O čem se nemluví
Kelly Rimmer
Píše se rok 1942 a Evropa je stále v neúprosném válečném sevření. Hned za stany ruského uprchlického tábora, který je teď jejím domovem, pronáší mladá žena svůj svatební slib. Rozhodnutí, které změní její osud, je zároveň lží, jež zůstane pohřbena až do příštího století… Když se Alice dozví o hospitalizaci své milované babičky, zasáhne ji to. Přestože se musí plně věnovat své rodině a především synovi, kterému ve dvou letech diagnostikovali poruchu autistického spektra, snaží se navštěvovat babičku v nemocnici. Ta žádá svou vnučku, aby se vydala na cestu do její rodné země – Polska, a pomohla jí tak vyrovnat se s neuzavřenou minulostí. Jaký příběh na Alici v Polsku čeká? Co se jí babička snažila tak zoufale vyprávět?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , Ikar (ČR)Originální název:
The Things We Cannot Say, 2019
druhá světová válka (1939–1945) pro ženy tajemství babička zajatecký tábor rodinná tajemstvíAutorovy další knížky
2017 | Až budu bez tebe |
2017 | Když jsem tě ztratila |
2019 | Matčino vyznání |
2020 | Utajená dcera |
2022 | O čem se nemluví |
Toto je moja úplne prvá skúsenosť s autorkou a verím, že nie posledná, pretože tento príbeh ma dostal. V knihe sa skrýva dojemný príbeh plný lásky, ktorá sa len tak nevidí. Názov knihy úplne vystihuje celý tento príbeh. Prelínajú sa tu 2 doby a musím povedať, že ten nápad sa mi páčil, a tiež sa tu vyskytuje množstvo postáv, ale každá z nich je dôležitá.
Vyše 90-ročná Hanna, ktorá nemá už veľa času, požiada svoju vnučku, aby navštívila jej rodné mesto v Poľsku. Síce jej vnučka Alice, nevie, čo má hľadať, pomôže svojej babke, aj napriek tomu, že je pre ňu ťažké odísť od manžela a detí. No v knihe sa objavuje aj príbeh Aliny, z obdobia vojny.
Tento Alinin príbeh ma úplne dostal. Alina a Tomasz sú postavy, ktoré budete milovať. A aj napriek tomu, že v období, keď ich láska rozkvitla vypukla vojna, tak ani jeden z nich sa nevzdával a bojoval. Tomasz je typ muža, ktorý by pre Alinu zniesol aj modré z neba a to isté aj Alina pre neho. Keď ich oboch vojna zasiahla, aj tak dokázali spoločne snívať o lepšej budúcnosti a tieto sny chceli premeniť na skutočnosť. Veľa krát mi v príbeh vyhŕkla slza, no najmä, keď som čítala čím si museli prejsť, koľko útrap museli podstúpiť a koľko smútku prekonať. Dôležité rozhodnutia museli urobiť z hodiny na hodinu. Tento príbeh je nielen o tom, ako vojna zasiahla ich, ale aj ich rodiny. No hlavne je to príbeh čistej lásky, ktorá dokáže prekonať veľa. Nechcem vám veľa prezradiť, hlavne preto, že v príbehu je množstvo zvratov, ktoré budete odhaľovať spolu s Hanninou vnučkou Alice.
Musím priznať, že tak dojemný a krásny príbeh som nečakala a tie záverečné kapitoly, kde sa celý príbeh rozuzlil ma opäť rozcítil.