Paní Ti na stopě zločinu
Frédéric Lenormand
Nové případy soudce Ti série
V dalším příběhu románové řady Nové případy soudce Ťi, v níž Frédéric Lenormand znovu oživil slavnou postavu okresního soudce působícího v Číně v 7. století za vlády dynastie Tchang, se tentokrát tajně ujímá vyšetřování jeho všetečná manželka. Původně nevinná hra se však záhy změní v nebezpečné dobrodružství. Touha po bohatství a moci, zvrácené choutky a nenávist se jako smyčka stahují kolem nevinných obětí…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2006 , GaramondOriginální název:
Madame Ti mène l, 2005
![PWM PWM](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Sice s ohledem na starou Čínu poněkud nepravděpodobné, ale opět komplikovaný a zajímavě vystavěný detektivní případ. Zajímavé je „odidealizování" jednotlivých postav Čínské společnosti a jejich polidštění. Detektivka se vším vzdaluje svému předobrazu Čínských detektivních příběhů, na druhou stranu je ale čtivá, vtipná a zábavná a mnohé postavy působí jako živoucí lidé a ne pouze jako symboly. Příběh je navíc velmi temný a s mnohými překvapeními.
Lenormand naneštěstí udělal zásadní chybu, že využil jména proslulého Gulikova soudce Ti, který je ale přeci jen velmi odlišný od jeho vlastního pojetí a to znalci Gulikova díla jen těžko „spolknou“.
Nový soudce Ti zdaleka neodpovídá ideálu Tchangského úředníka, nepředává reálie staré Číny tak přesně a není takovým symbolem ctnosti a spravedlnosti. Na druhou stranu je právě o to všechno více člověkem.
Jako tak často u Lenormanda zábavná a svěží detektivka se zajímavou zápletkou a škodí jí především to zbytečné využití jména Ti a s tím spojená očekávání.
![alekis alekis](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nejdříve zopakuji a potvrdím, co píše Kyri o kousek níž: Pokud nemáte sentimentální vztah ke Gulikovi, doporučuji.
K původnímu Soudci Ti mám vztah velmi blízký, je to jeden z nejskvělejších detektivů, vedle Poirota a Sherlocka Holmese. Navíc ta stará Čína... Prostě paráda.
A teď ho vezme do nenechavých pracek nějaký dovolený Francouz a udělá z něj tak trochu truhlíka..! Všechno je naráz úplně jinak! Kam zmizela důstojnost, dokonce jistá vznešenost úřední osoby? Kam zmizela disciplína v soudcově domácnosti?
Autor je vtipný! Můj třetí přečtený příběh je plný humorných poznámek a postřehů... První paní je mojí favoritkou... a i tenhle ne tak dokonalý Soudce Ťi nakonec případ vyřeší se svou obvyklou bravurností.
Těším se, že si přečtu všechny příběhy tohoto (některými čtenáři opovrhovaného) nového Soudce Ťi. :-)
![Kyri Kyri](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Gulika jsem přečetla celého a líbí se mi, ale naprosto mi nevadí, že vzal jiný autor postavy a rozhodl se s nimi pokračovat. Ne všechny Lenormandovy detektivky jsou pěkné, ale tahle mě bavila. Byla akční, neotřelá tím podvodnickým chováním Tao Kana i postoji První dámy a od čtení jsem se jen nerada nechala odtrhnout.
Pokud nemáte sentimentální vztah ke Gulikovi, doporučuji.
![DalJa DalJa](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69919/m_69919-qjT.jpg?v=1459854946)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Poměrně krutá fanfiction na Gulikova Soudce Ti - v podstatě jde trochu o "uvádění románových příběhů na pravou míru". Charaktery jsou vychýlené, ale víceméně věrohodně směrem k drsné realitě. On se van Gulik netajil, že typ soudce Ti (i jeho pomocníky) převzal z původních čínských příběhů, kde byl soudce vzorem dokonalosti a geniality. Lenormand to bere z druhé strany, poněkud naturalisticky. Logicky to tím pádem nemá (exoticko-pohádkovou) atmosféru původního díla a pokud někdo čeká další díl van Gulika, bude zklamán a znechucen.
Samotný příběh neurazí ani nenadchne, přečetla jsem se zájmem jako alternativní pohled, ale domů si to pořizovat nebudu.
![Carmen13 Carmen13](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Nechápu, proč se pan spisovatel tak vyřádil na charakteru postav. To, že totálně zpackal charakter soudce Ti, to jsem již bohužel měla tu čest poznat v jiných "dílech", ovšem to, co provedl s Tao Kanem, to už je opravdu zarážející....hrůza. Myslím, že nebudu mít ani sílu tuhle slátaninu dočíst.
![barynka15 barynka15](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23467/23467-wVV.png?v=1407239015)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Celkem se mi kniha líbila, ale ještě jsem neměla možnost číst příběhy od pana Gulika, takže zatím nemůžu porovnat.
![mulderka mulderka](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64096/m_mulderka-0bk.jpg?v=1540823657)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Mně tyto knížky připadají spíš jako parodie na vynikající originál, navíc patrně nechtěné... Nikdy neměly být napsány!
![wooloong wooloong](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43813/m_wooloong-657ec2508ddb5.jpg?v=1702806096)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Ta jediná hvězda je za jakous takous detektivní zápletku. Nad tím ostatním jenom žasnu! Jak může nějaký rádoby spisovatel jen tak převzít štafetu jiného (spoustu let mrtvého) autora a takhle nechutně ji zprznit? Proč udělal z původně sympatických postav naprosté bezcharakterní idioty?
Soudce Ti - v původních detektivkách bystrý a zásadový člověk, v těch \"nových\" namyšlený trouba
Rodina soudce Ti by měla být harmonická a jeho tři dámy příjemné a oddané společnice, které se navzájem respektují. Místo toho je nám předhozena podivná famílie, kde se všechny dámy chovají jako závistivé přihlouplé slepice a Ti jako pěkný despota.
Pan Lenormand se obzvláště pomstil První dámě, která už není tou moudrou, milující a laskavou manželkou a respektovanou velitelkou v ženských komnatách. První dáma se v jeho verzi proměnila v nespokojenou vrtošivou ženskou středního věku, která lže, podvádí a chová se a jedná jako žena poněkud problematického charakteru.
Ostatní osoby nejsou v povídce dostatečně vykreslené, ale ani Ma Žung, Ťiao Taj a seržant Chung nebyli zcela ušetřeni. Navíc mám za to, že pan spisovatel nemá jaksi dostatečně nastudované reálie a občas mu ulítne nějaká ta bota. Opravdu si čínská manželka ze 7. století bere na hlavu klobouček se širokou krempou a závojíčkem? Nosily čínské dívky z této doby halenky? (Palác na jezeře Ču-An) a podobně.
Nemám nic proti samotným detektivkám. Pro mě za mě, ať si pan Lenormand vytvoří třeba soudce Li a píše si o čem chce, možná si to jako oddechvku s chutí přečtu, ale takhle převzít a zprznit mé oblíbené postavy od mého oblíbeného autora mi přijde jako svatokrádež a snaha se za každou cenu prosadit na úkor slavnějšího kolegy.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Tao Kan - napravený podvodník, který se díky charismatu soudce Ti stal jeho sice nadále mazaným, ale poctivým a okouzlujícím pomocníkem, se najednou mění na nepoctivce a hlupáka.
Nemám nic proti samotným detektivkám. Pro mě za mě, ať si pan Lenormand vytvoří třeba soudce Li a píše si o čem chce, možná si to jako oddechovku s chutí přečtu, ale takhle převzít a zprznit mé oblíbené postavy od mého oblíbeného autora mi přijde jako svatokrádež a snaha se za každou cenu prosadit na úkor slavnějšího kolegy.
![Katuska001 Katuska001](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29329/29329.jpg?v=1381127969)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Detektivní příběh ujde, ale charakteristika postav převzatých od Roberta van Gulika mě velmi zklamala, postavy a jejich chování autor velmi pozměnil v negativním smyslu.
2007 | ![]() |
2014 | ![]() |
někdo vykrádá hudební texty a melodie, někdo literární postavy..slovy našeho Ladislava Stroupežnického: „Nepište mi a pokud možno nepište vůbec.“
FL buď miloval postavu soudce Ti a chtěl vzdát van Gulikovi hold, ale nepovedlo se..jeho soudce Ti je jiný..nebo se chtěl přiživit a to hodnotit nemohu, protože nevím, jak je na tom ekonomicky...dám mu ještě šanci u detektivek s Marií Antoinettou...