Oflajňák

Oflajňák
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525611/bmid_oflajnak-6545735c4a99e.png 5 8 8

Péťa je obyčejný osmiletý kluk, který má jediný problém. Tráví až moc času na počítači a u jiných technologií. Není to však jenom jeho vina. Jako každé dítě, i Péťa vlastní Oflajňákův žeton - kouzelný předmět, díky kterému se děti stávají dospělými. Pokud bude na počítači a u pohádek trávit příliš času, může přijít zlá čaroonlajnice a žeton mu ukrást. A přesně to se stane! Cesta k znovuzískání žetonu však vede skrze offline aktivity a hry, které Péťa už skoro všechny zapomněl. Podaří se Péťovi za pomoci hodného Oflajňáka žeton získat zpět?... celý text

Lienilda
16.09.2024 5 z 5

Knížka mě zaujala svou anotací, koupila jsem synovi za vysvědčení ve druhé třídě a zároveň abych podpořila čtení a intonaci se kterým má, podle paní učitelky, problém většina dětí ve třídě a musí víc trénovat. Nooo, různě i nerůzně jsem zkoušela syna motivovat aby se do čtení pustil, bez výsledku. Až nakonec návrh, že po přečtení pár stránek bude jeho striktně omezený čas na hraní počítačových her, prodloužen, padl na úrodnou půdu. Je to trochu kontraproduktivní, že. Ale syn pak najednou četl a hodně a nahlas. A každý den. A já vidím zlepšení.

Příběh je o chlapci, který tráví příliš času na počítači, až mu zlá čaroonlajnice ukradne žeton, bez kterého nemůže hrát, ani koukat na televizi víc jak 30 minut denně a ani nemůže vyrůst. Proč? Vysvětlení fungování tohoto žetonu jsme se nedozvěděli. Osmiletý chlapec Péťa (jedináček) má skvělého parťáka, pejska Pětku, který mluví. Péťa x Pětka. Trošku krkolomné, ale po čase jsme si zvykli. Příběh se četl pěkně.

Ilustrace se mi moc líbily. Příběh byl v určitých částech moralizující, Péťovu chování a jeho prozření jsem chvílemi nevěřila :) Líbily se mi i lístečky se vzkazy od Oflajňáka, jen ten font písma na vzkazech byl obtížněji čitelný pro dítě.

Celkově hodnotím hodně kladně. Přimělo mě to přemýšlet, kolik já trávím času s technologiemi během dne.

LadaJana
11.09.2024 1 z 5

Knihu četla dcera ve 2. třídě jako povinnou četbu a já poslouchala. Dcera řekla, že to bylo ok, ale extra nadšená z toho nebyla a několikrát jsem jí musela připomenou, aby to dočetla, což se často neděje. Nejsme rodina, kde se tráví moc času na počítači nebo s televizí - možná proto. Já se přiznám, že mně se nelíbilo, že jeden virtuální svět - počítačové hry je zaměněn za kouzelný svět - kdy pes mluví a je plnohodnotný kamarád. Jestli kniha měla mít výchovný smysl, tak toto mi přijde dost nerealistické. Celkový dojem z knihy byl spíš smutný, malý kluk, který je pořád sám doma a ještě je na něj uvalen další stres z nesmyslného získání žetonu, aby mohl vyrůst.

broskev28
18.07.2024

Oflajňák má téma, které je třeskutě aktuální, a hodnocení, které mi nedalo šanci nekoupit ho do naší knihovny. Pravda, po přečtení tolik nadšená nejsem.
Začnu drobností, chybami – není jich mnoho, ale možná jde o překlad ze slovenštiny (soudím podle toho, že knihu nabízí jedině Martinus), a shodu podmětu s přísudkem v čase minulém zkrátka korektor dostatečně nepohlídal, škoda. Že Pětka mluví a je vlastně jediným stálým přítelem Péti, to mi po chvilce připadalo úplně normální, v pohodě a vlastně jsem tenhle nápad ocenila.
O poznání hůře jsem rozdýchávala, že osmiletý kluk zůstává o prázdninách doma sám, zvlášť když občas rodiče pracují dlouho do večera. Určitě souhlasím, že by se děti měly osamostatňovat co nejdříve, ale všichni víme, že tenhle argument by byl naprosto irelevantní v případě, že by se Péťovi v době nepřítomnosti rodičů něco vážného stalo, takže tohle fakt neberu, ani v knižním příběhu (asi profesní deformace).
A teď to nejdůležitější: motivace – tedy získání žetonu a důvod, proč ho Péťa nutně musí mít – mi naopak připadala trošku naivní, tak na úrovni Ježíška, možná ani ten osmileťák by to nebral. Ale kdo ví, třeba se pletu?
Teď jsem zvědavá, co mi na knížku řeknou naši malí čtenáři, to je vždycky to nejdůležitější, kam se hrabou moje dospělácké připomínky!

veruptackova
25.04.2024 5 z 5

Přiznám se, že nakladatelství PERKMAN mám spojeno hlavně s kronikami (vánoční, výletní..). Že vydali i knihu pro děti, jsem zjistila až nyní a musím říct, že jejím vizuálem i obsahem jsem byla velmi mile překvapená.

Dětem i rodičům toho Oflajňák zvládne předat opravdu hodně a navíc udrží zájem i mladších dětí díky nádherným ilustracím.

(Podrobný názor na knihu najdete v recenzích :-) )

Malinali
06.03.2024 5 z 5

Přesně pro děti už od školkového věku, které rády tráví svůj čas u konzolí a tabletů, ukázka, že i mimo online svět, je super svět, kde se dá užít legrace a to i bez rodičů (např. máte-li jedináčka, vyžaduje pozornost a neumí si sám hrát). Lehce fantasy - mluvící pes, kterému rozumí jen kluk Péťa. Ale inspirativní. Dobře se čte jak školkovým dětem, tak sám může číst už i prvňáček - velké písmo.

Ivana11
29.01.2024 5 z 5

Moc hezká kniha o malém chlapci, který veškerý volný čas tráví u počítače, u televize a při hrách na mobilu. O tom, jak ho Oflajňák vede k tomu, aby se své závislosti zbavil. Doporučuji přečíst i dospělým.

hry závislosti

Autorovy knížky