O myších a lidech

O myších a lidech
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537515/bmid_o-mysich-a-lidech-66315b25ee183.jpg 4 5602 5602

„Ale s náma je to jiný. Protože já mám tebe – a o mě se staráš ty, a ty máš mě – a o tebe se starám já. Proto.“ Poetická novela o síle přátelství, dnes již klasické dílo světové literatury, vychází v mistrném podání Vladislava Beneše. George a Lennie spolu putují za prací od jednoho kalifornského ranče k druhému. Ačkoli se píší 30. léta 20. století a chudý zemědělský dělník by si toho neměl od života příliš slibovat, spřádají sny a plány, jak si za ušetřené peníze koupí malé hospodářství. Prozíravý George bude mít na starost všechno podstatné a slaboduchý hromotluk Lennie bude chovat králíky. Když se na statku seznámí s mrzákem Candym, který se k nim chce přidat, zdá se, že jsou od skutečného života jen krůček. Hubené časy však v málokom probouzí to lepší a na cestě ze dna ať nikdo pomocnou ruku nečeká…... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Of Mice and Men, 1937

Interpreti: Vladislav Beneš

matewr84
20.11.2020 4 z 5

Je až s podivem, jak autor na těch cca 100 stranách dokázal výborně vykreslit psychologii postav a mistrně do celého děje zapracovat vybraná témata, která se spolu navzájem ovlivňují a předávají nakonec čtenáři nějaký vzkaz, bez toho aniž by to působilo nuceně a našroubovaně. Celkově výborná četba, byť trochu předvídatelná a občas mající jakousi nucenou hybnost (deus ex machina). Ale to se jí dá, vzhledem k jinak bravurnímu zbytku, lehce odpustit.

domihruzkova
17.11.2020 5 z 5

Přiznám se, že když jsme tohle literární dílo probírali kdysi v hodině literatury, přišlo mi to jako pitomost a ani mě nenapadlo se do něj začíst. Teď po letech můžu říct, že to rozhodně stojí za přečtení!

Fontak
16.11.2020 5 z 5

Krátká knížka. Měl jsem si přečtenou za cca 2 hodiny. Tento komentář píšu zhruba půl hodiny po dočtení a ještě mám hubu dokořán....

Jarka_rybář
14.11.2020 4 z 5

Velmi silný příběh o přátelství a snech.

Kate72
13.11.2020 5 z 5

Zase jedna z knížek kde vás autor nenápadně vtáhne do děje a po chvíli vás vyplivne a vy jen sedíte z otevřenou pusou. :) každá postava tu má svůj příběh, svoje kouzlo i svoji psychologickou stránku.

Mygli
06.11.2020 5 z 5

Tohle se opravdu povedlo. Sloh, uchopení příběhu i k vzteku nervózní finále. Po přečtení jsem ještě pět minut koukal na radiátor a dumal, tak mě dostala celá ta syrovost a bezskrupulózní nekompromistnost děje. Ještě pořád to žvýkám. Bravo Johne...

LuKofr
05.11.2020 5 z 5

Četla jsem jí kvůli maturitě. Nečekala jsem moc, ale opak byl pravdou. Příběh je velmi zajímavý. Rozhodně doporučuji.

marina4088
30.10.2020 5 z 5

Úžasná, dojemná a nepopsatelně citově založená kniha, která na mě udělala velký dojem..

Karoli282
25.10.2020 5 z 5

Úžasná kniha, která vypráví o skutečném přátelství, ale i o bolesti. Knihu jsem četla už dávno, ale zanechala ve mně silný dojem.

VAnna
21.10.2020 5 z 5

Myslela jsem si, že mě tato kniha opravdu bavit nebude, ale naopak mě bavila moc. Doporučuji!

Monika848
02.10.2020 5 z 5

Sice bych tuhle knížku si sami od sebe nevybrala, kdyby to nebyla povinná četba k maturitě, ale byla to jedna z mála knih, která byla opravdu čtivá a záživná. Ke konci pak i slza ukápla.

Wladimirski
17.09.2020 5 z 5

Kniha vzbuzující silné emoce. Velké téma, podněcující, příběh vykreslující lidské povahy, osudy, sociální vazby, přátelství i lidské limity, přitom velmi přirozeně čtivé. Zanechala ve mě hluboký dojem a v myšlenkách se k ní vracím. Přečteno díky čtenářské výzvě, díky za ní. Jdu pátrat po dalších knihách Johna Steinbecka!

RonnieSmithx
16.09.2020 4 z 5

Krásná kniha o velkém přátelství s tragickým koncem. Příběh se četl moc hezky a rychle. Je tu perfektně zachyceno, jak se lidský sen může během chvilky rozpadnout.

Zuzka12627
28.08.2020 3 z 5

Velmi krátká knížka s velmi silným příběhem, který končí smutně. Nelituji, že jsem tuto knihu přečetla.

Epes
27.08.2020 5 z 5

Ohromně lidský příběh z doby, kdy se o mentálních nemocech nevědělo.

Elevant
11.08.2020 5 z 5

Námět s potenciálem velkého románu se Steinbeckovy podařil vydestilovat ve stostránkovou, nesmírně silnou novelu. Že mne kniha hned ze začátku pohltila jsem poznal podle toho, že jsem si začal v hlavě konstruovat všechny možné vývoje událostí, přičemž jsem hlavním dvojici protagonistů nepokrytě fandil. Rozuzlení, jaké si Steinbeck vybral, bylo po úvaze nevyhnutelné. Přesto mi zabralo chvíli, než jsem se z knihy vzpamatoval.

Coloratura
01.08.2020 4 z 5

Krátké. Smutné. Krásné.

Miliarda
26.07.2020 5 z 5

Můj první Steinbeck ve mně vyvolal absolutní nadšení. Autor na zhruba 100 stránkách rozehrává brilantní příběh o přátelství, který pěkně graduje až k poněkud hořkému, ale pravděpodobně nejlepšímu možnému zakončení, které ve mně zanechalo silné emoce a rozhodně mě navnadilo k přečtení dalších děl tohoto po zásluze vysoce ceněného autora.

pepa4081
25.07.2020 4 z 5

Pozor SPOILER. Krátká knížka na odpoledne. Pro mne velice krásná, bohužel na konci velmi smutná. Těm dvěma jsem celou dobu fandil.
Nanejvýš uspokojivé.

lima123
20.07.2020 5 z 5

Vynikajúci krátky príbeh priateľstva Georga a Lennieho. Skvelý talent rozprávača - autora v krátkom príbehu výstižne vykresliť charakterové črty postáv aj prostredie. Určite odporúčam.