Odkaz boha Kukulkana
Erich von Däniken
Jedná se o archeologický román, v němž je vysloveno mnoho otázek, ale který dává také nejednu odpověď k teoriím o možnosti prvotního osídlení Země neznámými bohy z vesmíru.
Literatura světová Sci-fi Záhady
Vydáno: 1994 , Columbus (ČR)Originální název:
Das Erbe von Kukulkan, 1993
Do výzvy hledám ne úplně čtené knihy. Fascinuje mě veškeré tajemno a vše nadpřirozené, tzv. něco nevysvětlitelného mezi nebem a zemí. Na naší zeměkouli jsou unikátní starověké stavby a archeologové a vědci pořád a pořád zkoumají.
Tato románová kniha nás příběhem zavádí do mayského města r.1317 a následně r.1982. Tuto velice inteligentní kulturu nám přiblíží dva mladí chlapci Yum a Xixli. Vysvětlí přínos boha Kukulkana a jeho poselství pro mayskou civilizaci a jejich víru. Přiblíží obdivuhodnou učenlivost a vypracovaný mayský číselný systém počítání včetně názorných ukázek. Kniha je doplněna fotografiemi Kukulkanovy pyramidy.
Při čtení jsem opravdu chtěla věřit, že se to tak skutečně stalo.
Občas trochu křečovité rozhovory postav, tak aby autor do děje narouboval fakta, vysvětlení a své teorie. Kdo již od Danikena něco přečetl, nic nového se nedozví, je to spíš pro dětské publikum, ale i mně se to četlo příjemně. Jen nechápu, že autor vydal totéž znovu pod názvem Tajemství mayské studny, opravdu se to liší jen ve slovíčkách a stavbě vět (nejspíš dáno jiným překladem).
S touhle knihou jsem měl problém kvůli její výšce. A4 prostě jen tak do knihovny nejde - tedy do té mé, nízké. Nakonec jsem ji musel položit. Krásný archeologický román - tleskám.
1971 | Vzpomínky na budoucnost |
1995 | Šok z bohů |
2008 | Den, kdy přišli bohové |
1991 | Oči sfingy |
2007 | Planeta lhářů |
Chtěl jsem zabrousit do trošku jiného žánru, a na doporučení sestry jsem si Kukulkana přečetl. A určitě nelituji. Hned na to jsem sjel na netu snad všechny dokumenty na tohle téma a můžu říci, že je to vcelku fascinující a všechno tak děsivě přesvědčivé.