O psaní

O psaní
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326771/bmid_o-psani-5zv-326771.jpg 4 67 67

Výbor z Bukowského korespondence ukazuje oblíbeného autora z jiné stránky: dopisy přátelům, redaktorům i kolegům, chronologicky řazené, se dotýkají především tématu psaní. Zachycují jednak pomalu se rozvíjející Bukowského tvůrčí kariéru „zevnitř“, očima autora, který líčí, jak začínal poezií v malých časopisech, jak na dlouhá léta psaní úplně přerušil, protože propil psací stroj; jak na jeho možnosti psát působila jeho zaměstnání i lidé kolem něj. Současně čtenář objevuje jakýsi autorský manifest, který Bukowski neformuluje jako prohlášení pro veřejnost rozepsané do okázale formulovaných tvůrčích zásad: spíše mezi řádky čteme autorova zaujetí „pro svůj způsob“, přezíravost vůči mainstreamovému „správnému psaní“ i rigidním zásadám literárních škol. Navzdory takovému zdánlivě ledabylému postoji je zřejmé, jak důležité psaní pro Bukowského bylo a s jakou vážností se mu věnoval.... celý text

Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo

On Writing, 2015

Luigi1
15.10.2024 4 z 5

Myslel jsem že to bude nuda ale dalo se číst

Velekněžka
15.02.2022 5 z 5

Noblesa pozdějších dopisů kultivovaných u vínečka svým nadhledem zcela evidentně překračuje počáteční kolísavou kvalitu korespondence psanou pod vlivem "sprostého" piva. A společensky přizpůsobivé akademické zápisky z úvah od čaje či kávičky se pro příliš raný umělcův věk (3-16 let) bohužel dochovat nepodařilo. Tak co se všem "Hankopichům" pořád nezdá? :-)

Pafka643
10.05.2021 4 z 5

Nerad bych tady zabředl do nějakého lezení do zadku. A ani nechci opakovat, co už bylo řečeno tisíckrát a lépe. Takže jen ve zkratce.
Buk je špica.
Inspirativní myšlenkový pochody
Upřímnost a vytrvalost.
Víc takových spisovatelů.
Klobouček
Hoj

Claria21
08.01.2021 5 z 5

skrz dopisy získáváme intimní náhled do celého Charlesova života. Co si z toho vzít? Psaní je jako tlačení na velké, které by se nikdy nemělo vzdávat.

puml
20.02.2019 5 z 5

Kompilace z dopisů v nichž Bukowski popisuje svoje literární začátky a konce, svůj život na literárním okraji, který se stal ale časem literárním parnasem. Je to jako Bukovi básně a povídky. Vostrej tah na bránu (ať je tou bránou cokoliv, i když nejčastěji to je chlast, ženský, dostihy a samotný psaní) čiší z každý věty. Vše je doopravdy, i když hodně z toho je jen vymezení se vůči všem těm "zatuchlejm literárním spolkům". Je v tom i notná dávka pozérství a samolibosti, to je jasný už jen z toho rozsahu některých dopisů, i z tý často nekonečný lamentace nad životem, nad poezií, obecně ale nad celkovym stavem literatury. Ne že bych s Bukem vetšinou nesouhlasil, v některých věcech se projevuje až prorocky, ale ve Státech v tý době (řekněme 50. - 80. léta 20. století) bylo spousta dobrejch básníků, to je jasný už jen z těch dvou antologií, co u nás v 80. letech v překladu vyšly (Dítě na skleníku a Horoskop orloje), ale i z překladů, co vyšly v legendární edici Plamen (Kinnell, Ashbery, Patchen, W. C. Williams a další). No, Henk se prostě pohyboval v jinym prostředí, nebyl to univerzitní vzdělanec jako hodně básníků v tý době, a pro něj byl pokec s popelářem víc, než pokec s prezidentem (jako třeba Frost s Kennedym). Bukovi výtky stranou tvorby některých autorů jsou často jen haldou nic neříkající slovní vaty a nelze je brát jinak než jako součást autorova mýtu. Je to často jen geniální blábol. I když na Jeffersovi bysme se asi shodli, na Frostovi a Creelym už asi ne. Ale jinak osobně si taky raději pokecám s popelářem než s prezidentem, ať je to prezident čehokoliv. Popelář má vždycky co říct, kdežto prezident, ten bude vždycky jen kličkovat a chytračit.

A tak se nám díky nakladatelství Argo dostává pomalu ale jistě kompletního "starýho prasáka" se vším tím bordelem pod postelí, ve špajsce i na zachodě. Těžko říct, jestli by s tím "starej prasák" souhlasil. Možná by mu to bylo šumák, ale možná taky ne. Já už jen čekám, že třeba časem taky vyjdou i autorovi zápisky z papírků pod pivo. Je až s podivem, co všechno se dá z jedný mrtvoly vytřískat. Doporučuji.

Shindo
31.07.2018 4 z 5

Ku knihe som spočiatku pristupoval s istou nedôverou (hoci je to Buk), nie som totiž nadšencom rôznych korešpondencií, recenzií atp. Postupom času som sa však začítal a nabralo to spád.
V Bukovej korešpondencii pekne vidno, ako sa postupne názorovo vyvíjal, no jeho cynizmus a drsný pohľad na svet sa tiahli väčšinou knihy (ak nie celou). Zaujala ma hlavne záverečná časť, kedy už bolo z Buka cítiť istú vyzrelosť - teda v jeho podaní.

Zaujímavý doplnok k jeho poviedkovej tvorbe.

JP
20.05.2018 5 z 5

"... a tak tu dneska máme legie polospisovatelů, co nám buší na dveře a podstrkují a rozhlašují svého génia, protože jsou "neobjevení" a už ten fakt ne-objevenosti je ujišťuje o jejich géniu, protože "svět na ně ještě není připraven".
Na většinu z nich nebude svět připravenej nikdy; neumí psát..."

Henry Miller, Fante, Robert Crumb (that's underground) a spousta hříček a detailů o životě ("To sis zase vzal ty podělaný Cantos?" "Jo," já na to, "nemůžeme přece pořád šukat."). Zločin a trest, Cesta do hlubin noci, Zeptej se prachu. Céline zůstává těžce nesehnatelnej (ale už jsem si ji objednal v angličtině). Víc než kde jinde se tu Bukowski dokola zmiňuje o těch, co ho ovlivnili, jako Hemingway, Pound, Sherwood Anderson, a o tom, co pro něj psaní vlastně znamená. Byly to příjemný týdny, když jsem si četl tuhle knihu po krátkých částech, většinou na hajzlu, sdílel jsem Bukovo nadšení pro vydání sbírek a knih, nadšení pro psaní samotný, který pro něj byla terapie, bez které nemohl být (a bylo snadný) i pro to, jak kráčet životem a trpět.

Není nad jistoty.

"Děláme, co umíme, a moc nám to nejde.
Odsuzovaní. Uzamčený. Pózujeme s tím.
Moc pracujem. Moc se snažíme.
Nesnaž se. Nepracuj. Je to tam. Dívá se to rovnou na nás, prahne po tom, až se to vyvalí z uzavřený dělohy."

erik385
02.05.2018 5 z 5

Toto by si mal prečítať každý, kto má spisovateľské ambície a ľutuje sa, že sa mu nedarí, a myslí si, že úspech a odozva musí prísť tak rýchlo ako "lajky" na facebooku či instagrame... Bukowski vám ukáže, čo to znamená čakať a čakať a čakať... Bukowski skrátka nikdy nesklame! 5stars

Gracian1964
29.04.2018 5 z 5

Nemohol som túto knihu nekúpiť, keďže od Hanka kupujem všetko, čo ešte nemám, nuž došlo aj na túto... korešpondencia od štyridsiatych rokov až takmer po jeho smrť. Nie som sklamaný. A myslím, že nikto, kto má Hanka rád, sklamaný nebude.

ozzak
14.04.2018 5 z 5

další skvělá kniha od Bukowského nemám slov .