Obratník Kozoroha
Henry Miller
Autobiografická zpověď o profesních, milostných, uměleckých a erotických peripetiích autorova života před odchodem do pařížského exilu, zasazená do živě vykresleného prostředí New Yorku dvacátých let, navazuje na předchozí Obratník Raka radikálností své výpovědi i erotickou otevřeností, jež z knihy učinily jeden z bestsellerů počátku šedesátých let a významně ovlivnily poezii i prózu nastupující beatnické generace. Millerova zpráva o newyorských letech dospívání působí, „jako by na ní spolupracovali Harpo Marx s Hieronymem Boschem,“ napsal o Obratníku Kozoroha po jeho oficiálním americkém vydání týdeník Time.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1992 , ReflexOriginální název:
Tropic of Capricorn, 1939
V knihovně jsem si musela výpůjčku dvakrát prodlužovat, vůbec jsem se nemohla začíst.
Styl je na můj vkus příliš rozvláčný a dobový.
Než jsem se dostala k trochu zajímavějším pasážím, byla jsem už knihou dost znuděná.
Byla jsem na knížku docela zvědavá, ale mé očekávání bylo vyšší než realita.
Připadá mi to jako takový rozvláčný "brainstorming z mého života". Ve své době to mohl být kontroverzní román, dnes už mi až tak zajímavý nepřipadá.
Četla jsem tuto knihu před 30lety. Musím si ji znovu přečíst s odstupem času. Sex v literatuře je vítán.
Pekne. Ak si predtym precitate Henry & June od Anais Nin, Kozoroh vam povie viac - zena a zeny, o ktorych HM pise, nebudu take tajomne a mysticke, ako ich opisoval - uvedomite si, aky bol pred nimi a pri nich maly a castokrat zufaly.
Keby knihu dostal do ruk naruzivy editor, vyskrtal by z nej tak tretinu, ale nastastie, Henryho knihy si skrtal on sam (aspon myslim). Na rozdiel od miliardy inych knih, som sa pri tejto ozaj dobre zabaval a nahlas smial. Skoda, ze v edicii Reflex bola kniha v takom salatovom vydani, ze uz v polovici z nej zacali vypadavat strany, a musel som davat sakramentsky pozor, aby som ich uschoval a vlozil do knihy spat. Nakoniec nechyba ani jedna.
Knihu som nechal na schodoch na bratislavskej Hlavnej stanici. Enjoy.
Henryho Millera bych nechtěl mít za kamaráda. Určitě by se mi totiž snažil vojet holku a tomu moc nefandím. Ale tomu, že vojižděl jinejm chlapům skoro před sto lety holky, fandím dost. O tom je totiž Obratník kozoroha.
V roce 2013, kdy jsem čet Obratnik raka, jsem byl ještě mladej a měl vlasy a tudíž nepsal vysoce inteligentní recenze na knížky a tak vůbec netuším o čem to bylo. Ale dal sem tomu 4*. Tenhle Obratník hodnotím obdobně. Je to Millerova prasácká zpověď - o jeho vyrůstání v New Yorku, o jeho rodině, o práci, ale hlavně o prncasení. To je panečku sloveso!
Henry hodně a často kombajnoval ženy. V knize si například stěžuje, že byl nadějný klavírista, ale nikam to nedotáhl, protože "as soon as I was able to play a song the cunts were around me like flies".
Nejen epizoda s chlupatou učitelkou na klavír mi opět ve vlaku dávala zabrat a knihy způsobující erekce mají u mého penisu vždy dveře otevřené. Jelikož je můj penis můj velkej kámoš, tak i já byl spokojen a hodnotim knihu i přes nudné pasáže kladně. A to jsem dlouho nebyl na Kladně.
Autorova snad nejpestřejší kniha - autobiografie (práce i prasárny), humor, sáhodlouhá surrealistická pasáž, úvahy...
Moc nechápu nízké hodnocení této knihy; Miller nejspíš patří mezi ty autory, které část čtenářů miluje a druhá část nenávidí.
Jeho postoje k životu a ke světu jsou natolik specifické, že jedni se s nimi nutně musí ztotožnit a druzí je odsoudí coby postoje zločinné.
erotika americká literatura autobiografické prvky
1991 | Obratník Raka |
2002 | Pod střechami Paříže |
1994 | Sexus |
1992 | Obratník Kozoroha |
1991 | Tiché dny v Clichy |
Výborná autobiograficka Henry millera z prostředí New Yourku.
Jeho styl života a způsob psaní mnel velký vliv na, pozdější beatnickou generaci rád si přečtu další knihu a ke knížce se rád vrátím