Okno s dívkou a ptáčkem
Dagmar Digma Čechová
Když devatenáctiletého Reného pošle jeho matka na letní převýchovu k otci, nemůže se mu pomstít víc. Pocit frustrace nezmenšuje ani to, že to znamená strávit prázdniny na úchvatném pobřeží Normandie. Dokud se ovšem neobjeví záhadná anglická dívka Gale, která mu nejdříve totálně zamotá hlavu, a pak jednoho dne… nečekaně zemře. Po pár letech se René i díky nově objevenému smyslu života v podobě kreslení obrazů přes tragickou událost přece jen dostane. Alespoň do chvíle, kdy se k němu začnou dostávat podivné informace. Jak to vlastně tehdy v domku s oknem, za nímž dívku s ptáčkem pozoroval, bylo? Podaří se mu dopátrat pravdy o smrti milované dívky?... celý text
Dagmar píše výborně, skutečně je paní spisovatelka, umí zaujmout čtenáře, četlo se mi moc dobře, příběh byl zajímavý, určitě si přečtu i další knihy autorky.
Dagmar mě opět svou knihou doslova přikovala k posteli, to se nedá odložit, musíte pořád číst a nakonec zjistíte, že je jedna hodina ráno, vstáváte do práce a od čtení vás bolí oči a za krkem. Ale Dáše se to dá odpustit, protože píše skvěle, poutavě a jste napjatí jak kšandy až do úplného konce.
5* si právem zaslouží.
Kniha je velmi nenáročná, čtenář snadno odhaduje, kudy se bude děj ubírat a proč náhody nejsou náhodami. Někdy jsem se zarážela nad šroubovaností situací, které bylo potřeba nachystat tak, aby do sebe "náhody" zapadaly. Naštěstí přišlo překvapení v půlce knihy, díky čemuž hodnotím výš než jsem zamýšlela. Kniha je milá a zaujala mě, zajímavými lokacemi a obálkou.
Třetí knihu této autorky mi přinesl Ježíšek a už mám přečteno. Jsem opět nadšená, nemohla jsem se od příběhu Reného a Gale odtrhnout. Byla jsem napjatá, jak to tedy opravdu bylo a realita mě hodně překvapila. A měla jsem velkou chuť cestovat, úplně jsem mu záviděla. Parádně vystavěné a já se už nemůžu dočkat Jedné z pěti.
Přečteno za jedno ráno.
Nic není, jak se zdá být.
Nelíbila se mi pasáž vypravovaná z pohledu Gale. Přeskakovala jsem ji.
Nevěřila jsem v proměnu z nuly na sto během tří let.
Vadil mi přeslazený konec. Vadil mi neustále hlodající červík. Vadily mi náhody.
Přesto jsem to Renému více než přála a knihu hodnotím vysoko.
Autorka je výborná paní spisovatelka a její knihy patří k tomu lepšímu na naší scéně.
Po Nemusíš a Nesejdeš z cesty jsem se do knihy pustila s velkým zápalem, který ve mně předchozí dvě knihy probudily. A nezklamala! :) Je to pravda trochu odlišný příběh od předchozích dvou, ale to mu rozhodně neubírá na kvalitě. Styl psaní, který autorka používá, mi je blízký a je strhující, takže jsem měla pocit, že celý příběh prožívám sama.
To, že je příběh zasazen do Normandie a Skotska, výrazně mění atmosféru příběhu oproti předchozím knihám, ale rozhodně to není na škodu. Mám pocit, jako by na těch místech autorka sama byla a strávila tam delší dobu, až se jí dostaly pod kůži, tak věrohodně je uměla popsat a přenést do knihy jejich atmosféru. Paradoxně popisků tam moc nenajdete, přesto si dokážete ty místa dokonale vybavit. Nejsem popisný typ, takže mi tento styl naprosto vyhovuje a obdivuji autorku za to, jak s takovým málem dokáže kouzlit.
Jedinou malou výtku mám, že bych uvítala o stránku nebo dvě delší čtvrtou část, abych si užila delší dojezd a dokázala si víc představit, co bylo potom. Přesto je to ale další zdařilá a chytlavá kniha a já se těším na další, kterou určitě také pořídím. :)
Moje první knížka od autorky a jsem moc spokojená! Román s krimi zápletkou a sympatickými postavami.
(SPOILER)
Do čtení tohohle příběhu jsem se pouštěla s vědomím, že se od předchozích autorčiných počinů výrazně liší. Neměla jsem obavy, že by se mi příběh nelíbil, ale přece jen jsem netušila, co očekávat, kterým směrem se ona odlišnost bude ubírat. Nakonec na mě dýchla už v prvních řádcích a nebylo to vůbec nepříjemné.
Náctiletí hrdinové jdou většinou mimo mě, mám k nim už zkrátka daleko a tak po jejich příbězích často nesahám. I tady jsem váhala, jestli je to to pravé, ale příběh mě velmi brzy pohltil. René byl navíc zcela uvěřitelný, řekla bych až typický puberťák, se všemi obavami a vzpurností, které k tomu patří.
Zápletka pro mě byla zajímavá a originální. A struktura příběhu taktéž. Nahlédnout na dění očima jedné postavy a pak nabídnout i pohled z druhé strany, to může být někdy ošemetné, zde se to ale mimořádně povedlo a ani na minutku jsem se nenudila, nekonalo se žádné zbytečné opakování.
Co musím opravdu ocenit je způsob, jakým mě autorka vtáhla na místo dění, nejprve do Normandie, poté do Skotska. A to bez obsáhlých popisů a jakýchkoliv jinýcht násilností, zcela přirozeně jsem tam prostě byla s Reném.
A zvlášť mě potěšila promyšlenost všeho okolo Liz a jejího konání za oknem, to byl doslova koncert!
Přestože autorčin styl se nevyznačuje množstvím implementovaných zeměpisných, dějepisných, politických a jiných informací (jako třeba díla Wilbura Smithe, Dana Browna, Jean-Luc Bannaleca a dalších), přesto si i odsud několik zajímavých a velmi překvapivých poznatků odnáším, viz třeba schopnost špačků naučit se mluvit, či slané ovce.
Suma sumárum, tahle knížka se od předchozích opravdu výrazně liší. Je to krok stranou od všedně realistického příběhu (v tom nejlepším slova smyslu), který se mi po přečtení Nemusíš a Nesejdeš z cesty stal jakýmsi poznávacím znamením autorky. Ale osvěžující krok, což dosvědčuje rychlost, s jakou jsem ho zhltla.
Už se těším na leden!
Na tuhle knížku jsem se moc těšila a musím říct, že se mi líbila zatím nejvíc ze všech tří vydaných titulů Dagmar Digmy Čechové.
Možná tomu pomohla exotická romantika v podobě prostředí - slaný normandský vítr je ze stránek skoro cítit, stejně tak jako prach v truhlářské dílně nebo zarostlé cestičky mezi hroby malého vesnického hřbitova, možná je to dílem postav, které jsou čím dál propracovanější a jejich motivace uvěřitelnější, možná je to ale hlavně díky kompozici knihy - tři části pokrývají různé časové roviny i pohledy, které se vzájemně doplňují a postupně do sebe zapadají jako dílky skládačky. Takže drobečky, které autorka průběžně jakoby mimochodem trousí, radši cestou seberte, ať nejste na konci moc překvapeni!
Můžu jen doporučit.
Další skvělá kniha této autorky. Zatím mě nezklamala ani jediná. Tahle byla zajímavá nejen těmi cizími kraji a že hlavní hrdina byl muž, ale celkově je to oproti předchozím dvěma knihám jiné. Nebylo to jako od nás doma, ale zajímavý a napínavý dobrodružný příběh o hledání, cestování a také o tom, že věci nejsou černobílé. Už se těším na další romány,které si od této autorky nenechám ujít.
Zaujalo mě vysoké hodnocení a krásné komentáře, a tak jsem od knihy čekala trochu víc. Byla taková celkem milá oddechová. Nakonec přidám jednu hvězdičku za krásné vystižení Francie a Skotska. Hned bych se tam znovu vydala.
Po přečtení předchozí knih , jsem se nemohla dočkat , až ji začnu číst. Opět chytlavé . Děj který začal pozvolna a postupně se rozvíjel. Cesta Reného mě hodně bavila a živě jsem viděla jak sedí v londýnské restaurací a dostává se postupně tam kam chtěl. Radost se prolíná se smutkem a šok z rozuzlení!! Přečteno během jednoho dne
Knížku jsem vzala do ruky s očekáváním, že budu mít týden co číst. No... a za jeden den bylo po ní. Příběh hezky plynul, prostředí krásně popsané, motivy a charaktery postav perfektně vykreslené. I přesto, že jsem si byla od jisté chvíle celkem jistá, jak to všechno dopadne, velmi mě bavilo sledovat proměnu postav. Možná bych uvítala trochu delší poslední kapitolu, ale ve finále příběhu nic nechybělo a byla to skvělá "jednohubka", která zpříjemnila podzimní dny.
cestování napětí tajemství první láska rodinné vztahy psychologické romány romantika puberta dramata pohled jiné postavy na původní příběh
2020 | Nemusíš! |
2021 | Nesejdeš z cesty |
2022 | Jedna z pěti |
2021 | Okno s dívkou a ptáčkem |
2022 | Co když žádné zítra nebude? |
Tak tuhle knihu jsem si fakt užil.
Pro mě neznámá česká autorka, zajímavá anotace. A ve výsledku obrovské překvapení. Styl psaní, rychlé kapitoly a hlavně samotná zápletka, vše mi dokonale sedlo a trefilo se mi to do čtenářského vkusu. Doporučuji k přečtení.