Obraz Doriana Graye

Obraz Doriana Graye
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546591/bmid_obraz-doriana-graye.jpg 4 6899 6899

„Jediný půvab minulosti je v tom, že je to minulost.“ Oscar Wilde

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Tympanum

The Picture of Dorian Gray, 1891

Interpreti: Ivan Lupták

martunka
28.05.2015 5 z 5

úžasná kniha - zajímavý vývoj povahy člověka. děsivé a poučné a přitom krásné.

Miloush
26.05.2015 5 z 5

Skutečně se dá říct, že co věta to citát.

Misha11
12.05.2015 5 z 5

Neskutečná kniha. Nečekala jsem, že se mi bude tak líbit. Četla jsem ji spíš proto, že je to známá (a celkem oblíbená) klasika, ale vážně překvapila.
Čtivý a celkem napínavý příběh (věděla jsem, jaký bude konec, ale zajímalo mě, co všechno se stane před ním). Skvělé myšlenky sepsané skvělým autorem, perfektně propracované postavy, žádné dlouhé a nudné rozhovory a především hodně, hodně dobře vykreslená naprostá změna Dorianova postoje k životu a jeho celkové psychiky.
Tohle se mi vážně líbilo a k této knize se ještě ráda vrátím.

Četla jsem starší vydání (snad 90 let staré), ale ten překlad byl super, číst se to dalo a dokonce se to četlo i příjemně.

No a po dočtení, jak je mým dobrým zvykem u všech knih, které mají filmové zpracování, jsem se podívala na film, konkrétně ten z roku 2009. První myšlenka: nemá mít Dorian, takhle náhodou blonďaté/zlatavé/zlaté jako slunce/vlnité/nebo jak to kdo chce nazývat, vlasy? Ne, zřejmě omyl. Černé a rovné, prosím pěkně. Takže filmové zpracování (nejen kvůli tomuto - nacpané nudnými až stupidními scénami, podstatné vynecháno a tak podobně) mě nezaujalo.

Janet11
30.04.2015 4 z 5

Klasická kniha, kterou by si měl každý přečíst. Krásný pohled do lidské duše a ukázka slabostí člověka. Někomu by však mohly dělat problémy některé příliš dlouhé popisy a styl psaní.

helkol
15.04.2015 3 z 5

Nečekala jsem že se mi bude zrovna tato kniha líbit, ale díky povinné četbě jsem se k ní dostala a jsem za to ráda

LPG
14.04.2015 4 z 5

Čtivá klasika. Málo věcí potěší tak jako povinná četba, která se dá číst. Jsem obohacen o spoustu myšlenek a názorů. Možná se i zamyslím sám nad sebou. Konec je opravdu pan KONEC.

KS-Jerryn
08.04.2015 4 z 5

Kniha plná hlubokých myšlenek, nad kterými je dobré se zamyslet. Jednu hvězdičku odebírám kvůli předlouhým popisům. Dorianova sbírka cetek, nebyla pro mě jako čtenáře příliš zajímavá.

CatWomanka1
07.04.2015 5 z 5

Obraz Doriana Graye jsem vzala do ruky už několikrát a pokaždé najdu něco nového a kniha je stále jen lepší a lepší. Doporučuji a myslím si, že je to jedna z knih, kterou by měl mít přečtenou/v plánech každý. A nejen tahle, celý Oscar Wilde je výborný. Tahle knížka ve mně probudila lásku k literatuře, je to pro mě příběh stejné váhy jako Malý Princ.

Domuly
02.04.2015 4 z 5

Knihu jsem se pokoušela číst již kdysi dávno a to jsem to vzdala. Tentokrát jsem vytrvala a neprohloupila jsem. Obraz Doriana Graye je příběh, který je notoricky známý. Výborná postava je lord Henry, který skvěle zapadá do celého příběhu. Občas jsou nudné pasáže, které svádí k přeskočení (popisování hudebních nástrojů a cetek co Dorian sbírá), ale jinak má knížka grády a netrpělivě očekáváte co se bude dít dále. Konec knihy celý příběh o zhýralé duši výborně zakončil.

Strange
25.03.2015 5 z 5

Jedním slovem - perfektní. Po přečtení jsem měl jakési "Dorianovské" období, které kdo nečetl nepochopí. Dokonce se z ní stala první kniha, kterou jsem četl v jiném jazyce.

TerkaPS
24.03.2015 2 z 5

Mám z knihy velmi rozpačité pocity (zvláště poté, co mě navnadilo zdejší vysoké hodnocení). Námět zajímavý, ale pro mě nezáživně zpracované, některé pasáže mě vyloženě nudily a trápila jsem se s nimi. Zajímalo by mě, zda by stejná kniha měla tak vysoké hodnocení, pokud by jí napsal "pan Novák" a ne Oscar Wilde :-).

sedmispac
14.03.2015 4 z 5

Nebýt zdlouhavých popisů v některých kapitolách, bylo by to bez chyby. Wilde uměl dokonale popsat společnost, jeho výroky jsou nadčasové. Oblíbená kniha a jedna z nejlepších v povinné četbě.

Makoves
12.03.2015 1 z 5

Nedočetl jsem.

RobertRoberts
08.03.2015 5 z 5

Oscar Wilde byl autorem především divadelních her a Obraz Doriana Graye je jeho jediným románem. Jde však o nadčasový román, který zapadá do období viktoriánské éry, ale svůj odkaz odevzdává dodnes. Je ukázkou toho, jak zrádná a slepá může být krása, hon za mladostí a požitkářstvím. Pokud dáte člověku peníze a moc, začne si hrát na boha, ztrácí skutečné hodnoty a záleží mu jen na hmatatelných věcech. Jsou to věci, které dokážou změnit i tu nejčistší duši. Dorian Gray počas svého života ochutnával bohatsví, ale zakusil i příkoří bídy. Nenáviděl pokrytectví vyšší společnosti a ta mu to dávala náležitě pocítit.

Dorianova životní cesta by se dala nazvat obětí života za život. Obětoval ten krátký - čistý a krásný život smrtelného člověka za věčný, no v konečném důsledku však hříšný a smutný život. Krása mu přinešla vše, po čem toužil, ale vybrala si svou daň v podobě zohyzděné duše.

Ale co kdyby jsem měli každý svůj portrét jako naše zrcadlo? Jaký by to byl pohled?

jitka3162
06.03.2015 5 z 5

Tato kniha má v sobě spoustu mouder, které vychází především z úst lorda Henryho, který má opravdu skvělé postřehy. Nikdy jsem se s podobnou knihou nesetkala, vypsala jsem si spoustu pasáží, ke kterým se určitě budu vracet. Není divu, že je v povinné četbě. Na této knize jde krásně vidět, jak se mění doba, ale lidé ne.

Lucie2
22.02.2015 5 z 5

Jedna z mých oblíbených knih, ke které se stále vracím.

evicccka
22.02.2015 3 z 5

Mě nikdy tenhle příběh moc nenadchnul, ale klasika je klasika...

Nunee
21.02.2015 5 z 5

Miluju temné příběhy... A navíc... Tohle je prostě KLASIKA!!! :-)

Ketesh
11.02.2015 4 z 5

Nebýt jedné kapitoly, která byla až přehnaně dlouhá a nesmyslná, by to bylo skoro dokonalé dílo.

Jackson
10.02.2015 5 z 5

Dorianův obraz je pozlátko, pro příběh odvíjený na pozadí neznamaná víc než slova na stránce.