Ohniště v obýváku
Vojtěch Novotný , Jan Zrzavý
Ohniště v obýváku představuje soubor textů dvou známých biologů, Vojtěcha Novotného a Jana Zrzavého, v nichž s humorem sobě vlastním komentují aktuální dění ve vědě i společnosti. Dávají nám nahlédnout do praktického provozu vědeckého bádání, utahují si ze svých kolegů, boří mnohé zakořeněné mýty a posmívají se dogmatikům všech názorových proudů. Najdeme zde jeřábníka v pralese či válku sluníček, dozvíme se, jak neandertálci ovlivnili naši lásku k tabáku nebo proč máme slabost pro apokalyptická proroctví. Novotného a Zrzavého eseje jsou víc než jen o biologii; jsou o našem chování a společnosti, ve které žijeme.... celý text
Místy si jen říkám, že je škoda, že některé ty "jednohubky" nejsou rozvedené na více stran. V knize je každá kapitola stejně dlouhá. Chápu, proč to tak je, ale přibližně u každého pátého článku si říkám, že by mohl být aspoň dvojnásobně dlouhý. Jinými slovy: je natolik zajímavý, že mi 2 strany nestačí :-)
Zahrnuje mladší texty než současně vydaná "Jak to chodí u opic", ale lze tu doslovně zopakovat, co píšu i tam: Chytré a poučné, duchaplně vtipné, zdravě provokativní a roztomile nekorektní, ale vždy přesné, trefné a zábavné. Jsou to takové obzvlášť pikantní jednohubky velmi rozmanitých chutí, osvěžující a provětrávající základní přesvědčení a představy o světě. Příspěvky obou autorů se skvěle doplňují a nelze se začít nudit. Všudypřítomný přírodovědný nadhled je ohromně osvěžující. Zajímavé je, že ani starší texty zásadně nestárnou, ale naopak se samy od sebe tváří v tvář současnosti překvapivě aktualizují. Vřele doporučuji všem otevřeně přemýšlivým!
Opet lahodne cteni kratkych vtipnych udernych textu. Jen je skoda, ze vetsina politickych narazek je jiz davno zapomenuta (probuh, kdo to byl ten Zeman?) - a pak ze se pry lidstvo dokaze poucit z historie ;)
Laskavy novotny humor tu je stridan s kousavym provokativnim zrzavym rypanim a opet to paradne funguje. Casto jsem se smal i nahlas a spousta inteligentnich prekvapivych postrehu me vazne bavila! :)