Nokturno pro dvě sekery přehled
Jiří Procházka
Kniha obsahuje tři povídky, inspirované činností SNB na Slovensku. Pouť za Ofélií,Nokturno pro dvě sekery a Svítání nad vodami.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nokturno pro dvě sekery. Přihlašte se a napište ho.
23.05.2020
Občas v místní vesnické knihovně prohrábnu skříň s vyřazenými knihami, abych si připomněl, co jsme v dobách minulých četli. A tato je jedna z těch nepovedených, na kterou autor asi příliš pyšný nebyl.
Kniha Nokturno pro dvě sekery v seznamech
Část díla
1999 | Třicet případů majora Zemana 1. |
1983 | Lišky mění srst |
1984 | Hrdelní pře majora Zemana |
2020 | Zločin na zámku |
1978 | Hrdelní pře |
První dvě povídky jsou na lepší tři hvězdičky, ovšem třetí povídka (Svítání nad vodami) věnovaná dramatické kapitole z doby budování Oravské přehrady se mi dost líbila (silně čtyři hvězdičky), takže celkově hodnotím knihu čtyřmi hvězdičkami (objektivně 3,5 hvězdičky). První povídka s názvem Pouť za Ofélií o akci proti banderovcům na Slovensku v roce 1947 měla rozhodně větší potenciál, druhá povídka (titulní) pojednává o jakémsi zvláštním duelu mezi příslušníkem Státní bezpečnosti a účastníkem protikomunistického odboje. Celkem překvapivě je titulní povídka velmi krátká (20 stran), zatímco další dvě mají 80-90 stran.