Odvážný mladý muž na létající hrazdě
William Saroyan
Dvacet pět povídek z pera jednoho z nejslavnějších amerických spisovatelů. Autobiografické črty se střídají s povídkami z velkoměstského života, kresby charakterů s názory na umění, na život a lidi. Pohled na svět očima okouzlenýma zázrakem života.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1958 , Československý spisovatelOriginální název:
The Daring Young Man on the Flying Trapeze, 1935
Pět hvězdiček za upřímnost, pravdu a lásku k životu. Nelehké čtení ne pro formu, ale pro obsah. Nádherné, niterné, opravdové, nadčasové a oduševnělé. Výpověď autora, který nemá rád dějiny, stroje a obchodování, o bídě Ameriky třicátých let, hladu, nezaměstnanosti, mobilizaci, ale také o dospívání a hlavně o životě a smrti.
Nejvíce mne bavila předmluva. Zbytek mě nesedl. Na mne moc mluvení a nic z toho. Trochu mi připomíná Hemingwaye, ale ten je mnohem čtivější. Saroyan jen klouže po povrchu věcí a postav, H. jde více do hloubky.
"Nevěřrím v obchod. Všechny stroje pokládám za haraburdí, sčítací stroje, automobily, lokomotivy, letadla, ano i kola. Nevěřím v dopravu, v přenášení těla z místa na místo, a rád bych vědel, kam kdo kdy šel. Odešel někdy někdo ze sebe samého? Je kterákoli z cest tak obrovská a zajímavá, jako cesta duše životem? Je konec kterékoli z cest tak krásny jako smrt."
Všechny ostatní už jsem zapomněl, ale titulní povídka Odvážný mladý muž na létající hrazdě se mi vryla do paměti. Je smutná, krásná a jedna z nejlepších vůbec, co jsem od kohokoliv četl.
První kniha Williema Saroyena je jakýmsi odrazem jeho osobnosti,jeho pohledu na svět,na život,na lidi.V povídkách je zachycena autobiografická stránka obsahující autorův cit,jemnost,dobrotu.
Některé povídky mne zaujali,pobavili a přinutili přemýšlet,jiné mi přišli nezajímavé,ale i tak se mi v mnohém kniha líbila.Nejvíce asi autorův styl života,a sice: SKOČ DO VODY A ZAČNI HNED PLAVAT...
Část díla
1980 | Tracyho tygr |
1981 | Léto na krásném bílém koni |
1998 | Tati, tobě přeskočilo |
1958 | Odvážný mladý muž na létající hrazdě |
1998 | Mami, mám tě ráda |
Nebudem nikoho presviedčať, že W.S. bol výborný spisovateľ. Pre mňa bol. Mal dar sprostredkovať vlastné zážitky tak, aby boli zážitkom aj pre druhých. Využíval pri tom všakovaké finty spisovateľského remesla a určite mu viac sedela forma poviedky ako román. Táto kniha je toho dôkazom.