Odinovi vlci
Giles Kristian
Havran (G. Kristian) série
< 3. díl
Román Odinovi vlci navazuje na druhý díl vikinské ságy, knihu Synové hromu, a autor v něm pokračuje ve vyprávění příběhu záhadného chlapce Osrika, který se dostal do světa pohanských Norů a jako Havran Krvavé oko se stal jedním z nich. „Vyplujeme za dalšími boji a naplníme naše truhlice,“ říká jarl Sigurd v předchozím dílu Havranových dobrodružství, v němž jeho Norové přišli v zemi Franků nejen o bohatou kořist, ale i o mnoho dobrých mužů. Pro Nory však existuje ještě něco cennějšího než stříbro a zlato – něco, co bojovníkovi nevezme žádný zrádný nepřítel ani to nespálí oheň. Je to sláva, která po něm zůstává, když on sám už vydechl naposledy. A tak se Sigurdovi muži vydávají na dlouhou plavbu do Miklagardu, jak tehdy na severu nazývali Cařihrad, do země, v níž lze najít obojí: slávu i bohatství. Plavba je ale zavádí do neznámých a nebezpečných vod i zemí. Sigurdova vlčí smečka však bude muset za svou touhu po slávě zaplatit vysokou cenu, neboť i když se zdá, že ulice Miklagardu jsou vydlážděné zlatem, teče jimi také krev…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2013 , BB artOriginální název:
Raven: Odin´s Wolves 3, 2011
Série si mě postupně naplno získala, i když jsem první díl musel chvíli rozdýchávat. Podle mě se autor při psaní knih zlepšoval. V posledním díle se mi moc líbilo šikovné použití známých (ale už přebývajících) postav Etfriga a Cynetrith, obraz historického období, ale také hravá fantazie a lehkost odvíjejícího se příběhu. Autor se toho nebál a hrdinům dopřál opravdu velké činy. :-D
Výborné ukončenie série. Zostáva len dúfať, že budú preložené aj ostatné Gilesove romány.
Abych se znovu neopakoval, zkrátím to tím, že jsem rád, že si tato série ke mně našla cestu a získala místo v mé knihovně.
Norové přišli v zemi Franků o statečné spolubojovníky a všechno stříbrné bohatství, prsteny, řetězy, spony i mince, tak se jeli zahojit do Miklagardu. Tamním obyvatelům říkali "namodralí" a strašně je překvapilo, jak tito tmaví bojovníci klesli vždy na kolena do prachu, když zaslechli naříkavý kvílivý zvuk, zvoucí k modlitbě. Norové jim opět přinesli do jejich domovů oheň a smrt. Při honbě za bohatstvím a slávou je čekala ještě mnohá nebezpečenství, putýnky prolité krve, smrtelná zranění. Ale vybojovali si pověst válečníků a tvrdých mužů, jimž se nikdo nevyrovná. A tak nám to krásně a napínavě pan Giles povyprávěl, doporučuji jako čtivou oddechovku.