Fakt muzou dva lidi zazit za tak kratkou dobu tolik zivotnich karambolu? Nemuzu tomu moc uverit. Na druhou stranu nepopiram, ze obe strany knihy jsou ctive a clovek u toho zrelaxuje. Deji jako takovemu jsem ale neverila. Bylo tam toho proste moc. A pri docteni Jachyma mi to prislo o to vic. Takove nahody se v zivote nedeji. Mimochodem, presto pred jeho postavou se sklanim. S takovou sestrou bych to nevydrzela. Je totiz fakt, ze jeji strana vypraveni vyzniva ponekud jinak.
Upřímně? Ta kniha mě prostě vzala u srdce! Já vím, může to znít lacině, ale po jejím přečtení to tak cítím, a bylo tomu tak už v její polovině, kdy jsem Veroniku vystřídal za Jáchyma. Hartl je jednoduše český "malý" čtenářský zázrak. Někomu možná nedostačuje jeho styl coby intelektuální měřítko "hoch literatur", avšak Hartl jako kdysi např. Viewegh svoje označení "bestsellerista" touto knihou jen a jen potvrzuje!
Proč? Je to tím jeho smyslem pro (ne)obyčejný život jeho "hrdinů". Vložené empatie, které prezentuje ústy a myšlenkami postav obou pohlaví vás prostě musí chtě nechtě zasáhnout. Hartlovo spojení s dobou minulou a současnou, spolu s reáliemi, které skoro každý z nás zná, vytváří konzistentní příběh, kde jakýkoliv, byť jemný, odskok dává celku smysl. Chápu, že některé konsekvence mohou působit záměrně prvoplánově až povrchně, ale právě ty dodávají rozehrané partii onu atraktvní čtivost.
Hlavní Hartlova síla je v jeho nefilosování a umění charakteristiky "očividně viditelného" v životě jeho hrdinů, který tolik koresponduje s naším, nás čtenářů. V mnoha situacích, které nás někdy na stránkách až šokují, si jen uvědomíme, že možná potkaly někdy i nás či někoho z našich blízkých a přátel, a jak jsme se v nich zachovali my či oni oproti postavám v knize. Jak je někdy důležité moc nepřemýšlet, poslouchat srdce, KOMUNIKOVAT, nevzdávat se, někoho nezapřít a třeba dát druhou šanci než být naštvaný a pak, když už je pozdě, maximálně litovat..etc.
Když jsem před lety přečetl Malý pražský erotikon bylo to moje seznámení s Hartlem a kniha mě po dlouhé odmlce od české beletrie velmi příjemně překvapila. Některé pasáže byly čtenářsky velmi silné, zvlášť v interní rovině osob příběhu. Po následném přečtení Hartlova debutu - Prvok, Šampón, Tečka a Karel - mohu teď po Okamžicích jen potvrdit, že se Hartl "vypisuje a vypisuje" a nezbývá nám než se jen těšit na jeho další počin... 5*!!!
PS. A jen doporučuji, začnětě Veronikou..;-)
Opět perfektní čtení od pana Hartla. Velmi zajímavě pojatá kniha. Někdo doporučil číst Veroniku a pak Jáchyma, ale teď po přečtení bych volila opačně.
Dobrý nápad napsat knihu ze dvou úhlů. Začala jsem číst nejdřív Jáchyma a Veronika pak už pěkně doplnila chybějící díly skládačky. Příběhy, pravda, byly trochu neuvěřitelné, ale knížka se četla velmi dobře, plynule a je napsaná s humorem. Doporučuju. Mně osobně se líbila víc než Malý pražský erotikon.
Neda se jinak, než všem vřele doporučit. Po přečtení budeme všichni ten náš život snad brát lehčeji.
Patrik Hartl je na smotávání a rozmotávání vztahových klubek opravdový machr. Obě části, jak Jáchym, tak i Veronika, byly plné děje a vztahových zvratů. Já jsem začala číst nejdřív Veroniku a určitě jsem jako ženská udělala dobře. Bála jsem se toho, že se budou události opakovat a nebude mne to bavit, ale opak byl pravdou. Co dodat. ........... Patriku, jen tak dál, jen tak dál.
Zdlouhavé, přehnané, těžko uvěřitelné.
Po Jáchymovi se mi do Veroniky ani nechtělo,no nakonec jsem to zvládla celé. Moje první knížka od pana Hartla a asi i poslední.
Dvě hvězdy dávám za dobrý nápad na oboustrannou knihou. Začala jsem Jáchymem, který se mi přečetl relativně dobře. Ale Veronikou jsem se prokousávala neuvěřitelně dlouho. Ani jeden z vypravěčů mi k srdci nepřirostl, vztahové propletence i zážitky přehnané a jak tu někdo už poznamenal, nerozumím tolika nechtěným otěhotněním ve 21. století...Bohužel, po Erotikonu byla tato kniha zklamáním.
Já mám prostě Hartla ráda, proto dávám 5 hvězdiček. Přečetla jsem knížku za 2 dny a opravdu mě bavila.
Pecka!!! Byla jsem knihou nadšená. Příběh Veroniky jsem četla jako první a asi jsem ho i více prožívala.
Líbila se mi víc než erotikon.
Nedočteno. Začala jsem Jáchymem, k Veronice jsem se ani nedostala. Prostě knihy pana Hartla nejsou můj šálek kávy.
Opět se mi knížka od Patrika Hartla líbila :-) Bylo fajn moc číst z obou stran začala jsem Jáchymem . Už se těším až výjde další autorova knížka
Pro nenáročné čtenáře to bude dobrá knížka. Já měla nejspíš přehnaná očekávání kvůli velké popularitě a propagaci této knížky, nicméně ze začátku se kniha četla dobře a nápad udělat oboustrannou knihu je taky super :)
Pro mě to byla oddechová kniha. Žádný složitý děj nad kterým bych musela dlouho přemýšlet. Navíc se mi líbilo jak je kniha udělaná. Z každé strany jiný příběh to jsem ještě neviděla a byla jsem s knihou spokojená. Zkusím další od autora.
Nemusíme číst pořád jen veledíla veleautorů. Nesrovnávejme tohoto autora s velikány Zweigem či Steinbeckem. Čtěme tuto a jí podobné knihy jen tak lehce, jako když nám sousedka vypráví, co jí život připravil za překvápka. Za mě pět hvězdiček.
Zatím jsem dočetla Veroniku a chystám se na Jáchyma. NO asi se mi zdá zatím nejslabší z ostatních knih, nějak mě to chvílema ke konci nebavilo. Ale konec překvapil, jen to mohl pan Hartl trošku víc "rozvést"...
Pokud se oprostíte od toho, že by se to celé s největší pravděpodobností rozhodně nestalo, jedná se o milé a oddychové čtení, které pobaví, neurazí a třeba vás i donutí se zamyslet nad těmi každodenními malými okamžiky štěstí :)
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Schematický a velmi nerealistický děj, autorovi se vůbec nepodařilo proniknout do psychologie postav.