad na prácu policajtky a na samovraždu, aj ľudia, ktorí vyzerajú šťastní majú svoje problémy, o ktorých okolie netuší.
Jako postmoderní četba nabízí více otázek než odpovědí. Chápu, že pro někoho to může být nestravitelné. Dílo se vymyká jakémukoliv žánrovému zařazení. Každopádně styl je bravurní a témata, kterých se Amis v Nočním vlaku dotýká, mě osobně sedla, zajímají mě a postmoderní boření "zajetých kolejí" mě prostě baví.
Každého z nás občas vyruší Noční vlak. Každý z nás má v sobě neprobadatelné pevniny - i ten, kdo vypadá na první pohled zcela šťastný - může najednou podlehnout temnotě.
Žánr na pomezí psychologického románu a detektivky, rozsahem spíš novela než román. Styl velkých spisovatelů (mezi které Amise řadím) se však dá jen těžko zaškatulkovat.
V prvním plánu jde o příběh policistky, která si v minulosti prošla těžkou závislostí na alkoholu a nyní vyšetřuje podivnou smrt své známé, velmi úspěšné vědecké pracovnice. V dalších rovinách se děj zabývá samotnou prací policie. Je mnohem realističtější a opravdovější než je tomu v běžných detektivkách a thrillerech. Uvažování inteligentní ženy ve středních letech (policistky) bylo přesvědčivé, stejně jako policejní reálie. Amis se představuje ve vrcholné formě. Zbavil se banálností, zbytečných a nudných úvah vedoucích odnikud nikam (Jiní lidé -Tajemný příběh). Zde není nic navíc, vše má své opodstatnění, text jde přímo k věci a nese i jisté existenciální tajemství.
Niečo ako detektívka s pokusom o hlbokú psychologickú analýzu mysle ženy, ktorá si vzala život... Len tá hĺbka mi tam akosi chýbala. Analýza dôvodov sebavraždy policajtovej dcéry s pokusom o jej zatraktívnenie prvkami detektívky na mňa pôsobili akosi amatérsky, nevierohodne, ako nadstavovaná kaša s množstvom nelogickým slepých odbočiek, ktoré sa v konečnom dôsledku chceli tváriť ako veľký objav. Akoby sa niekto rozhodol napísať atraktívnu záležitosť, rozbehol to, avšak došli mu sily. Na môj vkus trošku plytké a bez iskry, napriek úcte k autorovi.
anglická literaturaAutorovy další knížky
2016 | Zóna zájmu |
2001 | Peníze |
2003 | Šíp času |
2007 | Londýnská pole |
1996 | Jiní lidé: Tajemný příběh |
Nevím, proč byla kniha v knihovně zařazená mezi detektivky, protože tohle klasická detektivka není. Je to melancholické pátrání po důvodech jedné sebevraždy. Dobře napsané, ale vlastně tím, že to zůstalo někde na pomezí detektivního žánru a existenciální novely, tak jsem z toho byla nakonec lehce rozčarovaná...