Nokturno pro dvě sekery
Jiří Procházka
Kniha obsahuje tři povídky, inspirované činností SNB na Slovensku. Pouť za Ofélií,Nokturno pro dvě sekery a Svítání nad vodami.
![jprst jprst](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
23.05.2020
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Občas v místní vesnické knihovně prohrábnu skříň s vyřazenými knihami, abych si připomněl, co jsme v dobách minulých četli. A tato je jedna z těch nepovedených, na kterou autor asi příliš pyšný nebyl.
![Pavelpi Pavelpi](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/5286/pavelpi-E8y.jpg?v=1540849932)
22.04.2013
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Podle mého se jedná o průměrnou knihu.Od Jiřího Procházky jsem zvyklý na gradaci a to se týká i série Majora Zemana.Řekl bych,že se tato kniha moc nepovedla.
Část díla
1983 | ![]() |
1984 | ![]() |
2020 | ![]() |
1978 | ![]() |
První dvě povídky jsou na lepší tři hvězdičky, ovšem třetí povídka (Svítání nad vodami) věnovaná dramatické kapitole z doby budování Oravské přehrady se mi dost líbila (silně čtyři hvězdičky), takže celkově hodnotím knihu čtyřmi hvězdičkami (objektivně 3,5 hvězdičky). První povídka s názvem Pouť za Ofélií o akci proti banderovcům na Slovensku v roce 1947 měla rozhodně větší potenciál, druhá povídka (titulní) pojednává o jakémsi zvláštním duelu mezi příslušníkem Státní bezpečnosti a účastníkem protikomunistického odboje. Celkem překvapivě je titulní povídka velmi krátká (20 stran), zatímco další dvě mají 80-90 stran.