Okamžiky štěstí
Patrik Hartl
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zajímavý nápad s oboustranným vyprávěním, ale ani tímto kouskem mě Hartl nijak neuchvátil ...
Tahle kniha byla úplně skvělá. Miluju ženský a mužský pohled na stejnou věc. Nejdřív jsem četla Veroniku, ale Jáchymova verze se mi nakonec líbila víc.
Na to, že jsem na Patrika Hartla pohlížela trochu s despektem a ještě navíc byla donucena si tuto knihu přečíst, musím říct, že to bylo celkem příjemné překvapení. Děj si plyne tak nějak sám od sebe. Veronika a Jáchym jsou veskrze sympatičtí, takže je snadné jim odpustit kdejakou botu. A Ač jsem se obávala, že se u druhé poloviny budu nudit, nestalo se tak. Naopak příběh Veroniky bravurně doplnil mozaiku načrtnutou Jáchymem. Navíc jsem si znovu uvědomila, že můj život je tak lehký a krásný.
Nechápu, jak může někdo propracovat knihu tímto způsobem! Přečtěte jednu půlku a při čtení té druhé vám dílky do sebe krásně zapadají... Těším se na další knihu!
Jedná se o příběh dvou sourozenců, jejich přátel a rodiny. Kniha je rozdělena na dvě části, každá z nich je vyprávěna jedním z nich, tedy Jáchymem a Veronikou. Jejich příběh začíná poměrně smutně, tragickou smrtí obou jejich rodičů, což zapříčiní brzké dospění obou, od této chvíle se musí začít protloukat životem sami a při tom je potká řada zábavných, smutných i absurdních příhod, při kterých potkají nové lidi, ale také upevní, či zpřetrhají vztahy se starými známými. Kniha byla napsána moc hezky, velmi čtivá, jediné, co mi dost vadilo, bylo až enormní množství těhotenství. Vážně nikdo v Hartlových knihách nepoužívá ochranu?
Začala jsem Veronikou a nelituji. Příběh Jáchyma se mi libil víc, takže bych možná z Veroniky jako druhé byla míň nadšená.
Překvapil mě krásný konec :)
Kniha se čte lehce a dobře, ale poté, co jsem přečetla "Jáchyma", už mě Veronika zas tak moc nebavila. Číst to samé, jen z jiného pohledu? Nevím, nějak mi to přišlo jako ztráta času. Knihu jsem četla na doporučení ze všech stran, ale netuším, nač tolik humbuku :-(
Všichni okolo mě jsou z té knížky nadšení. Já teda ne. Bohužel. Moje první setkání s Hartlem a musím říct, že mi to přijde jako plytká, nic neříkající literatura, která mi vůbec nic nedá. Ano, popisuje takové "normální" problémy "normálních " lidí, jenže toho vidím okolo sebe dost. Shrnuto - kniha pro mě nemá žádnou přidanou hodnotu. Hartlovým knížkám se budu (aspoň nějaký čas) vyhýbat.
Kniha se mi četla moc pěkně. Můžu ji doporučit jako oddychové čtení na dovolenou....těším se na další knihu od P.H.
Za mě super pro uvědomění, jaké maličkosti stačí pro změnu celého života a jak je důležité, aby člověk neustrnul na místě. Taky že i když je člověku zrovna dost hrozně, tak prostě zákonitě bude jednou zase dobře. Člověk to samozřejmě musí brát s rezervou. Některé věci nejsou promyšlené do detailu a lidé se v knížce v určitých situacích nechovají reálně. Ale jinak fajn :)
Čtení mě bavilo, ale jak už psal někdo přede mnou, těch náhod tam bylo trochu moc. Občas jsem se v příběhu moc neorientovala časově a při čtení druhého příběhu jsem si uvědomila, že z toho prvního už si některé věci moc nepamatuju, a to jsem to četla hned po sobě. Za čtivý příběh 3 hvězdy, jednu přidávám za nápad napsat to z obou stran.
Zaujala mne obálka (2 v 1), tak jsem si to zařadila do Čtenářské výzvy.
Začala jsem číst od Jáchyma, to mne bavilo. Veroniku jsem dočetla jen s velkým sebezapřením.
Číst jsem začala od Veroniky a jsem ráda, že jsem tak udělala. Její část byla méně záživná, než Jáchymova, a proto byl Jáchym příjemným překvapením. Takle: pan Hartl píše záživně, čtivě a vtipně, nápad s dvěma příběhy z dvou stran je skvělý a bylo zajímavé sledovat, jak se některé linky dokážou spojit, ale příběh dostává dost na frak. Jednak je vidět především u Veroniky, že to psal muž (spoustu výrazů takle ženy nepoužívají), a jednak to na mě bylo všechno moc velká pohádka a náhoda. Náhoda, že Veronika obsluhovala Kellnera. Náhoda, že Jáchym potkal Amy. Náhoda, že Veronika potká milence mámy. Náhoda, že jim v igelitce vrah jejich rodičů donese balík peněz. Konec obou částí byla příliš velká červená knihovna, a u orgasmu, kterého postavy dosahují ve stejný okamžik, jsem i v metru protočila panenky. Jako oddychovka super, ale na mě to bylo příliš neuvěřitelné. Nicméně určitě dám panu Hartlovi ještě šanci, protože jeho styl psaní je čtivý a příjemný.
Začala jsem číst od Veroniky. Zpočátku jsem knihu chtěla odložit, nicméně jsem ji ještě dala "šanci." Kniha me velmi bavila, přečteno za 4 dny, jsem ráda, že jsem ji neodložila. Kniha ze života...moc DOPORUČUJI.
Část z pohledu Jáchyma lepší, část o Veronice by byla dlouhá i poloviční. A těch několik spirál propojení osudů na jednu knížku až moc. Veronika i Jáchym museli rychle dospět, lépe to zvládl Jáchym. A ten rozjezd podnikání při studiu a péči o dítě? Pro mne trochu nereálné. A popisy erotických scén? ???????
Asi typický tuzemský bestseller posledních let. Děj je nulový, vše se točí kolem vztahů, osudy postav jsou propletené až moc nepravděpodobně a náhod je tu taky až moc. Hartl se chlubí tím, že knížku nepřečetl již dvacet let a na jeho práci je to znát, protože Okamžiky štěstí připomínají časy devadesátek, kdy se toho moc neřešilo, snad všem všechno vycházelo a možností bylo plno. Román je psán velmi lehce, čtivě, nijak náročně a srozumitelně, takže se čte opravdu dobře a rychle. Co ho ale odděluje od podobných tuctových příběhů, je to, že je psán ze dvou pohledů - ačkoli se některé události úplně nedoplní, všechny střípky do sebe nezapadnou a něco působí silně nelogicky a nereálně, na mnoho věcí to přinese jiný pohled a přece jen učiní postavy plastičtějšími. Oceňuji i to, že se autor vyhýbá lacině použitým vulgaritám a rádoby erotickým popisům a používá docela inteligentní humor. Okamžiky štěstí jsou absolutně nenáročnou literaturou, která působí jako by ze života a nemusí se nad ní přemýšlet. Jako takové je tak musíme brát, protože opravdu nenabízí nic víc. 60 %
Pro mě první kniha od P.Hartla, překvapila mě jednoduchost dialogů, téměř žádné popisy čehokoli. Ale ve výsledku velice milá, oddechová četba. Také se mi líbilo, že vše mělo rychlý spád, a že kniha nebyla zbytečně natahovaná nezáživným dějem.
Pro mě pohlazení na unavenou duši po náročném pracovním dni, k čaji nebo kafi. Jestli chcete odpočívat a trochu si užít s hlavními hrdiny, tak směle do toho. :)
Praha humor dospívání sourozenci vztahy společenské romány
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Oddechová knížka, která mne strhla. Líbilo se mi to, bavilo mě to. Jako první jsem si vybrala příběh Jáchyma, po přečtení mi přišel více dynamický, než příběh Veroniky. Bavilo mě, že se příběhy doplňovaly, co mi chybělo u jednoho bylo řečeno u druhého a opačně.